Na pewno pomocna była informacja że nie ma informacji o naładowaniu lamp standardowym sygnałem tonowym. To spore utrudnienie, a poleganie na pilotach w plenerze raczej mija sie z celem bo nie będzie ich widać.
Na pewno pomocna była informacja że nie ma informacji o naładowaniu lamp standardowym sygnałem tonowym. To spore utrudnienie, a poleganie na pilotach w plenerze raczej mija sie z celem bo nie będzie ich widać.
Adso - tematem wątku jest zestaw studyjno-PLENEROWY i takie warianty proponuję tu rozpatrywać. ze wszystkimi wynikającymi z tego konsekwencjami w tym także cenowymi i wagowymi
W kwestii Elinchroma i kosmicznych cen mówimy Ranger Quadra ...
Zrobiłem małe podsumowanie, dodałem ceny niezbędnych rzeczy (statywy, soft 80x120 + grid, okta fripers 120 + grid, wyzwalacze chinskie) i wychodzi co następuje (ceny za 2 lampy):
1. zestaw QUANTUUM R+ Dual Power 600Ws - ok. 4100zł
W zestawie od producenta dostajemy jedynie lampy z zasilaniem, zatem dodatki należy dokupić samemu. Minusem jest czas działania na akumulatorach (do 100 błysków), wiec na pewno trzeba dokupić ze dwie sztuki zapasowe (nie uwzględnione w cenie). Plusem natomiast jest cena takiego zestawiku.
2. zestaw QUANTUUM R+ 600 Digitall - ok 5500zł
Ten zestaw różni się od poprzedniego tym, że lampy nie posiadają opcji zasilania z dwóch źródeł, wiec trzeba do nich dokupić zasilacz plenerowy, najlepiej 2400W. Uwzględniłem więć cenę zasilacza za ok. 2tys zł + 300 zł na dodatkowa baterię. Z dwiema bateriami wystarcza na ok. 350-400 błysków (pełnej mocy) dwiema 600-tkami. Również we własnym zakresie należy dokupić niezbędne akcesoria (uwzględnione w cenie)
3. zestaw FOMEI Panther - ok 5600zł
Pierwszy w zestawieniu kompaktowy zestaw do błyskania w plenerze. Na plus rozmiary lampek oraz zasilacza który jest w zestawie. Niestety na minus jest to, że przy dwóch lampach nie wyciągnie się z nich więcej niż 300Ws na każdą, co sprawia że w słoneczny dzień za dużo nie zwojujemy. Nie da się również wymieniać akumulatora w zasilaniu, zatem 150błysków i do ładowania. W zestawie od producenta brak niezbędnych dodatków, wiec należy dokupić to samo w zestawie 1 (statywy, softy, wyzwalacze uwzględnione w cenie).
4. zestaw ELINCHROM BX-Ri 500 Set To Go - ok 6400zł
Dwie lampki 500Ws. Plusem a zarazem minusem tego zestawu jest jego markowość z ktorej wynika konieczność korzystania z drogiego osprzętu. Można pokusić się o przejsciówki dostępne na ebay'u i kombinować z rozwiazaniami bowensowskimi. W zestawie jest wyzwalacz Skyport, zaś lampy maja wbudowane odbiorniki. Są też statywy oraz softboxy (niewielkie, ok 60cm i nie mam pojęcia czy to te szybko rozkładalne?). Niezbędne jest dokupienie zasilacza plenerowego z dodatkową bateria, ale to już zostało uwzględnione w cenie.
5. zestaw FOMEI Travel Pack - ok 7200zł
W zestawie są dwie lampy 600Ws, zasilacz plenerowy, statywy oraz parasolki, ale dodałem do ceny softboksa 80x120 z gridem oraz okte, wyzwalacze i dodatkową baterię aby mieć 350-400 błysków w plenerze.
6. zestaw ELINCHROM Ranger Quadra - ok 8200zł
Najbardziej kompaktowy zestaw studyjno-plenerowy. Mocą nie zabija - 2x 400Ws, a przy dwóch lampach z jednego zasilacza moc dzielona jest na obie i 2gie zrodlo blyska jedynie z moca 30%. Trzeba też kombinować z przejsciówkami na bowensa, chyba że ktoś ma ochote na softobksy po tysiaku i więcejNa plus wbudowane odbiorniki Skyport. Dodatkowa bateria 500zł.
