Strona 31 z 57 PierwszyPierwszy ... 21293031323341 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 301 do 310 z 564

Wątek: Budujemy zestaw studyjno-plenerowy

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Canion, czyli potrzebuje ten adapter - Elinchrom Refl. Adapter RQ-EL. Wtedy moge spokojnie uzyc albo Elinchrom Rotalux Deep Octa (nie moge znalezc informacji czy jest szybko rozkladana) albo cos np. z serii Lastolite pod warunkiem ze beda z dedykacja do mocowania Elinchroma? Np. wybrany rozmiar softboksa Ezybox z pierścieniem 2352.. nie wiedze natomiast zadnej okty u tego producenta.

Uzależniony

Domyślnie

Dokładnie tak. ale do pomysłu softów elinchroma za bardzo sie nie przywiązuj. są bardzo drogie. octa to chyba coś ok 1000 zł.
    natomiast poprzez adapter RQ-EL podpinasz pierścien lastolite 2352 i dalej dowolny soft lastolite z serii ezybox hotshoe. zaletą lastolite jest mega szybkie rozkładanie/składanie. w zasadzie dwa mniejsze siedzą na głowkach quadry nawet bez adaptera/ najwiekszy lastolite czyli 76x76 juz jest za cieżki i bez adaptera i pierścienia sie nie obejdzie.

Pewnie pojawia sie jakies rozwiazania producentów niezależnych ale poki co nie ma.. no może oprócz softboxów reporterkich z allego które mogą zastąpic te lastolite. ale najwiekszy to chyba 60x60 . Pewnie pasuje do tego ten piersćień 2352

co jest niefajne. Grid to 76x76 lastolite jest bardzo drogi. 550 zł.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    ps2.

nadal nie opuszcza mnie wrażenie że glówki quadry są bardzo delikatne. jasnym jest że chodziło o wagę ale .... no po bowensach to jak zabawka. natomiast do samego generatora nie mam w zasadzie żadnych uwag. . po dwóch tyg nawet opanowałem kilka niezbędnych funkcji z menu co nie zmienia faktu że jaja urwać temu kto to wymyśłił. na szczęscie w zasadzie to sie ustawia raz i zapomina. najwazniejsze funkcje /fotocela, bip, / są na samej górze menu wiec łatwe do zapamiętania
    Ostatnio edytowane przez Canion ; 29-03-2011 o 23:15 Powód: Automerged Doublepost

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Ja znalazłem coś takiego - link do aukcji ebay

Jedna czesc mocujemy na lampce, zas 2ga wkladamy do modyfikatora, a raczej wymieniamy bowensowski na ten .. i wszystko bangla. Moze dalo by rade uzyc to z oktami Fripers? Chociaz patrzac na zdjecia w sklepie mocowanie wydaje sie byc stałe, niewymienne. Zalezy mi na szybko rozkładalnej okcie, ale w ludzkich cenach
    Ostatnio edytowane przez Czacha ; 29-03-2011 o 23:19

Uzależniony

Domyślnie

wiesz zawsze zamiast pierścienia lastolite mozesz do adaptera zapiąc adapter elinchrom/bowens i zakładać te okty szybki montaż/ wadą ich jest jednak to że ze względu na konstukcję one są dość ciezkie. a przecież po to kupujemy quadre żeby uciec od kilogramów.
    Dla siebie najlzejsze i najszybsze rozwiązanie jakie znalazłem to własnie lastolite. to pokrowca softa 76x76 wchodzi mi jeszcze ten mniejszy sift 30x30 + mocowania. czyli softy załatwiam jedną, dość lekką torbą. quadra mieści mi sie w foto plecek razem z aparatem. statywt przypiete z boku plecaka. /plecak na kółkach wiec fajny do noszenia/

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

A mogł byś podrzucic link do takiego adaptera z EL na Bowensa?

Uzależniony

Domyślnie

nie mam tego pod ręką ale gdzieś w necie widziałem taki adaptery. natomiast z lastolite wygląda to tak http://www.flickr.com/photos/simonse...n/photostream/

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Lastolite był by ok, tylko dlaczego nie maja okty z tej szybko rozkładanej serii?

Uzależniony

Domyślnie

wróć. to nie były adaptery elinchrom.bowens tylko włąsnie coś w stylu tych które Ty zalinkowałes powyżej.
    bo octy nie da się zrobić w ten sposób co ezybox . w okcie jednak musżą być te druty a ezybox żadnych drutów nie mają
    w sumie to pewnie da sie głowice quadry zamontować w tym uchwycie jeśli już sie uopieramy przy bagnecie bowensa.

http://afe.pl/catalog/uchwyt-mocowan...ch-p-1583.html
    Ostatnio edytowane przez Canion ; 29-03-2011 o 23:54 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Canion Zobacz posta
    bo octy nie da się zrobić w ten sposób co ezybox . w okcie jednak musżą być te druty a ezybox żadnych drutów nie mają
    Zdaje się, że chyba mają, tylko to nie są proste pręty, a octę chyba dałoby się tak zaprojektować i wykonać jak eazybox. Trochę pomyślunku i by wszyło.
    "Wszyscyśmy z płócien
    Rembrandta:
    To tylko kwestia
    Światła ; " (Jacek Kaczmarski "Światło")

Uzależniony

Domyślnie

Zgadza sie. Octy u Lastolite są , ale nie są tak fajnie składane jak ezyboxy. dlatego ekonomiczny wariant to ten uchwyt z linku powyżej + okte szybki montaż. wariant tani acz nie najlżejszy bowiem te okty mają w sobie sporo żelastwa z racji takiego a nie innego rozkładania. w elinchromie te druty w oktach są zupełnie zgrabnie konstrukcyjnie wymyśłone . Montz w sumie jest szybki. tylko ta cena.

Strona 31 z 57 PierwszyPierwszy ... 21293031323341 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów