Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 40

Wątek: nowy korpus czy obiektyw?

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ksx Zobacz posta
    Ale też możemy to rozwinąć. Ekwiwalent jasnej 80 za trzy stówki? Ekwiwalent 135 z jasnością f/2 za 1400zł? A może spacerzoom f/2,8 z is? Ekwiwalent 112-320/4? 160-640? Nie ma? Nie mam faksu, gotowym zmienić system. Więc może u Nikona? Albo Sony?
    No problem w tym, że z grubsza ekwiwalent 85/1.8 to na cropie 50/1.2.
    I dalej - ekwiwalent 135/2 to na cropie 85/1.2 (i to raczej w wersji II ze względu na własności optyczne dwójki na cropie).
    Na cropie brak odpowiednika specerzooma FF ze światłem 2.8.
    Jeśli chodzi o długie zoomy, to jak pisałem, warto rozważyć cropa.

Crop ma problemy z szerokimi i jasnymi stałkami (po prostu ich nie ma lub zastępczo trzeba stosować topowe stałki FF). Kluczowe jest to, że zbliżone (choć nie identyczne) do FF efekty zdjęciowe na cropie, uzyskuje się używając znacznie jaśniejszych i droższych obiektywów. Koszty zaawansowanego zestawu z cropowym body mogą znacznie przewyższyć koszty zbliżonego funkcjonalnie zestawu FF. Oczywiście - np. w sferze długich tele, może być odwrotnie.
    Przed zakupem warto więc zaparzyć sobie kawę i mocno zastanowić się, czego tak naprawdę potrzebujemy (i z czego jesteśmy w stanie zrezygnować), potem wziąć ołówek i zadać sobie trud policzenia kosztów całych docelowych zestawów.

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Heilsberg Zobacz posta
    Mam 7D, miałem w użyciu 5DII, mam fotki jedne i drugie, oglądam i przy iso 3200 ja nie widzę różnicy, owszem szum jest inny ale i tu i tu da się odszumić i uzyskać ten sam efekt.
    Ja miałem 550d (czyli 60d/7d), potem 5d (v1). Czyli dwie generacje matryc w dół. A mimo wszystko sztuczne ISO3200 z 5-tki mniej niszczyło obrazek niż ISO3200 w 550d (rzeczywiście, najlepsze w cropowych matrycach Canona). Oczywiście, to kwestia subiektywna, a nie obiektywny pomiar szumu, czy ocena spadku jakości odwzorowania kolorów, kontrastu i zachowania detalu.

I też nie wiem czemu FF ma być receptą na wszystko.
    Ja też tego nie wiem, dlaczego tak jest w Canonie, a co za tym idzie i u innych producentów w branży. Dlaczego nie ma prostej odpowiedzi rynku DSLR na "Fuji-X100-szał" - to w końcu też crop. Albo dobra, powiem Ci, ja wiem, dlaczego - tak po prostu łatwiej zapędza się owieczki do zagrody.

Akurat wśród cropów są puszki technologicznie nowe, które dobrze radzą sobie z szumami na wysokich iso. O FF powiedzieć to trudniej. Pewnie 5DIII załatwi sprawę, ale na razie go nie ma.
    Cały czas mówisz "cropy", "FF" a myślisz "Canon". Nie ma dla Ciebie ratunku, kwestia czasu żebyś zrobił to co Myślidar
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez ksx Zobacz posta
    Ale też możemy to rozwinąć. Ekwiwalent jasnej 80 za trzy stówki? Ekwiwalent 135 z jasnością f/2 za 1400zł? A może spacerzoom f/2,8 z is? Ekwiwalent 112-320/4? 160-640? Nie ma? Nie mam faksu, gotowym zmienić system. Więc może u Nikona? Albo Sony?
    Dzięki, Tezmarek - lepiej piszesz ode mnie o tym samym
    Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 11-03-2011 o 08:41 Powód: Automerged Doublepost
    Entuzjastyczny Neofita

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Tak. Nie wiem jakie obiektywy zostały Ci tam w spadku, ja z powodzeniem używam w charakterze standardu śmieciowego 24-85 (właśnie tego wspomnianego przez Noobka), który zubożył mój budżet o całe 600 złotych polskich.
    Chcesz powiedzieć, że wróciłeś do Canona?
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Chcesz powiedzieć, że wróciłeś do Canona?
    Nie no, co Ty - nie śmiałbym Cię zawieść
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    .
    Rzeczywiście nieprecyzyjnie się wyraziłem - sensu jednakowoż trochę zostało
    Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 11-03-2011 o 09:34 Powód: Automerged Doublepost
    Entuzjastyczny Neofita

