Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 37

Wątek: canona 500D jaka lampa do 500 zł

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

no w sumie tak, brakuje mi czasem zdalnego wyzwalania, przyznaję bez bicia

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

A gdyby tak - stary Nissin jako kukułka i YN460II do pracy zdalnej? Tylko trochę powyżej 500zł (choć wierzę, że dało by się zmieścić, tylko trzeba poszukać) a zawsze to dwie lampy zamiast jednej - Nissina można z powodzeniem wyzwalać błyskiem YN.

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcooos Zobacz posta
    To dotyczy wersji którą posiadasz. Wczoraj testowaliśmy DI622 z wyzwalaczem radiowym marki JJC (dość tanie urządzenie :wink i po przełączeniu lampy w tryb manualny błysk był wyzwalany. Nissin na którym to testowaliśmy był zakupiony jakiś miesiąc temu więc jest to pewnie druga wersja lampy.
    Tak, drugą wersję wyzwolisz, ale jej nie mam to i się nie wypowiadałem. W każdym razie druga wersja kosztuje koło 500, a za te pieniądze można mieć sigmę 530, która chodzi w bezprzewodowym TTL, ma synchronizację z krótkimi czasami i jest generalnie mocniejsza.

Bywalec Awatar vinietu
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ksx Zobacz posta
    druga wersja kosztuje koło 500, a za te pieniądze można mieć sigmę 530, która chodzi w bezprzewodowym TTL, ma synchronizację z krótkimi czasami i jest generalnie mocniejsza.
    Synchro z krótkimi czasami to niestety nie w tej cenie, żadna lampa tego nie ma, HSS ma dopiero ta droższa wersja.
    Ta Sigma ( tańsza) oczywiście ciekawa z uwagi na moc, jeśli nie przeszkadza mały zakres regulacji mocy na manualu to ok.
    Ja bym proponował jednak Nissina II, bardzo dobre możliwości w stosunku do ceny, spokojnie mozna brać, mocy też nie brakuje...miałem jedynkę, ładnie błyskała.
    5D, 30D, C 50/1.4 , 85/1.8 , 300/4L , 17-40/4L , 70-200/4L , z16/2.8 , N Di866

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez vinietu Zobacz posta
    Synchro z krótkimi czasami to niestety nie w tej cenie, żadna lampa tego nie ma, HSS ma dopiero ta droższa wersja.
    Ta Sigma ( tańsza) oczywiście ciekawa z uwagi na moc, jeśli nie przeszkadza mały zakres regulacji mocy na manualu to ok.
    Fakt, się rozpędziłem i wrzuciłem dwa modele do jednego wora. Mea Culpa

Coś już napisał

Domyślnie

Widzę że cena idzie w parze z jakością mam dwa typy w cenie 500zł. Wnika z tego że kupię nissana DI 622 II lub sigmę 530 DG ST. Czy obie działają w bezprzewodowym TTL (wydaje mi się, że sigma to tylko w wersji super), jeśli chodzi o fotocelę to w obu przypadkach można wyzwalać na pierwszy i drugi błysk? Sigma jest nieco mocniejsza czy to jest duża różnica czy raczej niewielka?
    Proszę posiadaczy tych lampek o przekonanie mnie do konkretnego modelu:-D

Bywalec Awatar Czapa
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Jeżeli interesuje Cie doswietlanie twarzy w plenerze, lekkie błyski to musisz postawic jednak na hss, ja z tej racji wybralem c 430 I zamiast Di 622, ale jezeli chce postrobowac to moze lepszą opcją byłyby 2,3 lampki YN + wyzwalacze radiowe, takie zestawienie też da Ci troche zabawy.
    ...Ja tu tylko sprzątam C 5D II :: C 6D :: s 14mm 2.8 :: c 35 1.4mm :: c 40mm 2.8 :: c 85mm 1.8 :: c 70-200mm 2.8 :: Y 565ex :: rf-603 :: 055xprob x2:: 804cr2 :: 701 HDV

Coś już napisał

Domyślnie

Dopiero zaczynam przygodę z fotografią to będzie moja pierwsza lampa błyskowa i pewnie nie ostatnia chciałbym aby ta pierwsza była rozwojowa to znaczy umiała się dogadać z lampą np. canona i w przyszłości była tą drugą zdalnie sterowaną. Wydaje mi się że nissan Di622 II spełnia moje wymagania chyba że...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez josephcom Zobacz posta
    Dopiero zaczynam przygodę z fotografią to będzie moja pierwsza lampa błyskowa i pewnie nie ostatnia chciałbym aby ta pierwsza była rozwojowa to znaczy umiała się dogadać z lampą np. canona i w przyszłości była tą drugą zdalnie sterowaną. Wydaje mi się że nissan Di622 II spełnia moje wymagania chyba że...
    Obie lampy spełniają Twoje wymagania. Sigma jest droższa ok 100 zł i mimo ze nie powiem złego słowa na produkty tej firmy to kupując Nissina zostaje Ci stowka na np Eneloop z ladowarka BC700 (tanie akumulatorki potrafią zepsuć radość z najlepszej blyskotki). Wybór oczywiście należy do Ciebie
    Pozdrawiam
    C1000D, C50/1.8II, C18-55, C75-300, S17-70 DC MACRO OS HSM, parę M42, METZ 48 AF-1, STATYW MARUMI

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcooos Zobacz posta
    Obie lampy spełniają Twoje wymagania. Sigma jest droższa ok 100 zł i mimo ze nie powiem złego słowa na produkty tej firmy to kupując Nissina zostaje Ci stowka na np Eneloop z ladowarka BC700 (tanie akumulatorki potrafią zepsuć radość z najlepszej blyskotki). Wybór oczywiście należy do Ciebie
    Pozdrawiam
    O której sigmie piszesz bo 530 DG ST jest w tej samej cenie co nissan Di622 II czyli 500zł a sigma 530 DG Super to wydatek rzędu 1200 zł.
    Z tego co wyczytałem to sigma DG ST nie obsługuje bezprzewodowego TTL

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów