Strona 46 z 57 PierwszyPierwszy ... 36444546474856 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 451 do 460 z 564

Wątek: Budujemy zestaw studyjno-plenerowy

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez caipirinha Zobacz posta
    Janusz,

Dzięki wielkie za przeprowadzenie testu z HSS. 1/3200 to i tak już krótko, ale ciekawi mnie dlaczego od 1/4000 brak pełnej synchronizacji. Widziałem gdzieś zdjęcia gościa, który synchronizował do 1/8000, tylko że to było z Zeusami. Być może moc błysku ma tu jakiekolwiek znaczenie ? Czy Ty wykonywałeś test przy pełnej mocy B1600, czy też na innych ustawieniach ? Choć z drugiej strony wraz z rosnącą mocą błysku czas jego trwania ulega skróceniu, więc po trosze nie miałoby to sensu....
    Próbowałem z rożnymi ustawieniami mocy - wydaje się, że moc nie ma tu wpływu na synchro. To chyba coś z PW, że się nie chce synchronizować. W manualu od PW piszą, że "może nie działać z niektórymi lampami". Nie wiem czemu nie działa. Ustawiałem offset od od 0 poprzez standardowe -170 do -2500 i zupełnie nie widziałem różnicy - pasek u dołu ciągle taki sam. Offset ustawia się tylko w nadajniku więc próbowałem z TT1 i z TT5 na aparacie. Cały czas wynik taki sam. Do 1/3200 jest OK bez względu na offset a na 1/4000 czy 1/8000 dokładnie taki sam pasek u dołu. Niewykluczone, że gdzieś coś mam źle poustawiane choć wydaje mi się, że wszystko sprawdziłem.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez caipirinha Zobacz posta
    Janusz,

Choć z drugiej strony wraz z rosnącą mocą błysku czas jego trwania ulega skróceniu, więc po trosze nie miałoby to sensu.
    A przypadkiem nie jest odwrotnie? ;]

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aligator16 Zobacz posta
    A przypadkiem nie jest odwrotnie? ;]
    Nie. Nie jest.

W systemowych im słabszy błysk tym krótszy. W większości studyjnych jest inaczej. Dla AlienBees błysk wydłuża się o 1/4 do 1/2 przy obniżeniu mocy z 1/1 do 1/32

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Uzależniony

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Chciałbym trochę odświeżyć trochę temat.
    Czy ktoś posiada taki zestaw. http://fripers.pl/product_info.php/i...FreePower.html
    Czy ktoś miał okazję testować. Wydaje mi się to fajną alternatywą dla Quantuum R+ Dual Power 600Ws.
    Quadra to to nie jest i nigdy nie będzie. Cena atrakcyjna po dokupieniu drugiej główki.
    Czy ktoś orientuje się na jakiej zasadzie odbywa się sterowanie mocą. Czy można każdą główką sterować niezależnie. Czy moc obu lamp jest powiązana.

Domyślnie

Podobne do zestawu Fomei Panther Mini czy jakoś tak...
    A z tego co widzę na obudowie battery packa to raczej obie ładujesz z jednoczesną mocą.
    Napisz do freepersa może Ci odpowiedzą

Domyślnie

jest powiazana ale asymetryczna

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Witam chlopaki,zamierzam zakupic zestaw studyjno-plenerowy i tu zaczyna sie problem.Przeczytalem watek o tym i wciaz mam problem.Zestaw jest mi potrzebny do zdjec statycznych a takze do zdjec ,gdzie musze zamrozic ruch.Interesuja mnie dwie lampy 600w z regulacja mocy,do tego jedna lampa do oswietlenia tla,i jedna jeszcze pomocnicza do oswietlenia z tylu,czy tez z gory,czy z przodu,zalezy co i jak bede chcial fotografowac.Mysle tutaj o zestawie takze typowo studyjnym ale i chcialbym zabrac go w plener ale nie do zdjec slubnych.Potrzebuje takze odbiornik i nadajnik ale czy do kazdej lampy potrzebuje osobny?Do tego octa 150 ,softbox waski i szeroki,grid,parasolki,statywy itd to co musi byc.Ogolnie mam na poczatek 8 tys zl,wiem ze to nie za wiele ale czy cos bardzo dobrego uda mi sie zlozyc za ta kase?Prosilbym o propozycje?
    Ostatnio edytowane przez kevinbray ; 08-01-2012 o 11:55

Zablokowany
    Miasto
    EL PL

Domyślnie

odkopuję temat

co mam:
    580exII, Quantuum Dual Power 300Ws, BD z gridem 70, okta 150

co mi nie przeszkadza:
    waga, noszenie, wożenie, rozstawianie, obciążanie itp

co chcę robić:
    fashion w plenerze

co powiecie o dokupieniu Quantuum Dual Power 600 ?

dalej - chciałbym wyzwalać 580exII i dwa Quantuum z czasami krótszymi niż 1/200
    Pocket Wizard odpada z racji ceny

czy mogę poprosić o wskazanie - co dokupić żeby wyzwalać z krótszymi czasami ?

czy zestaw 300+600 da radę w plenerze ?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Podczepiam się, przymierzam się dokładnie do takiego samego zestawu 300DP+600DP

Strona 46 z 57 PierwszyPierwszy ... 36444546474856 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów