Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 40

Wątek: nowy korpus czy obiektyw?

Domyślnie

Wielkie dzieki za odpowiedz. Ale swoja droga z tymi 'wydmuszkami' no to juz troche przesadzacie to moj ukochany sprzet a nie skorupka od jajka!

Na powaznie jednak: nie zdawalem sobie sprawy ze 10D jest niekompatybilny z EF-S. Dobrze ze sie zapytalem.

Co do budzetu to myslalem o +- 1000 Euro (mieszkam za granica). Jezeli jednak musze wymienic korpus oraz obiektyw to sprawy sie komplikuja. Wole unikac uzywanych korpusow. 10D kupilem na ebay-u i po 2 latach musialem wymieniac migawke.

Uzależniony
    Miasto
    Bieruń

Domyślnie

Jedna z najbardziej opłacalnych puszek obecnie to 40D.
    Jasnych drogich stałek do cropa raczej nie polecam. Uważam, że to nie jest najlepsze wydanie pieniędzy, chyba że się fotografuje tylko jednym szkłem i musi ono być jak najlepsze.
    Jest sporo fajnych szkiełek w dobrej cenie: C28 1.8/Sigma 30 1.4 ; C50 1.4 ; C85 1.8
    Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sewa Zobacz posta
    Co do budzetu to myslalem o +- 1000 Euro (mieszkam za granica). Jezeli jednak musze wymienic korpus oraz obiektyw to sprawy sie komplikuja. Wole unikac uzywanych korpusow. 10D kupilem na ebay-u i po 2 latach musialem wymieniac migawke.
    Pytanie jak duży przebieg tą 10tką zrobiłeś. Zresztą nowym puszkom też czasem się przydarzyć może.

Ja widzę dwie drogi:
    Pierwsza - crop. 40/50/60D + wspomniany 17-55 i jakaś np. 50/1.4 czy 85/1.8

Druga: 5D + stałki, posiłkowo jakiś tani zoom typu 28-135.

Domyślnie

Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi. 5D raczej nie wchodzi w rachubę. Tzw. pełen format wymaga lepszych obiektywów co z kolei nakręca spiralę kosztów. To za dużo jak na moje potrzeby.

Widzę jednak, że czas na zmianę zarówno korpusu jak i obiektywu. Skłaniam się więc w kierunku 60D. Jeżeli uda mi sie sprzedać 10D wraz z Tamronem to dokupię jeszcze 17-55

pozdrawiam
    Sergiusz

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

5D raczej nie wchodzi w rachubę. Tzw. pełen format wymaga lepszych obiektywów co z kolei nakręca spiralę kosztów. To za dużo jak na moje potrzeby.
    Jest dokładnie odwrotnie, to crop wpędza Cię w spiralę kosztów. Pełną klatkę, a już szczególnie stare 5d zaspokoisz truposzami, które na cropie dają obrazek jak słoiki po ogórkach.
    Entuzjastyczny Neofita

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Jest dokładnie odwrotnie, to crop wpędza Cię w spiralę kosztów. Pełną klatkę, a już szczególnie stare 5d zaspokoisz truposzami, które na cropie dają obrazek jak słoiki po ogórkach.
    Dokładnie tak jest - crop wpędza w spore koszty przy próbie rozbudowy systemu ponad standard. Policz sobie ile zapłacisz za 17-55 plus 60D i weź pod uwagę, że będziesz miał z grubsza możliwości jakie dałby FF z obiektywem 27-88 f/4.5. Jak do FF podepniesz jakąkolwiek (nawet najtańszą) pięćdziesiątkę, to masz zestaw lepiej nadający się do fotografowania w warunkach słabego oświetlenia niż jakikolwiek crop.
    Crop warto rozważyć, jeśli brakuje ci klatek/s, jesteś wyjątkowo uczulony na opóźnienie migawki powyżej pewnego poziomu (a nie chcesz kupować 1D ), używasz głównie długich tele, filmujesz, chcesz złożyć niedrogi zestaw "turystyczny" lub masz już zestaw obiektywów EF-S, które spełniają twoje wymagania.

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

5D raczej nie wchodzi w rachubę. Tzw. pełen format wymaga lepszych obiektywów co z kolei nakręca spiralę kosztów. To za dużo jak na moje potrzeby.

Widzę jednak, że czas na zmianę zarówno korpusu jak i obiektywu. Skłaniam się więc w kierunku 60D. Jeżeli uda mi sie sprzedać 10D wraz z Tamronem to dokupię jeszcze 17-55
    *Podkreślenie - to najgłupsza rzecz jaką kiedykolwiek słyszałem. Właśnie dzięki 5d zyskujesz na jakości, tanie szkła dostają skrzydeł. 24mm to już dosyć szeroko na FF, tak więc kupując taki zestaw:
    5D + 50/1.8 + 24-85(3,5-4,5) masz przyzwoicie. Cena hmm w 4500 się zmieścisz

Jak mi podpowiada moja magiczna logika, sugerujesz się reklamą canona i chcesz mieć te ileś tam klatek/s więcej oraz kręcić filmy. Sorka, ale filmy i tak będziesz kręcił manualnie, a na koncertach nie wykorzystasz tych iluś tam klatek na sekundę.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    a to ciekawe; mam jeszcze dwa obiektywy z analogowego EOS-a. Czy to znaczy, że przy pełnej klatce byłyby jeszcze użyteczne? F 4.5 dałby podobne możliwości co 2.8 w cropie?

@Noobek: twoja logika jest faktycznie nie z tego świata. Jeżeli przeczytasz mój pierwszy post to zobaczysz, że kręcenie filmów mnie nie kręci...

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

@Noobek: twoja logika jest faktycznie nie z tego świata. Jeżeli przeczytasz mój pierwszy post to zobaczysz, że kręcenie filmów mnie nie kręci...
    Wspominam w swoim powyższym poście o koncertach jakby nie patrzeć wspominałeś w pierwszym poście właśnie o koncertach. Jednak nie z tego świata, a działa jak trzeba.

Coś już napisał
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dreamstorm Zobacz posta
    Jedna z najbardziej opłacalnych puszek obecnie to 40D.
    Jasnych drogich stałek do cropa raczej nie polecam. Uważam, że to nie jest najlepsze wydanie pieniędzy, chyba że się fotografuje tylko jednym szkłem i musi ono być jak najlepsze.
    Jest sporo fajnych szkiełek w dobrej cenie: C28 1.8/Sigma 30 1.4 ; C50 1.4 ; C85 1.8
    W pełni podzielam pogląd przedmówcy. Jeśli zamierzasz wykorzystywać sprzęt tylko i wyłącznie amatorsko to wybierając puszkę 40d + jasne stałki będziesz na pewno zadowolony. IMHO migawki mają to do siebie ze sie psują. Warto sprawdzić (a w przypadku 40d na pewno się da) jaki jest przebieg takiego aparatu za pomocą programu "Eos info"
    Pzdr

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów