Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 55

Wątek: jak robić zdjęcia na ciemnym przyjęciu

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

Ale Jak masz TTl to Aparat bierze pod uwage swiatlo odbite i dobiera parametry optymalne. Zreszta bylo widac roznice kiedy robilem z lampa na aparacie a kiedy z radiowki.
    Problem jest wtedy gdy tego jasnego sufitu nie ma albo jest drastycznie innego koloru. Wtedy masz zabawe z balansem bieli. Jak masz bialy sufit, to swiatlo odbite od niego jest biale. Oczywiscie nie walilem prosto w sufit tylko pod katem gdyż wtedy światło odbija się pod roznymi katami i daje lepsze pokrycie sceny. Niestety trzeba dobrze dobrac moc lampy, szczegolnie z ciemnymi obiektywani. Aparat, nie zawsze trafi dlatego warto zdac sie na doswiadczenie, ktorego wtedy nie mialem.
    No ale pierwsze koty za ploty

Polecam zreszta ta strone:
    http://foto.jasiu.pl/

Mowiac rozpraszacz mam na mysli ta matowke co wyciaga sie z lampy i taki kawal platstiku, ktory wyjezdza z lampy
    Cos takiego jak na drugim zdjeciu po prawej ponizej

Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Pełne uzależnienie Awatar roshuu
    Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez flankerp Zobacz posta
    Jasne szkło ze stalym swiatlem, to podstawa w takich warunkach
    Nie tam. Spokoinie moze byc 2.8 zoom, przeciez po to masz lampe zeby dopalic. Watpie zeby byly to tak egipskie ciemnosci, ze na 3200, f/2.8 masz niedoswietlenie -2 i lampa mnie pomaga...
    Ja zawsze w kiepskich warunkach (nie spotkalem gorszych) ustawiam dla bezpieczenstwa najbardziej otwarta przyslone, czas 1/60 (w zaleznosci od ogniskowej), iso 1600 i jak mam -1 na drabince to rewelacja, bo wtedy lampa fajnie wyrownuje. Przy -2 wole podniesc 1so na 3200, zeby wciaz utrzymywac max -1 niedoswietlenia.
    Tylko jak juz Ci napisali muszisz korzystac z M w takich warunkach.
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

No ja to tylko na M foce z lampa.
    2.8 to juz jasne szklo Moj Kit zaczyna od 3.5 dlatego jak wspomnialem przy zoomowaniu kiedy swiatlo siega 5,6 jest bardzo ciezko...
    Musze potestowac przy tym wiekszym iso...
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kossa8 Zobacz posta
    W 20D iso 1600??? no to troche pocisnąłeś, ja w 40D nie rozkręcałem bardziej jak 1000 iso.
    a może dlatego, że w 20 d jest lepiej, bez problemu w 20 d stosuję iso 1600. Nie miałem 40 d, ale gwarantuję ci że da się, a jeśli już jest problem to bardziej w braku detalu niż szumach.

Bywalec Awatar chuba
    Miasto
    Tomaszów Lubelski

Domyślnie

Kiedyś robiłem testy, w dość ciemnym pomieszczeniu z 5d mkII i spokojnie dawał radę na podbitym iso (chyba 12000 czy jak to tam idzie). Przy odpowiednim naświetleniu na histogram (niestety automatyka aparatu a histogram w takich warunkach to 2 różne rzeczy) i delikatnym dopaleniu lampą (lampa na minimum w ettl i wysunięty odbłyśnik) po wydruku 15x21 nie było widać szumu. No i dodatkowo zauważyłem, że moja 50/1.4 jakoś inaczej oddaje nieostrości niż tamron 28-75/2.8 i nawet na tych samych przysłonach i czasach zdjęcia z 50 były mniej zaszumione i jakieś takie jaśniejsze.

Dlatego wydaje mi się, że sporo osób z umiejętnościami wyższymi od moich jest w stanie i z 20/30d wycisnąć użyteczne iso 3200
    Minolta x-300 + 50/1.7 + opemus 6 + 3 x cyfra Canon

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

12000 to już raczej hardcore, degradacja obrazu jest zbyt daleko idąca, ale skoro Ci pasowało...

Uzależniony
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

wszystko powyżej iso 400 to juz hardcor :-D ,w ogóe cały ten wątek to harcor
    T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optyki

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Tak apropo's ustawiania palnika to zachęcam do myślenia :-). Przy jednym źródle światła portrety najlepiej wychodzą kiedy światło pada tak ok 45° z boku. Zamiast ogłupiającego algorytmu typu "palnik w sufit" albo "palnik 45° do przodu" może warto próbować

- palnik w bok
    - palnik w bok 45° stopni do tyłu
    - palnik całkiem do tyłu

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    - palnik w bok
    - palnik w bok 45° stopni do tyłu
    Dobra rada, ale dodałbym jeszcze, że czasem konieczna jest solidna korekta siły błysku.

- palnik całkiem do tyłu
    Tu już mam wątpliwości. Próbowałem, moja glaca słabo się sprawdza jako odbłyśnik
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    ...
    Tu już mam wątpliwości. Próbowałem, moja glaca słabo się sprawdza jako odbłyśnik
    Nikoniarze tak błyskają :-)

Można śmiało ale fakt, że ciut palnik podnieść może być sensowne.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów