Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 40

Wątek: nowy korpus czy obiektyw?

Domyślnie nowy korpus czy obiektyw?

Witam,

od kilku dni surfuje po sieci z podkrazonymi oczami. Zastanawiam sie co kupic aby poprawic nieco jakosc swoich zdjec. Od okolo 5 lat robie amatorskie zdjecia, czesto przy niewielkim oswietleniu oraz portrety. Czasami biore aparat na koncery muzyczne. Fotografuje wylacznie dla wlasnej przyjemnosci. Moj obecny sprzet to Canon 10D z obiektywem Canon 50mm f1.8 oraz Tamron 18-250mm.

Obecnie fotografuje glownie 50tka. Jednak nawet z tym obiektywem, przy ISO 1600 jakosc zdjec nie jest najlepsza. Poniewaz uzywam formatu RAW, pewne mankamenty moge zniwelowac w iphoto zastanawiam sie jednak czy to juz nie czas na lepszy obiektyw lub tez aparat. Moje opcje to:

dotychczasowy korpus + nowy EF-S 17-55 f2.8 USM IS albo 35mm 1.4 L (cholernie drogi)

dotychczasowe obiektywy + EOS 60D lub ewentualnie 7D (kilka dni poszukiwan nieco mnie nakrecilo).

Najdrozsza opcje doradzil mi kolega: sprzedaz Canona i kupno Nikona D7000 z obiektywem kitowym+50mm.

Nie wiem co lepsze. Obiektyw 17-55 wyglada bardzo ciekawie ale ostatecznie, jest 'wolniejszy' od mojej 50-tki. Korpus D60 jest duzo nowoczesniejszy od mojego ale nie jestem pewien czy ISO 1600+ funkcjonuje duzo lepiej (z powodu wiekszej ilosci megapikseli). Ponadto nie potrzebuje zbytnio funkcji wideo. Obiektyw 35mm L jest na pewno b. dobry i solidnie wykonany jednak za te pieniadze moglbym kupic korpus 7D...

Bede bardzo wdzieczny za rade bo juz sam nie weim w ktorym kierunku isc.

pozdrawiam
    Sergiusz

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Zainwestuj w najlepsze szkło na jakie Cię stać. To znacznie poprawi jakość Twoich zdjęć. Nowa droga pucha niewielu tutaj zdziała przy obiektywach które obecnie posiadasz.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Coś już napisał Awatar 1982wojtek

Domyślnie

17-55
    wszystko znaczy NIC!!!

Domyślnie

10d nie obsługuje ef-s, także o 17-55 zapomnij.

Coś już napisał Awatar ska
    Miasto
    Lubin

Domyślnie

Przy tych wydmuszkach zmiana aparatu nic ci nie da. Ewentualnie isc na polsrodki i sprzedac wszystko co masz a w zamian zakupic uzywany nowszy korpus ze szklami

Coś już napisał Awatar 1982wojtek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hartog Zobacz posta
    10d nie obsługuje ef-s, także o 17-55 zapomnij.
    fakt ,35 słabo sobie poradzi chyba że masz SUPER miejsce ale do portretów jak najbardziej
    wszystko znaczy NIC!!!

Coś już napisał

Domyślnie

a z tym nikonem to kolega z ciebie sobie jaja robil czy co ??
    niby co to za interes dla ciebie ?? to taniej dostal bys 60D + tamron 17-55 2,8 i 50 masz a nikona musial bys wszystko kupowac :/ tez mi interes.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Francja / Polska

Domyślnie

Oszalales z ta elka dla amatora,czyli ciebie idealna bedzie sigma 30mmF/1.4 lub Canon 5d plus takie 50mm/F1.4. Napisz jakie masz finanse.

Początki nałogu Awatar WiatruMistrz
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Sprzedaj to i kup 5D mk1 z tamronem 28-75 + canon 50/1.4 lub 85/1.8
    Panasonic FZ1000 *** Canon G3X *** Canon 500D
    Było:C350D|C20D|C50D/C5D/CPro1/G1X m2
    http://rafalfoto.y0.pl

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sewa Zobacz posta
    Moje opcje to:
    dotychczasowy korpus + nowy EF-S 17-55 f2.8 USM IS albo 35mm 1.4 L (cholernie drogi)
    Tak jak jeden z kolegów wspomniał, 17-55/2.8 USM IS nie współpracuje z 10d Tak więc jeśli chcesz korzystać z obiektywów na cropa, czas wybrać inniejszy korpus.

dotychczasowe obiektywy + EOS 60D lub ewentualnie 7D (kilka dni poszukiwan nieco mnie nakrecilo).
    To nie byłby głupi pomysł, ale musisz pamiętać o tym, że lepsza pucha + taki tamron nie da Ci porządnych efektów. Jedyne, co zyskasz to szybszy AF, wyższe użyteczne ISO i kręcenie filmów.

Najdrozsza opcje doradzil mi kolega: sprzedaz Canona i kupno Nikona D7000 z obiektywem kitowym+50mm.
    Zarazem najgłupsza i najbardziej stratna z opcji. Imho nie piszę tutaj z tego powodu, że jest to nikon, ale od nowa będziesz się przyzwyczajał do kilku rzeczy i od nowa zaczniesz szukać szkieł. Pamiętaj o tym, że w kicie względnie lepszej jakości nie znajdziesz.

Bede bardzo wdzieczny za rade bo juz sam nie weim w ktorym kierunku isc.
    Pełna klatka? Oczywiście łączy się to ze sprzedażą 18-250. Nie wiem czy chcesz kupić używany korpus, ale wydaje mi się, że 5D zaskoczy Cię bardzo pozytywnie. Jeszcze mógłbyś zbudować swój system na stałkach - wtedy na pewno zyskasz na jakości.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów