Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 37

Wątek: Czy warto posiadać jednocześnie te dwa obiektywy na cropie?

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Siemek Zobacz posta
    Proszę o dokładne przeczytanie mojego posta. Ja nie pytam "jakie obiektywy powinienem kupić". Ja pytam o dublowanie się zakresów i zastosowań we wskazanych parach obiektywów.

Do punktu numer 1 - 2 różne obiektywy - 2 rożne zastosowania. Też mialem dylemat, na poczatku jechałem na pożyczonych i jak mialem 85, to brakowalo mi 50 i odwrotnie... Tez nie wiedziałem ktory ostatecznie sobie kupić, i czy ten drugi nie będzie leżał. W końcu zamiast jednego szkla za 1600 zl (tyle wtedy kosztowaly) kupiłem używane 85 i 50 płacąc za całosc 200 zł więcej niz cena jednego w sklepie. Może napisz, do czego chciałbyś używać tych szkieł.. jeśli przeważałby portret i musiałbym wziąc tylko jedno to zdecydowanie 85.
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Bywalec Awatar darnok
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

wszystko zalezy jakie fotki chce sie zrobic
    50 1.4 i 85 1.8 wspaniale sie uzupelniaja warto miec oba
    to samo zestaw nr 3
    85 1.8 i 70-200/4 tak samo dwa rozne zastosowania - pierwszy idealny do portretu drugi jako szklo na reportaz - zoom bezcenny.
    zestaw nr 2 - to ja bym zostawil tylko 15-85 dla wygody a jezeli 15 to za wasko to zostawilbym 10-22

wiekszych dylematow w tych zakresach jak dla mnie nie ma

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Dublowanie się zakresów to bezsens. Kupujesz obiektywy do zastosowania, nie po to żeby pokryć zakres.
    I właśnie dlatego założyłem ten wątek, bo gdybym miał wybierać obiektywy ze względu na zastosowania, to musiałbym kupić wszystkie. Przykładowo 10-22 używałbym do architektury i zabawy z perspektywą, 15-85 to byłby uniwersal (idealny do sesji z dzieckiem w przedszkolu), 50 to portrety w mieszkaniu, 85 portrety na zewnątrz, a 70-200 do imprez rodzinnych na działce, gdzie siedzę wygodnie z boku i pstrykam bez kadrowania nogami.

Problem polega na tym, że obawiam się tego, co często czytam np. na tym forum, co brzmi mniej więcej tak: "odkąd kupiłem 85, to jej nie odpinam i moja 50 od roku kurzy się w szafie". Jak widzisz, mimo że autor miał odrębne zastosowanie dla obu obiektywów, to jeden odpadł, a drugi jest używany w 99%. Moim postem chciałem zrobić małą dyskusję na temat dublowania się pewnych par obiektywów, czego skutkiem jest często eliminacja z użytku jednego z nich. Niestety, może dlatego że nikt dokładnie nie czyta tego co napisałem, otrzymuję odpowiedzi typu "kup 24-105, będziesz zadowolony" czy "10-22, 24-105 i 100-400 idealnie pokryje ci cały zakres". Ja nie pytam co kupić żeby mi pokryło cały zakres 8-800mm, tylko pytam o wrażenie z posiadania pewnych par obiektywów i czy w takich przypadkach jeden z obiektywów przypadkiem nie przestaje być używany, bo się okazuje że mimo pierwotnych założeń może być zastąpiony drugim.
    40D i najtańszy zestaw szkieł: 18-55, 55-250, 50/1.8, 430exII

Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Dużym plusem szkieł jest to, że nie tracą zbytnio na wartości i zawsze możesz odsprzedac.. Czytając Twoje dylematy, sądzę, że sam powinienes podjąc decyzję .. Sam będziesz wiedział, czy lepiej pracuje Ci się fotografując dzieci na 85 niż na uniwersalnym zoomie 70-200. Jeden Ci powie - koniecznie wez 70-200, a drugi CI powie ze racje bytu mają tylko stałki... Jeśli stać Cię na oba obiektywy to kup oba. Jeśli dojdziesz do wniosku, że ktoregoś mniej używasz, to po prostu sprzedasz z jakąś minimalną stratą i tyle.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Problem polega na tym, że obawiam się tego, co często czytam np. na tym forum, co brzmi mniej więcej tak: "odkąd kupiłem 85, to jej nie odpinam i moja 50 od roku kurzy się w szafie".
    Nowa zabawka rządzi sie właśnie takimi prawami ... a jak kupi 135 L to powie, ze nie odpina jej z body i 85 się kurzy.
    Ostatnio edytowane przez JaBlam ; 09-03-2011 o 11:21 Powód: Automerged Doublepost
    Jarek
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

.... tylko pytam o wrażenie z posiadania pewnych par obiektywów i....
    Jeśli pytasz tylko o to to pocoś się tak rozpisał? Odpowiedź jest krótka : BEZSENSU.

