Pokaż wyniki od 1 do 10 z 564

Wątek: Budujemy zestaw studyjno-plenerowy

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar Adso
    Miasto
    Skoczów, Bielsko-Biała, Cieszyn

Domyślnie

... nasuwa mi się pewne skojarzenie z prawem Balaniego: Jak długo trwa minuta, zależy od tego, po której stronie drzwi toalety się znajdujesz... parafrazując...nie jest dobre to co jest dobre, ale to co akurat posiadamy. A co do kosmicznych cen Elinchromów... hmmm...jeśli ~3000zł za zestaw dwóch lamp 400Ws z softboxami, statywami, transmiterem i torbą ( D-Lite-it 4 To Go) to kosmos to już nie wiem co mogłoby nim nie być. Podobnie zresztą z zestawem BXRi 500/500 To Go za ~5000zł

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Adso Zobacz posta
    A co do kosmicznych cen Elinchromów... hmmm...jeśli ~3000zł za zestaw dwóch lamp 400Ws z softboxami, statywami, transmiterem i torbą ( D-Lite-it 4 To Go) to kosmos to już nie wiem co mogłoby nim nie być. Podobnie zresztą z zestawem BXRi 500/500 To Go za ~5000zł
    W kwestii Elinchroma i kosmicznych cen mówimy Ranger Quadra ...

Zrobiłem małe podsumowanie, dodałem ceny niezbędnych rzeczy (statywy, soft 80x120 + grid, okta fripers 120 + grid, wyzwalacze chinskie) i wychodzi co następuje (ceny za 2 lampy):

1. zestaw QUANTUUM R+ Dual Power 600Ws - ok. 4100zł

W zestawie od producenta dostajemy jedynie lampy z zasilaniem, zatem dodatki należy dokupić samemu. Minusem jest czas działania na akumulatorach (do 100 błysków), wiec na pewno trzeba dokupić ze dwie sztuki zapasowe (nie uwzględnione w cenie). Plusem natomiast jest cena takiego zestawiku.

2. zestaw QUANTUUM R+ 600 Digitall - ok 5500zł

Ten zestaw różni się od poprzedniego tym, że lampy nie posiadają opcji zasilania z dwóch źródeł, wiec trzeba do nich dokupić zasilacz plenerowy, najlepiej 2400W. Uwzględniłem więć cenę zasilacza za ok. 2tys zł + 300 zł na dodatkowa baterię. Z dwiema bateriami wystarcza na ok. 350-400 błysków (pełnej mocy) dwiema 600-tkami. Również we własnym zakresie należy dokupić niezbędne akcesoria (uwzględnione w cenie)

3. zestaw FOMEI Panther - ok 5600zł

Pierwszy w zestawieniu kompaktowy zestaw do błyskania w plenerze. Na plus rozmiary lampek oraz zasilacza który jest w zestawie. Niestety na minus jest to, że przy dwóch lampach nie wyciągnie się z nich więcej niż 300Ws na każdą, co sprawia że w słoneczny dzień za dużo nie zwojujemy. Nie da się również wymieniać akumulatora w zasilaniu, zatem 150błysków i do ładowania. W zestawie od producenta brak niezbędnych dodatków, wiec należy dokupić to samo w zestawie 1 (statywy, softy, wyzwalacze uwzględnione w cenie).

4. zestaw ELINCHROM BX-Ri 500 Set To Go - ok 6400zł

Dwie lampki 500Ws. Plusem a zarazem minusem tego zestawu jest jego markowość z ktorej wynika konieczność korzystania z drogiego osprzętu. Można pokusić się o przejsciówki dostępne na ebay'u i kombinować z rozwiazaniami bowensowskimi. W zestawie jest wyzwalacz Skyport, zaś lampy maja wbudowane odbiorniki. Są też statywy oraz softboxy (niewielkie, ok 60cm i nie mam pojęcia czy to te szybko rozkładalne?). Niezbędne jest dokupienie zasilacza plenerowego z dodatkową bateria, ale to już zostało uwzględnione w cenie.

5. zestaw FOMEI Travel Pack - ok 7200zł

W zestawie są dwie lampy 600Ws, zasilacz plenerowy, statywy oraz parasolki, ale dodałem do ceny softboksa 80x120 z gridem oraz okte, wyzwalacze i dodatkową baterię aby mieć 350-400 błysków w plenerze.

6. zestaw ELINCHROM Ranger Quadra - ok 8200zł

Najbardziej kompaktowy zestaw studyjno-plenerowy. Mocą nie zabija - 2x 400Ws, a przy dwóch lampach z jednego zasilacza moc dzielona jest na obie i 2gie zrodlo blyska jedynie z moca 30%. Trzeba też kombinować z przejsciówkami na bowensa, chyba że ktoś ma ochote na softobksy po tysiaku i więcej Na plus wbudowane odbiorniki Skyport. Dodatkowa bateria 500zł.

Najbardziej poręczny jest zestaw nr 6 oraz 3, ale jako że przy 2 głowicach moc jest dość mocno ograniczana chyba nie są tak bardzo plenerowe jak by się wydawało Pozostałe zestawy to kobyłki, zwłaszcza te do których trzeba targać zasilacz 2400W. Najbardziej po środku wydaje się być Quantuum ze swoimi DualPowerami ...
    Ostatnio edytowane przez Czacha ; 14-03-2011 o 11:04

Uprawnienia umieszczania postów