dlatego ja poszedłem w rozwiązanie ułatwiające życie fotografom![]()
dlatego ja poszedłem w rozwiązanie ułatwiające życie fotografom![]()
A jakie, bo już się trochę pogubiłem w możliwościach?
Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący
Ostatnio edytowane przez Czacha ; 30-03-2011 o 15:27
idealnego rozwiązania dla wszystkich nie ma. zawsze jakiś kompromis. jak nie moc to waga, jak nie waga to cena, jak nie cena to awaryjność. poprostu trzeba zebrać sobie zestaw pod WŁASNE potrzeby. a jasnym jest że te potrzeby u każdego są inne.
u mnie sprawa wyklarowała sie sama. bowensy grzecznie pracują w studio a plener to quadra + lastolite. dla mnie tak jest optymalnie i najbardziej produktywnie
Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący
jeśłi przyjąć że nie korzystasz z ttl to "wygodność" systemówek jest dyskusyjna.
długie ładowanie, prądożerność, konieiczność dokupienia wyzwalaczy do których również trzeba pamietać o bateryjkach /rf 602 pożerają prąd jak smok/ , konieczność biegania do lamp aby zmienić moc. brak pilota, co osobiście dla mnie jeśłi przychodzi pracowąć wieczorem dyskwalifikuje systemówki totalnie.
Przede wszystkim są małe, lekkie i nie potrzebują zewnętrznej baterii a chińczyki przenoszące ttl są tanie. Na korzyść quadry przemawia przede wszystkim możliwość podpinania sensownych modyfikatorów, ale mimo wszystko dla mnie to trochę półśrodek i jak na półśrodek jest dość drogi. Dla tego w tym sezonie pomęczę się z zasilaczem quantuum i normalnymi lampami, jak system się sprawdzi to może trzeba będzie pomyśleć o gemini Bowensa. Mocne i nie wymagają kombinowania z przejściówkami.
no tak. tylko tu już wracamy do początku dyskusji czyli wagi. nie każdy ma ochotę targać te kg. tzn niektórzy nie widzą w tym nic złego i dają radę, ale inni po jednej kilometrowej wycieczce z quantuumami DP rzucają je w kąt i mówią nigdy wiecej.
wiec akurat dla MNIE Quadra to własnie nie połśrodek a złoty środek.dokładny strzał w 10.
ja nie mam systemówek i nie biegam do lamp wszystkie mam na pilota sterowane do 100m wyzwalacze bardzo oszczędne zasiag do 150m/250m i a lampy maja zasilanie po 500błysków każda(1000ws).
potargasz dłużej te powerluxy i tronixy to pogadamy