Nawet jeśli już masz któreś z tych wymienionych szkieł to ekonomicznie uzasadniona może być sprzedaż i kupno jednego a dobrego. Jeśli w ogóle pytasz to najwyraźniej nie wiesz czego Ci trzeba więc nie masz się co dziwić takim a nie innym odpowiedziom.

Jest jeszcze trzecie rozwiązanie. 15-85 tylko i wyłącznie i poczekaj aż SAM dojdziesz do tego co Ci jest potrzebne.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 09-03-2011 o 11:23

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Jest jeszcze trzecie rozwiązanie. 15-85 tylko i wyłącznie i poczekaj aż SAM dojdziesz do tego co Ci jest potrzebne.
    A to ty myślisz, że ja dopiero kupiłem aparat i szukam obiektywu na start? Mam standardowe kity canona i standardowe 50/1.8, długo pstrykałem pożyczonymi 17-55 i 24-70. To nie o to chodzi że nie wiem czego chcę. Obojętnie czy zostanę przy moich obiektywach czy wezmę 15-85 to nadal nie będę wiedział, czy posiadając jednocześnie 85/1.8 i 70-200/4 przypadkiem jeden z nich nie pójdzie w odstawkę (np. 70-200, bo jest za duży, rzuca się w oczy, ma złe światło i może być zastąpiony 85-tką). Zarówno dla 85 jak i 70-200 widzę zastosowanie. Ale zanim wydam kupę pieniędzy na oba te obiektywy chciałbym poznać opinię osób, która te dwa obiektywy posiada(ła). Na przykład para obiektywów 28/1.8 i 85/1.8 nie koliduje ze sobą i tu nie miałbym problemu, bo tu sama różnica w ogniskowych powoduje, że warto mieć oba. Ale 50 vs 85 czy 28 vs 24 czy 8 vs 10 to już różnica się zaciera, prawda?

Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Obojętnie czy zostanę przy moich obiektywach czy wezmę 15-85 to nadal nie będę wiedział, czy posiadając jednocześnie 85/1.8 i 70-200/4 przypadkiem jeden z nich nie pójdzie w odstawkę ?
    I rozumiem ze to koledzy z forum maja zadecydować za Ciebie czy bedziesz tego używał czy nie?
    Jarek

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Nie warto to posiadac jednoczesnie 50/1.8 i 50/1.4, ale wszystkie inne opcje tu wymienione nie sa dla siebie alternatywami tylko sie uzupelniaja.

Ale gdybym mial wybierac to wybral bym 15-85 + 85/1.8 + 70-200L

Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Zarówno dla 85 jak i 70-200 widzę zastosowanie.
    tu sam sobie odpowiedziales na pytanie czy warto - skoro dla obydwóch widzisz zastosowanie w swoim fotografowaniu. (choc z drugiej strony od razu jakby wykluczasz 70-200 bo ciezki, bo duzy, bo ....)

Często używasz 50 1.8 ? Jeśli nie - to dylemat z pierwszego punktu masz rozwiązany. Kup sobie 85 1.8 i sam icen po pewnym czasie, ktorego bardziej uzywasz.. jesli 50 1.8 to sobie wymienisz na wersje 1.4
    Jarek

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JaBlam Zobacz posta
    I rozumiem ze to koledzy z forum maja zadecydować za Ciebie czy bedziesz tego używał czy nie?
    Powtórzę: ja nie proszę o pomoc w wyborze obiektywu, nie piszę "ojej, nie wiem co wybrać, 50/1.4 czy 85mm/1.8, proszę pomóżcie!"

Powtórzę: proszę o wypowiedź osoby posiadające jednocześnie 50/1.4 i 85/1.8 czy nie jest tak, że któryś z tych obiektywów leży im w szufladzie, bo drugi okazał się być lepszy od pierwszego i robi za dwa? (I to samo w przypadku dwóch pozostałych wymienionych par obiektywów).

Powtórzę: nie proszę o pomoc w wyborze obiektywu który powinienem kupić.

Przyjmijmy, że w ogóle nie chcę nic kupować, okej? :-)

Chcę tylko poznać opinie osób posiadających wymienione pary obiektywów na temat podziału czasu użycia wymienionych par obiektywów i ewentualnie opinie typu "miałem 50 i 85, sprzedałem 85, bo 50 okazała się być bardziej uniwersalna, a bokeh na 50/1.4 był prawie taki sam jak 85 po przymknięciu do 2.2 bo aberrowała".

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów