jakiej inspirującej muzyki słuchacie podczas sesji w studio
jakiej inspirującej muzyki słuchacie podczas sesji w studio
Canon EOS, Tokina, Tamron, SpeedLite, Quantuum, Yongnuo
Subiektywnie oceniam, że związek tematu z fotografią jest niewystarczający, nawet jak na hydepark. Nie wystarczy użyć słowa-wytrychu, żeby przemycić dyskusję o czymkolwiek. Zamykam.
Edit: Po zapoznaniu się z argumentacją jednego z użytkowników na PW, zdecydowałem się na próbę ponownie otworzyć ten wątek. Ale będę się przyglądał. Jak zejdzie na banalne "czego słuchacie", będę bezlitosny. Ostrzegam. Tymczasem zapraszam do dyskusji.
Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 10-03-2011 o 17:36
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
Jakiej? tej, która podoba się modelkom. Kiedyś zaeksperymentowałem i fotografowałem przy Mozarcie - niestety totalna klapa. Panna ni jak się nie mogła odnaleźć, dopiero jak wrzuciłem hip-hop to nawet sama z siebie zdjęła bluzkę
pozd®ówka
regulamin pkt 8
Ja zauważyłem przy kilku amatorskich wprawdzie sesjach, ale z nieznanymi wcześniej osobami, że nieźle sprawdza się na "rozluźnienie" atmosfery niezbyt głośno puszczona muzyka w której mocno pracuje bas - funk i lekki rock, zwłaszcza "taneczne", rytmiczne kawałki. Może to dlatego, że właśnie rytm wchodzi w krew?![]()
Nie mam/ nie pracuję w studio (choć kiedyś pracowałem) to i doświadczenia nie mam w zakresie muzyki. Natomiast Scott Kelby się chwalił w jakiejś książce że ma jakiś zebrany mix. On nie wybierał ale wybierała jego modelka, niby wszystkim pasuje miuzik. Więcej info trzeba by szukać na jego stronie bo tam gdzieś podaje jakie to są konkretnie kawałki. Jakby co mogę poszukać w książce adresu tej strony.
pozdr.
Groove, smooth jazz, dream dance, sexy chillout, dancehall, hiphop.
Radia jak Złote Przeboje, RMF Maxxx, Eska, Eska Rock, troszkę ryzykowne może być Antyradio. Zależy jeszcze od modelki i klimatu sesji... ostatnio najlepiej się sprawdza RMF Maxxx bo całkiem neutralne a i znane piosnki lecą - żadnych za ostrych gitar (Antyradio) czy mocnego łupłup (Eska).
Przy braku fizycznego radia znajdziecie coś na tuba.fm , w gg czy w winampie.
Ja bym się kierował w strone chill'u muzyka jest naprawde relaxująca, odprezająca, a chyba o to głównie chodzi. Muzyka nie powinna też dudnic na cale studio, ale byc tlem jak w temacie.
Jeżeli radio to wg. mnie radio zet lub rmf fm, leca aktualne hity i klasyki. ;-)
...Ja tu tylko sprzątamC 5D II :: C 6D :: s 14mm 2.8 :: c 35 1.4mm :: c 40mm 2.8 :: c 85mm 1.8 :: c 70-200mm 2.8 :: Y 565ex :: rf-603 :: 055xprob x2:: 804cr2 :: 701 HDV
Często o tym myślałem, ale bardzo rzadko była możliwość puszczenia czegoś.Ale IMO dwie zasady:
1. Musi się podobać modelce. (no i fotografowi też w sumie)
2. Musi być groove.
Lekkie dopasowanie do klimatu zdjęć też wskazane.Ostatni przykład praktyczny: dredg przy fotach beauty.
Zaleznie od stylu sesji. Poczawszy od orientalnych indii, poprzez balkany, az do techhouse i dnb badz neurofunku. Zaleznie od modelek, modeli, od tego co maja wyrazic, czy to ma byc strach, czy to ma byc radosc, zdumienie. Zaleznie od tego w jakim miejscu sa robione zdjecia, i jaki ma byc ich odbior. Tak samo podczas obrobki, zaleznie od tego co slucham, tak zdjecia wygladajaIm ciezsze nagrania, tym obrobka bardziej np kontrastowa. Takze, trzeba po prostu miec muzyke na kazda okazje zaleznie od gustu i przeznaczenia
![]()
O, może rozszerzyć o muzykę do obróbki?
Mi najlepiej "idzie" obróbka przy punkrocku i rocku z domieszką reggae, ragga, dencehall, ska, dub. A w sumie na szybko to wystarczy zmiksować folder Farben Lehre z Offspringiem i jazda.