Najbardziej poręczny jest zestaw nr 6 oraz 3, ale jako że przy 2 głowicach moc jest dość mocno ograniczana chyba nie są tak bardzo plenerowe jak by się wydawałoPozostałe zestawy to kobyłki, zwłaszcza te do których trzeba targać zasilacz 2400W. Najbardziej po środku wydaje się być Quantuum ze swoimi DualPowerami ...
Ostatnio edytowane przez Czacha ; 14-03-2011 o 11:04
a więc podsumowując pod uwagę biorę: Quadra, Alien Bees i powerlux 600Ws + QUANTUUM Leadpower LP-750
i chronologicznie mamy:
max. moc lampy: 400 vs 640 vs 600 [Ws]
masa: +- 5,30 vs 11.5 vs 9.3[kg]
ilość błysków przy maksymalnej mocy (powinno być raczej przy 400Ws ale inni producenci chyba nie podają): 150/110 vs 400-500 vs 380
szybkobłyskotliwość(czas ładowania przy maksymalnej mocy): 4/0.73 vs 2 vs 1[s]
sterowanie zdalne: skyport (mam te najpopularniejsze universal szwajcarskie, produkowane w Indiachcanion może pomoże czy można nimi regulować) vs PW ( i coś tam coś tam musi do tego być, RC09??) vs pilot za 300zł
współpraca z systemem Bowens: przejściówka (dostępna: gdzies mi się obiła w necie) vs wg Janusza Body dostępna (wg mnie nie ) vs w lampie.
biperek naładowania: tak vs nie vs tak
cena (jeśli się mylę lub gdzieś znajdziecie tańsze to proszę poprawcie mnie:
ok 5000zł vs ok 2000zł vs ok. 3519 (bez pilota lecz lampa RC)
.
mój subiektywny odbiór jakości: wysoki vs średni vs niski
możliwość pracy przy zasilaniu bezpośrednio z gniazda sieciowego: NIE vs TAK vs TAK
jeśli gdzieś popełniłem błąd proszę o poprawienie mnie i zrozumienie.
i bądź tu człowieku mądry
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
hehe widzę iż Czacha zrobił to lepiej![]()
Ostatnio edytowane przez marekb ; 14-03-2011 o 11:04 Powód: Automerged Doublepost
ja wiem, ze najlepiej by było gdyby zestaw z zasilaczem ważył 2kg, powodzenia. Fragment opisu firmowego: "Wszystkie lampy D-Lite it dedykowane są dla profesjonalnych fotografów do pracy w studio i plenerze."... jest napisane, że w plenerze czy mi się tylko wydaje? biorąc pod uwagę, ze najcięższy element czyli lampa waży 1,5kg to cały zestaw ile waży 6-8kg. dużo? Zasilacz Powerlux 1200WS 8kg. Razem 16kg i około 300 błysków w plenerze.
galeria: http://adso.digart.pl/digarty/
Marek, dwie Quadry z jednego zasialania nie beda blyskały po 400Ws.. bedzie słabiej.
Czacha...dodatkowy akumulator do 2400WS kosztuje 1400zł a nie 300
uzupełniam:
ELINCHROM D-Lite-it 4 + Powerlux 1200WS = 4300zł
Skład zestawu:
2 x 20484.1 D-Lite 4 it / 400ws
1 x 19349 EL - SKYPORT NADAJNIK RADIOWY ECO
1 x 11088 KABEL SYNCHRO,
1 x 26143 REFLEKTOR 16cm / 90st.
1 x 26124 DEKIEL OCHRONNY,
2 x 26129 SOFTBOX 66 x 66cm Z TORBĄ ZABEZPIECZAJĄCĄ
1 x 33198 TORBA NA 2 LAMPY D-Lite,
1 x 30162 ZESTAW STATYWÓW 85 x 235 cm Z TORBĄ
1 x 72405 PŁYTA DVD D-Lite it
2 x 2000010 ŻARÓWKA MODELUJĄCA
ilość błysków w plenerze 300-350 na pełnej mocy lamp
galeria: http://adso.digart.pl/digarty/
ja porównałem po 1 lampce bo z praktyki wiem, że jedna mi styknie i jest to wg mnie dobry kompromis między mobilnością a jakością. Dodatkowe to już aparatowe.