Witam,
od kilku dni surfuje po sieci z podkrazonymi oczami. Zastanawiam sie co kupic aby poprawic nieco jakosc swoich zdjec. Od okolo 5 lat robie amatorskie zdjecia, czesto przy niewielkim oswietleniu oraz portrety. Czasami biore aparat na koncery muzyczne. Fotografuje wylacznie dla wlasnej przyjemnosci. Moj obecny sprzet to Canon 10D z obiektywem Canon 50mm f1.8 oraz Tamron 18-250mm.
Obecnie fotografuje glownie 50tka. Jednak nawet z tym obiektywem, przy ISO 1600 jakosc zdjec nie jest najlepsza. Poniewaz uzywam formatu RAW, pewne mankamenty moge zniwelowac w iphoto zastanawiam sie jednak czy to juz nie czas na lepszy obiektyw lub tez aparat. Moje opcje to:
dotychczasowy korpus + nowy EF-S 17-55 f2.8 USM IS albo 35mm 1.4 L (cholernie drogi)
dotychczasowe obiektywy + EOS 60D lub ewentualnie 7D (kilka dni poszukiwan nieco mnie nakrecilo).
Najdrozsza opcje doradzil mi kolega: sprzedaz Canona i kupno Nikona D7000 z obiektywem kitowym+50mm.
Nie wiem co lepsze. Obiektyw 17-55 wyglada bardzo ciekawie ale ostatecznie, jest 'wolniejszy' od mojej 50-tki. Korpus D60 jest duzo nowoczesniejszy od mojego ale nie jestem pewien czy ISO 1600+ funkcjonuje duzo lepiej (z powodu wiekszej ilosci megapikseli). Ponadto nie potrzebuje zbytnio funkcji wideo. Obiektyw 35mm L jest na pewno b. dobry i solidnie wykonany jednak za te pieniadze moglbym kupic korpus 7D...
Bede bardzo wdzieczny za rade bo juz sam nie weim w ktorym kierunku isc.
pozdrawiam
Sergiusz