Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 55

Wątek: jak robić zdjęcia na ciemnym przyjęciu

Mieszany widok

Domyślnie jak robić zdjęcia na ciemnym przyjęciu

ostatnio miałem okazję porobić zdjęcia na sporym balu przebierańców, wziąłem aparat, kita, mam akurat pożyczoną 430 ex, więc myślałem, że wszystko ślicznie ogarnę..

robiłem zwykle w av, otwarty obiektyw, iso 1600/3200, lampa w ttlu, obie korekcje ekspozycji na zero.

nie wiem kiedy mnie zamgliło, w domu zobaczyłem że zdjęcia są na czasach od 1/30 do ...uwaga... 1/2 sekundy i tak jak na ekraniku 20d wszystko było miód malina, to w domu okazało się że zdjęć nieporuszonych (przez ludzi) jest mniej niż 10%... jedyne pokrzepienie, że pierwszy raz robiłem w takiej sytuacji zdjęcia i nikt na szczęście nie miał mi za to płacić, niemniej jest mi strasznie wstyd, bo szalałem jak orangutan z lampą, torbą, i odpalałem ludziom w oczy a teraz nie ma czego pokazać...

jak radzić sobie w takich sytuacjach?

wziąć tv, ustawić 1/60 albo 1/100 i kazać lampie błyskać naprawdę mocno?

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez meisadam Zobacz posta
    ....
    robiłem zwykle w av, otwarty obiektyw, iso 1600/3200, lampa w ttlu, obie korekcje ekspozycji na zero......
    Z lampą w eTTL robi się w trybie M. W Av aparat dobiera czas do światła zastanego a lampa doświetla pierwszy plan.

http://foto.jasiu.pl/

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Domyślnie

Januszu - dzięki..

Domyślnie

używając TV/AV zawsze jeszcze można zblokować czas migawki w opcjach C.Fn-03. Ustaw 1/250 na stałe i powinno być git, a jak będzie za ciemno na ludziach to podciągnij ekspozycję lampy, jak będzie za ciemno na tle to ciągnij ISO. No i obowiązkowo w miarę możliwości odbijaj światło błyskowe od sufitu (jak jest biały) bo błyskanie ludziom po oczach faktycznie jest jest sympatyczne
    pzdr

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez komarsnk Zobacz posta
    używając TV/AV zawsze jeszcze można zblokować czas migawki w opcjach C.Fn-03. Ustaw 1/250 na stałe i powinno być git
    Wiesz że dzwonią ale nie wiesz w którym kościele. CFn nie blokuje czasu migawki tylko nie pozwala automatyce ustawić czasu KRÓTSZEGO niż 1/250 w trybie Av. Ma to znaczenie w przypadku dużej ilości światła np. doświetlanie w dzień. Ustawianie w ciemnym pomieszczeniu czasu 1/250 to zły pomysł bo w ten sposób odcinasz całe światło zastane.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Można też robić w trybie AV z lampą w ettl. Wystarczy dość mocno podbić iso i mocno otworzyć szkło (f:1.4-2.0).

Początki nałogu
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Z lampą w eTTL robi się w trybie M.
    Nic dodać, nic ująć.
    Ustawiasz czas migawki. Wartość f to już czysta formalność, trzeba ustawić wedle możliwości obiektywu i własnych.
    EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
    www.magaczewski.blogspot.com
    www.fotogaleria.magaczewski.pl

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

na ciemnym przyjęciu nie miałem jeszcze okazji robić zdjęć, ale często jak pstrykam w domu dzieciakowi, czy też rodzince to też zauważyłem, że tylko w M uzsykuję najlepsze efekty i mam najwięszką kontrolę nad wynikiem, najlepiej poćwiczyc sobie z róznymi ustawieniami lub poszukać porad w necie, zresztą Janusz wsakazał dobrą stronkę i wyprcujesz sobie warsztat

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

To tak przy okazji. Jak Waszym zdaniem ustawić poprawnie balans bieli przy zabawie na sali z masą kolorowych świateł, laserów i czego tam jeszcze.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Shadow Zobacz posta
    To tak przy okazji. Jak Waszym zdaniem ustawić poprawnie balans bieli przy zabawie na sali z masą kolorowych świateł, laserów i czego tam jeszcze.
    Jedyny sposób, to porozstawiać po całej sali lampy na radiówkach i tłuc błyskowym, pełna mocą Inaczej zawsze będzie problem z balansem.
    To oczywiście równie skuteczna, co ekstremalna metoda.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów