Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 37 z 37

Wątek: canona 500D jaka lampa do 500 zł

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wieleń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bolek02 Zobacz posta
    Kupno używanej lampy nawet systemowej z nieznanego źródła to spore ryzyko. Nigdy nie wiesz jak często była użytkowana i ile jej jeszcze żywota zostało. poza tym w przypadku modelu 430II róznica w cenia to zaledwie 100-150zł. IMHO nie warto ryzykować.
    No chyba niekoniecznie, najtańsza nowa na allegro to w granicach 950 jak się trafi, a używaną kupi się za 600... dlatego się zastanawiam czy lepiej nowy nissin za 500zl czy lepiej C 430ex II
    Canon 500D + 18-55 IS + 55-250 IS

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez malutka00 Zobacz posta
    No chyba niekoniecznie, najtańsza nowa na allegro to w granicach 950 jak się trafi, a używaną kupi się za 600...
    Zapomniałaś zaznaczyć, że masz do dyspozycji dwie wersje tej lampy. Jak już chcesz coś kupić, a porządnie to odłóż te kilka groszy więcej i poszukaj 580ex2 w cenie nawet do 900 złotych.
    |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wieleń

Domyślnie

No tak, zawsze można dołożyć do lepszego sprzętu, jak ze wszystkim. Niestety mój budżet na lampę wynosi jedynie ok. 600zł i myślę, że do amatorskiego używania C430ex II albo inna z podobną liczbą przewodnią chyba wystarczy. A np. Metz 44 Af-1 zamiast używanej C430??

I takie pytanie bo nigdzie w specyfikacjach tego nie widzę - w jakich czasach pracują te lampy? (chodzi mi o najkrótszy możliwy czas naświetlania) - wbudowana do 1/200s to wiem. A ten C430? Bo ma jakiś tryb synchronizacja z krótkimi czasami naświetlania - ale nie bardzo wiem jak to działa... A taki Metz czy Nissin też tak mają? Bo to chyba dobra funkcja?

Coś już napisał Awatar piciuok
    Miasto
    Klonowa

Domyślnie

HSS (High Speed Sync) - 430ex ii, reszta nie posiada z tego co wiem W tej półce cenowej z hss ciężko coś. Nissin ma do 1\250 Ale zastanówmy się...dla amatora początkującego to jest nie wiem jak bardzo wymagane? Tak, wiem, na przyszłośc, ale w przyszłości może wyjśc coś zupełnie nowszego, nowsza technologia, niższe ceny obecnych lampek. Ja tam nadal trzymam za Nissin'a
    Pięćdziesiatka + dodatki
    Amatorsko co&kto&jak - www.facebook.com/mpfreelancer

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wieleń

Domyślnie

No dokładnie dlatego pytam to miłabybyć moja pierwsza lampa, a nigdy nie miałam okazji używać. Więc pewnie duuuużo nauki przede mną i nie wiem jak te HSS się mają do tego i czy będzie mi to w ogóle potrzebne. Tzn wiem, że na pewno nie będę mogła sobie pozwolić żeby co rok-dwa kupować sobie nową lampę czy cos dlatego patrzę na wszystkie funkcję które, jak mowisz mogą być fajne na przyszłość... No chyba, że wygram w Lotto.
    Nissin tylko 1/250? To niewiele lepiej niż lampa wbudowana A metz 44?? Bo w specyfikacjach nie piszą ;/

Coś już napisał Awatar piciuok
    Miasto
    Klonowa

Domyślnie

Wszytskie bez hss mają 1\250 (noo większośc, choc to nie zależy od lampy chyba, tylko od aparatu, jaki masz maksymalny czas synchro albo od tego i tego ) Pamiętaj, że włączając hss nie masz nie wiem jakiej mocy na krótszych czasach, im krócej, tym mniej tą lampę widac, bo hss to nic innego jak wyzwalanie bardzo szybkich błysków (taki stroboskop ) w krótkim przedziale czasu Jeśli możesz, ja bym się wstrzymał, odłożył i kupił Canona'a 430 EX II, jest też opcja, że za ~850 złotówek masz Nissin'a Di866 MK II ( http://www.skapiec.pl/site/cat/53/comp/2277814 ) który ma już HSS i jest o wiele mocniejszy od tego 430 EX II. Jakbym sam miał więcej gotówki to bym brał go.
    Pięćdziesiatka + dodatki
    Amatorsko co&kto&jak - www.facebook.com/mpfreelancer

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Mam nissina i jedyne czego mi brakuje to HSSu... Jeśli nie będziesz go potrzebował to wybór jest prosty. Masz nową lampę i robisz zdjęcia, a jak bedzie przypływ gotówki to zawsze możesz pochciwić się na 430EX lub 580EX..
    500d, 70-200 f/4 L, C50 f/1.8 II, Di622 mkII

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów