no w sumie tak, brakuje mi czasem zdalnego wyzwalania, przyznaję bez bicia![]()
no w sumie tak, brakuje mi czasem zdalnego wyzwalania, przyznaję bez bicia![]()
A gdyby tak - stary Nissin jako kukułka i YN460II do pracy zdalnej? Tylko trochę powyżej 500zł (choć wierzę, że dało by się zmieścić, tylko trzeba poszukać) a zawsze to dwie lampy zamiast jednej - Nissina można z powodzeniem wyzwalać błyskiem YN.
Synchro z krótkimi czasami to niestety nie w tej cenie, żadna lampa tego nie ma, HSS ma dopiero ta droższa wersja.
Ta Sigma ( tańsza) oczywiście ciekawa z uwagi na moc, jeśli nie przeszkadza mały zakres regulacji mocy na manualu to ok.
Ja bym proponował jednak Nissina II, bardzo dobre możliwości w stosunku do ceny, spokojnie mozna brać, mocy też nie brakuje...miałem jedynkę, ładnie błyskała.
5D, 30D, C 50/1.4 , 85/1.8 , 300/4L , 17-40/4L , 70-200/4L , z16/2.8 , N Di866
Widzę że cena idzie w parze z jakością mam dwa typy w cenie 500zł. Wnika z tego że kupię nissana DI 622 II lub sigmę 530 DG ST. Czy obie działają w bezprzewodowym TTL (wydaje mi się, że sigma to tylko w wersji super), jeśli chodzi o fotocelę to w obu przypadkach można wyzwalać na pierwszy i drugi błysk? Sigma jest nieco mocniejsza czy to jest duża różnica czy raczej niewielka?
Proszę posiadaczy tych lampek o przekonanie mnie do konkretnego modelu:-D
Jeżeli interesuje Cie doswietlanie twarzy w plenerze, lekkie błyski to musisz postawic jednak na hss, ja z tej racji wybralem c 430 I zamiast Di 622, ale jezeli chce postrobowac to moze lepszą opcją byłyby 2,3 lampki YN + wyzwalacze radiowe, takie zestawienie też da Ci troche zabawy.
...Ja tu tylko sprzątamC 5D II :: C 6D :: s 14mm 2.8 :: c 35 1.4mm :: c 40mm 2.8 :: c 85mm 1.8 :: c 70-200mm 2.8 :: Y 565ex :: rf-603 :: 055xprob x2:: 804cr2 :: 701 HDV
Dopiero zaczynam przygodę z fotografią to będzie moja pierwsza lampa błyskowa i pewnie nie ostatniachciałbym aby ta pierwsza była rozwojowa to znaczy umiała się dogadać z lampą np. canona i w przyszłości była tą drugą
zdalnie sterowaną. Wydaje mi się że nissan Di622 II spełnia moje wymagania chyba że...
Obie lampy spełniają Twoje wymagania. Sigma jest droższa ok 100 zł i mimo ze nie powiem złego słowa na produkty tej firmy to kupując Nissina zostaje Ci stowka na np Eneloop z ladowarka BC700 (tanie akumulatorki potrafią zepsuć radość z najlepszej blyskotki). Wybór oczywiście należy do Ciebie
Pozdrawiam
C1000D, C50/1.8II, C18-55, C75-300, S17-70 DC MACRO OS HSM, parę M42, METZ 48 AF-1, STATYW MARUMI