Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Wątek: 15mm FISHEYE vs 10-22mm na CROPie

Początki nałogu Awatar kuzi4
    Miasto
    Chrzanów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    Chryste jak można uzbierać tyle sprzętu i zadawać tak głupie pytania.
    bez komentarza :/
    Przytocz definicję GŁUPIEGO pytania. Powinieneś ją znać wnioskując z Twojej wypowiedzi...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Świdnik

Domyślnie

Fisheye EF 15mm na cropie (testowałem na 50D) to jedna wielka pomyłka. Nie chodzi tu o szerokość tylko o wygląd obrazka. Dystorsja przestaje być "fishowa" a zaczyna przypominać tą z kita 18-55 na szerokim końcu. Lepiej pod cropa kupić Samyanga 8mm który jest pod niego zaprojektowany. Szkło jest tanie i można później sprzedać z niewielką stratą w przypadku przesiadki na FF.

Coś już napisał Awatar szadam
    Miasto
    Polnad - Lębork

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez thrymek Zobacz posta
    Fisheye EF 15mm na cropie (testowałem na 50D) to jedna wielka pomyłka. Nie chodzi tu o szerokość tylko o wygląd obrazka. Dystorsja przestaje być "fishowa" a zaczyna przypominać tą z kita 18-55 na szerokim końcu. Lepiej pod cropa kupić Samyanga 8mm który jest pod niego zaprojektowany. Szkło jest tanie i można później sprzedać z niewielką stratą w przypadku przesiadki na FF.
    Właśnie takiej wypowiedzi mi brakowało że 15mm fisheye do cropa to wielka pomyłka.

Miasto
    Polnad - Lębork

Domyślnie

Teraz mam inny dylemat czy odsprzedac wszytko co mam na Cropa i kupic 5d II czy czekac na 5d III czy cena bedzie az tak bardzo sie różnic że bedzie warto czekac. No i jaki wplyw na ceny bedzie miala sytuacja w Japoni ;/

Uzależniony
    Miasto
    Bieruń

Domyślnie

Jest jeszcze opcja ekonomiczna - stara piątka, ale wybór zależy od tego co fotografujesz. Używaną można kupić poniżej 4tys
    Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Początki nałogu Awatar WiatruMistrz
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Oddychaj kolego głęboko bo nawet MK4 nie pomoże, najlepszy aparat nie zastąpi oka fotografa i pomysłu na sesję...popadanie w onanizm sprzętowy to niebezpieczna przypadłość.
    Panasonic FZ1000 *** Canon G3X *** Canon 500D
    Było:C350D|C20D|C50D/C5D/CPro1/G1X m2
    http://rafalfoto.y0.pl

Bywalec Awatar betinus
    Miasto
    Górny Śląsk

Domyślnie

Oj tam zaraz wielka pomyłka, po prostu trochę dziwnie wyglądają zniekształcenia obrazu.

A skoro masz już w torbie tego 10-22, a nie masz jeszcze FF to po co już szaleć. Dozbieraj na 5Dmk2 i wtedy sprzedaj dopiero EF-Sa i kup 15. Jak zmienisz na pełną klatę to kąty z 16-35 będą przeciez podobne do tych z EF-Sa na cropie.

A co do czekania na 5Dmk3 to nie wiem czy jak rzeczywiście już się pojawi, to może będzie warto poczekać na 5Dmk4, bo na pewno będzie jeszcze lepszy... i tak w nieskończoność...
    sprzętu kupa... a chęci coraz mniej....

Bywalec Awatar vinietu
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szadam Zobacz posta
    Teraz mam inny dylemat czy odsprzedac wszytko co mam na Cropa i kupic 5d II czy czekac na 5d III czy cena bedzie az tak bardzo sie różnic że bedzie warto czekac. No i jaki wplyw na ceny bedzie miala sytuacja w Japoni ;/
    Idealny rebus dla wróżki, ale myślę ,że da radę...no i nie przepłacisz teraz bo klientów sporo...taki czas.

Mark II jest imho na dziś w bardzo dobrej cenie, raptem kilka setek ponad magiczne 6550 przy której to cenie już kolejka kupujących....sprawdzone, więc sam rozumiesz.
    5D, 30D, C 50/1.4 , 85/1.8 , 300/4L , 17-40/4L , 70-200/4L , z16/2.8 , N Di866

Pełne uzależnienie

Domyślnie

IMHO porównanie fisha z UWA nie ma najmniejszego sensu, podobnie jak czekanie na 5D Mark III
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Miasto
    Polnad - Lębork

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dreamstorm Zobacz posta
    Jest jeszcze opcja ekonomiczna - stara piątka, ale wybór zależy od tego co fotografujesz. Używaną można kupić poniżej 4tys
    Jedynka odpada - jednak wole taki sprzet nowy. Od poczatku go uzytkuje sam i nie musze sie martwic o przebieg migawki.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez vinietu Zobacz posta
    Idealny rebus dla wróżki, ale myślę ,że da radę...no i nie przepłacisz teraz bo klientów sporo...taki czas.

Mark II jest imho na dziś w bardzo dobrej cenie, raptem kilka setek ponad magiczne 6550 przy której to cenie już kolejka kupujących....sprawdzone, więc sam rozumiesz.

Kolego gdzie taka piatke mozna kupic nowa za kwote 6550 ???
    Cytat Zamieszczone przez Bolek02 Zobacz posta
    IMHO porównanie fisha z UWA nie ma najmniejszego sensu, podobnie jak czekanie na 5D Mark III
    W sumie juz mineły 2 lata od premiery 5d II wiec w tym roku powinna sie pojawic 5d III i wtedy powinna spasc choc troche cena 5d II
    Cytat Zamieszczone przez WiatruMistrz Zobacz posta
    Oddychaj kolego głęboko bo nawet MK4 nie pomoże, najlepszy aparat nie zastąpi oka fotografa i pomysłu na sesję...popadanie w onanizm sprzętowy to niebezpieczna przypadłość.
    Wiadomo ze jak pojawi sie model to znajda sie osoby ktore beda narzekać ze cos nie tak z aparatem ze mogli sie bardziej postarac
    Ostatnio edytowane przez szadam ; 14-03-2011 o 14:24 Powód: Automerged Doublepost

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów