Janusz, w sumie prosty talerzyk, a jak z tego wytrzymałością np pod oktą 180,wiem mogłeś nie sprawdzać ale wygląda to rzetelnie czy raczej cieniuśko??
Janusz, w sumie prosty talerzyk, a jak z tego wytrzymałością np pod oktą 180,wiem mogłeś nie sprawdzać ale wygląda to rzetelnie czy raczej cieniuśko??
dziś trochę powiewało, wziąłem z dzieciakami softboxa 60x90 ( z systemówką oczywiście ) na tym 420cm statywie stalowym i powiem tak: mimo wagi (ponad 6 kg statyw ) byłem w miarę mobilny a zestawu nie trzymał nikt i czasem na ponad 3,5m go wydłużałem. Wiadomo, okta 150 musi mieć w plenerze asystenta (przemieszcza się sam w przeciwieństwie do worka piasku lecz kosztuje niestety). Jestem praktycznie zdecydowany. Dzięki Janusz
![]()
Lampa, jak każda studyjna, ma gniazdo "SYNC" na jacku mono 3.5mm (uwaga: stereo nie działa, trzeba dwa wewnętrzne bolce spiąć razem - trochę zabawy w lutowanie).
Podłączamy albo kabel PC sync - lampa-aparat albo dowolny zestaw do wyzwalania zdalnego. Radiowy Pocket Wizard (drogi) albo którąkolwiek chińszczyznę (często zawodna).
Pocket Wizard (TT1/TT5) ma dwie przystawki AC3 Zone Controler (ok 450zł) montowaną na nadajnik na aparacie pozwalającą sterowac 3 grupami lamp i AC9 (65$ na BHPhoto) wysterowującą tylko AlienBees przez kabel sieciowy.
Pamiętaj o kosztach przesyłki - ok 80 funtów. Warto pomyśleć o "pomocy rodaków" i wysyłać na adres w UK albo organizować "przerzut grupowy" :-)
Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 12-03-2011 o 21:50 Powód: Automerged Doublepost
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
a ja, jak każdy malkontent, na dodatek nie posiadający ani jednej lampy studyjnej, mam propozycję dla tych z kolegów, którzy posiadają lampy "lepsze" niż chińskie... weźcie sobie śrubokręty i odkręćcie cztery, pięć czy sześć sróbek, zaglądnijcie do środka i sprawdźcie kto produkuje podzespoły do Waszych markowych lamp. Chińczycy, filipińczycy, tajowie i inna tania siła robocza... a jedyne co jest oryginalne to śrubki albo tabliczka znamionowa... chociaż co do tego tez mam watpliwości. Przy okazji prawdźcie też Wasze aparaty, obiektywy i reszte "przyległości"... a potem śmiejcie się z zawodnej "chńszczyzny"
galeria: http://adso.digart.pl/digarty/
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
Janusz, ja mam jeszcze pytanie czy ta lampa nie ma dźwiękowego sygnału gotowości czy ja po prostu nie widzę. Dla mnie ważne to bardzo.
Nie. Nie ma dźwiękowego. Jest tylko "CYCLE" czyli można ustawić, że lampa modelująca zapala się tylko wtedy jak lampa jest gotowa. "TRACK" to "śledzenie" nastawy lampy - światło modelujące jest proporcjonalne do nastawy.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.