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Podobnie jak niektórzy Koledzy ja bym polecał Ci rozejrzeć się jednak za FF np. 5dMkI. Używanego kupisz w cenie ok. 3000 a jeśli nie jest zajechany to napewno jeszcze nim popracujesz. Przy zdjęciach na wysokim ISO różnica między 10D a 5D napewno bardzo odczujesz.
    Ja robiłem kiedyś w kopalni soli na 5D na najwyzszym ISO 17-40/4 24-70/2.8 (czyli dość ciemnymi obiektywami) i byłem zadowolony z efektu. Wydawca też (A4 i rozkładówka A3) Jeśli chcesz to podeśle Ci jakieś RAWy i sam ocenisz jak Ci sie to podoba na wysokich ISO.
    Pozdrawiam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marbudzyk Zobacz posta
    Jeśli chcesz to podeśle Ci jakieś RAWy i sam ocenisz jak Ci sie to podoba na wysokich ISO.
    Pozdrawiam.
    Bardzo chetnie obejrze. Przeslij prosze na priva.

Początki nałogu Awatar Heilsberg
    Miasto
    Lidzbark Warmiński

Domyślnie

Cały czas mówisz "cropy", "FF" a myślisz "Canon". Nie ma dla Ciebie ratunku, kwestia czasu żebyś zrobił to co Myślidar
    Co zrobił Myślidar?
    Poza tym chyba o Canonach tu rozmawiamy? Kolega ma Canona i chce zmienić na Canona? To w końcu forum o Canonie. Nie bardzo rozumiem.
    Wracając do meritum to nowy crop ze szkłem 2,8 ma dodatkową przewagę nad FF z 4,5 - autofokus, którego w ciemnicy nie można nie doceniać.
    EOS 100D|EOS 7D + grip|EF-S 24 /2.8 STM|Sigma 30/1.4 EX DC HSM|EF 40/2.8 STM|EF 50/1.4|EF 200/2.8L II|EF-S 10-22/3.5-4.5|EF 17-40/4L|EF 24-105/4L|Sigma 120-400/4.5-5.6 DG APO OS HSM

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Co zrobił Myślidar?
    Ano jak widać po jego stopce, 7d którym robił świetne zdjęcia, jakoś mu nie wystarczył. Albo nie miał co do niego wkręcić - co na jedno wychodzi.

Mógł to rzecz jasna rozegrać inaczej i nabyć po prostu 1ds. Wybrał tańszy choć mniej wygodny wariant, dwukorpusowy.

Poza tym chyba o Canonach tu rozmawiamy? Kolega ma Canona i chce zmienić na Canona? To w końcu forum o Canonie.
    Padły również inne propozycje, ale rozumiem że są tu źle widziane.

Wracając do meritum to nowy crop ze szkłem 2,8 ma dodatkową przewagę nad FF z 4,5 - autofokus, którego w ciemnicy nie można nie doceniać.
    Tak właśnie jest w Canonie, o którym tu pisać wypada. Możesz dostać rybkę zgniłą od łebka albo od ogonka, wybór należy do Ciebie.
    Entuzjastyczny Neofita

Domyślnie

No coz, podjalem decyzje i zamowilem 60D na Amazonie.

Zdaje sobie sprawe, ze FF to wyzszy standard ale mam juz kilkuletni aparat z ebay-a i perspektywa wydania 700-800 Euro na kolejny stary aparat z ebay-a jakos mnie nie pociaga. Rozumiem argumenty 'za' i 'przeciw' ale ostatecznie to jest indywidualna preferencja: albo nowe BMW albo uzywane Porsche ;-) . I jedno i drugie rozwiazanie ma swoje wady i zalety.

Bardzo dziekuje za liczne komentarze i pozdrawiam.

Sergiusz

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Ano jak widać po jego stopce, 7d którym robił świetne zdjęcia, jakoś mu nie wystarczył. Albo nie miał co do niego wkręcić - co na jedno wychodzi.

Mógł to rzecz jasna rozegrać inaczej i nabyć po prostu 1ds. Wybrał tańszy choć mniej wygodny wariant, dwukorpusowy.

Padły również inne propozycje, ale rozumiem że są tu źle widziane.

Tak właśnie jest w Canonie, o którym tu pisać wypada. Możesz dostać rybkę zgniłą od łebka albo od ogonka, wybór należy do Ciebie.
    A ja bym jednak prosił żeby nie kontynuować tego czegoś :rolleyes:.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów