Dzięki Janusz. To chyba dobre optimum. Kombinować pewnie nie ma co za dużo bo jakieś koszmarki zaczną wychodzić.
Dzięki Janusz. To chyba dobre optimum. Kombinować pewnie nie ma co za dużo bo jakieś koszmarki zaczną wychodzić.
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
Powiem tak, rozstaianie lamp po całej sali jest spoko ale w tej technice jest jedna wada, często na zdjciach widać błysk z tych lamp i nie rzadko widać statyw, nic fajnego. Do każdej sali można znaleźć opcjonalne ustawienie. W ciemnych warunkach mimo wszystko ja nie korzystam z av/tv bol wole mieć większą kontrolę nad czasem i przysłoną. W 20D iso 1600??? no to troche pocisnąłeś, ja w 40D nie rozkręcałem bardziej jak 1000 iso.
canon 5dmkll l canon 40d l canon 350d l 24-105mmL 4f l 50mm 1,4f l tamron 17-50mm l 580exll
No ja miałem przyjemność (albo jej brak) robić fotki w bardzo ciemnej sali i wiekszość zdjęć opłakana. Szczególnie, ze kit przy zoomowaniu robi się ciemny. Nie skorygowałem na lampie i niestety dużo zdjęć wyszło nie tak jak chciałem (ciemna itd)
Ekranik w aparcie, niestety nie pokazuje całej prawdy. No ale na błędach człowiek się uczy.
Przeczytałem ostatnio artukuły Janusza na temat Histogramu i teraz już wiem, w któr stronę ćwiczyć hehehe
Swoja droga goraco polecam, bo sprawdza sie (robilem testy wg,. Januszowych wskazan w domu i jestem pod wrazeniem)
PS> Wielkie dzieki
Kombinowałem też z ustawieniem lampy na zewntrz i wyzwalaniem Fotocela albo radiowka, ale słuszna uwaga, czasem widać błysk lampy albo straszne cienie, jak się nie ustawi odpowiednio...
Cóż, długa droga jeszcze przede mna...
PS2: Ja iso starałem sie trzymać jak najmniejsze do MAX 800 bo to chyba rozsadna granica jak nie ma cisnienia. Lepiej skorygowac ustawienia Lampy recznie niz zaszumiac niepotrzebnie zdjecie...
PS3: wydaje mi sie, ze najlepsza opcja w takich sytuacjach sa jasne obiektywy ze stalym swiatlem. Zrobilem wtedy kilka zdjec moja stala 50-siatka i jest niebo a ziemia
Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |
Osobiście jade ISO 1600-3200 i potem odszumiam w PS lub Neat Image. Nie mam jasnego obiektywu i niestety dodawanie lampy niezależnie od tego jaką moc się ustawi to i tak zabiera trochę tła.
Mnie szumy nie przeszkadzają tym bardziej, że po odszumieniu znikają. Fakt, że zdjęcia tracą, ale jest to bardzo mało zauważalne.
Z jakim slubniakiem bym nie rozmawiał to w kościele min. 1600.
Że tak zapytam, jak tą lampą świeciliście? Na wprost prosto w oczy?
Swoja droga kit tak sobie radzi z AF w ciemnicy..
6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4
No fakt, kit nie jest rewelacyjny, ale moj Nissin jakos dawal rade swiecic tym czerwonym markerem wiec na plaskich powiezchniach szlo zalapac.
Jasne szkło ze stalym swiatlem, to podstawa w takich warunkach
@Przemek
Odbite od sufitu albo pod katem 45' z zalozonym rozpraszaczem
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Tylko sufit był biały hehehehe reszta ciemna wiec by nie mialo skad sie odbijac![]()
Ostatnio edytowane przez flankerp ; 08-03-2011 o 20:52 Powód: Automerged Doublepost
Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |
To bardzo dobrze, że reszta była ciemna bo nie ma nic gorszego niż biały sufit, zbalansowanie się pod błysk lampy i odbite od zielonych ścian światło padające na ludziA jaki rozpraszacz? I jeśli ludzie na biało ubrani to warto wprowadzić korektę błysku na +