Page 18 of 57 FirstFirst ... 8161718192028 ... LastLast
Results 171 to 180 of 564

Thread: Budujemy zestaw studyjno-plenerowy

Uzależniony Sławek's Avatar

Powiem szczerze że nie specjalnie podoba misie uroda tych lamp. Może nie powinno się oceniać ich jakości po wyglądzie ale mnie przypominają jakieś lata osiemdziesiąte . I ten suwakowy potencjometr...

Pełne uzależnienie dinderi's Avatar

Quote Originally Posted by Sławek View Post
    I ten suwakowy potencjometr...
    A ja tęsknię za czasami, kiedy każda funkcja miała swój guzik. Przestawienie czegokolwiek w urzadzeniu trwało ułamek sekundy. Dzisiaj, żeby ustawić 2x580EXII w tryb Master/Slave, trzeba zajrzec do instrukcji obsługi, bo nikt normalnie nie jest w stanie zapamiętac, jak to się robi. O sterowaniu grupami juz wogóle nie wspomnę. Odnalezienie najprostrzej funkcji trwa kilka minut, bo producenci w myśl "postępu" rozbudowują niepotrzebnie menu i minimalizują liczbę pokręteł/przycisków. Pytam się, po co?
    Mnie się ten suwakowy potencjometr w Alien Bee bardzo podoba. Jest prosty, niezawodny, do bólu czytelny. A tą lampę miałem przez chwilę w odległosci 50 cm od oczu. Sprawia bardzo porządne wrażenie.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Obertroll Kolekcjoner's Avatar

Quote Originally Posted by dinderi View Post
    A ja tęsknię za czasami, kiedy każda funkcja miała swój guzik. Przestawienie czegokolwiek w urzadzeniu trwało ułamek sekundy. Dzisiaj, żeby ustawić 2x580EXII w tryb Master/Slave, trzeba zajrzec do instrukcji obsługi, bo nikt normalnie nie jest w stanie zapamiętac, jak to się robi. O sterowaniu grupami juz wogóle nie wspomnę. Odnalezienie najprostrzej funkcji trwa kilka minut, bo producenci w myśl "postępu" rozbudowują niepotrzebnie menu i minimalizują liczbę pokręteł/przycisków. Pytam się, po co?
    To akurat banalne - mniej przycisków mniejsze koszty :cool:.

Zgadzam się w całej rozciągłości, że dostęp za pomocą przycisków i pokręteł jest znacznie szybszy.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie marekb's Avatar

ale brzydziej wygląda i dla kogoś kto będzie fotografował lampy nie jest to akurat miss world wsród lamp na szczęście nie robię zdjęć lampom. Co do takich suwakowych potencjometrów, to akurat ustrojstwo mechaniczne i ma swoją wytrzymałość zmęczeniową, elementy pokrywają się tlenkami, mozna w końcu o wystający guzik zahaczyć sznurkiem np od wyzwalacza i urwać

Początki nałogu Adso's Avatar

kazdy potencjometr ma swoja wytrzymałość... obrotowy też... a jak komus nie podobaja sie te lampy to niech sobie popatrzy na Elfo... wygląd oczywiscie nie powala, ale ważna jest skuteczność.

Uzależniony Sławek's Avatar

Quote Originally Posted by Adso View Post
    kazdy potencjometr ma swoja wytrzymałość... obrotowy też... a jak komus nie podobaja sie te lampy to niech sobie popatrzy na Elfo... wygląd oczywiscie nie powala, ale ważna jest skuteczność.
    Obrotowe potencjometry mają nieporównywalnie większą żywotność. A druciaki są właściwie niezniszczalne. Z potencjometrami suwakowymi jest ten problem że się dostaje syf do środka przez szczelinę. No i oczywiście powietrze czyli wilgoć. Obecnie suwaki stosuje się najczęściej w masteringu muzycznym. Łatwiej zobaczyć ustawienia czy na przykład korygować cztery naraz. Ale wracając do tematu. Zastanawiam sie czy by takich lamp nie dało się zrobić samemu. W sumie to nie jest takie skomplikowane. Kiedyś sam zrobiłem sobie taką lampkę studyjną na bazie rosyjskich palników (120)i kondensatorów. Niestety u kondensatorów odpaliły się końcówki z wielkim hukiem. Dziś już nie mam czasu na majsterkowanie ale dostępność podzespołów jest na pewno większa.

Moderator Janusz Body's Avatar

Jakbym się przejmował opiniami tzw. "coponiektórych" to AlienBees powinienem wyrzucić i kupić Elinchrome za drobne 5 razy więcej albo sobie jakąś samoróbkę wyklepać na ruskich palnikach (zapewne od katiuszy ;-) ) albo chociaż elfo za drobne 25% więcej.... ech... jak czytam te malkontenckie opinie to się zastanawiam jakież to "mercedesy" koledzy krytykanci sami posiadają.

PS: Od zamierzchłej ery komunistycznego dobrobytu technologia poszła trochę do przodu. Ten potencjometr suwakowy jest dość dobrze zabezpieczony. Zresztą przy "remote control" to będzie i tak ostatnia rzecz która się rozleci.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie marekb's Avatar

ja tam nie malkontencę ino chcę zakupić, na stronie widnieje, że mają już nowe zasilacze lecz rozsyłają chronologicznie do zamówień. Domyślam się, ze będzie mi kazane poczekać. Janusz, masz na wierzchu gdzieś lub kojarzysz tego sprzedawcę przejściówek na Bowensa?

Moderator Janusz Body's Avatar

Nie mam pod ręką żadnego bowensa :-) Jak wygląda wieniec w Bowensie do którego wchodzą druty od softboxa?

Poniżej wieniec od mojego softboxa "no name" :-) i przejściówka. Ważne żeby wieniec miał taką kryzę jak na zdjęciu.

A tak wygląda na lampie po skręceniu.

Last edited by Janusz Body; 12-03-2011 at 08:06 PM.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Początki nałogu Adso's Avatar

tzw zdjęcia ze stołu warsztatowego...ale nie klepałeś sobie sam tych mocowań?... makontenci byli, są i będą...ja też czasem jestem i jeśli miałbym na coś narzekać w związku z tymi lampami to tylko na czas oczekiwania.

Page 18 of 57 FirstFirst ... 8161718192028 ... LastLast