Strona 11 z 57 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 564

Wątek: Budujemy zestaw studyjno-plenerowy

Coś już napisał Awatar nilhi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iREM Zobacz posta
    Może mi ktoś wyjaśnić znaczenie słowa zanabyć? ;-)
    To jest wersja pośrednia pomiędzy "zakupić" a "nabyć"

O, proszę. Czyli faktycznie nie taki znowu travel jak go malują. Dzięki Canion, podniosłeś mi morale.
    Co prawda zapisałam się na wspinaczkę i rozbudowuję.. ee.. muskulaturę, ale tego diabła we wspaniałej walizeczce o kółeczkach średnicy 7cm ciągnąć ze sobą po wertepach nie zamierzam.
    MarekB - na pomysł ograniczenia sprzętu o połowę udało mi się wpaść samodzielnie, niestety to mnie też nie urządza. Co tu dużo gadać... żałosny ze mnie tragarz.
    Na szczęście nie samymi lampami żyje człowiek :cool:
    Ostatnio edytowane przez Czacha ; 11-03-2011 o 19:58

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Sławek - ale nie taka pierwsza z brzegu

Czacha, biorąc pod uwagę dystans, to jest tzw. bezpieczna deklaracja Ale dzięki

MarekB - w moim przypadku ponosić czasem też co nieco muszę. Asysta gabarytowo bardzo do mnie podobna

Jeszcze w sprawie..sprawności - przypomniała mi się tegoroczna historia.
    Miałam Parę, której trudno było ustalić jeden konkretny klimat, w jakim miałaby się odbywać sesja plenerowa. Jedno chciało mroczne foty "postindustrial", drugie - romantyzm w stylu "słit". Jak zwykle w takim przypadku, sesję dzielę na dwie części i staram się zrealizować każdy z pomysłów.
    Zaczęliśmy od ruin fabrycznych. Po jakichś 15 minutach robienia zdjęć (wyłącznie blenda - to miejsce jest do tego stworzone, zwłaszcza jeśli się wie, o której godzinie przyjechać) pojawił się inny fotograf ze "swoją" Parą i masą tobołów.
    Kompleks fabryczny jest wielki, więc nie był to żaden problem. Zaczął rozkładać lampy.
    Gdy 30min później wychodziliśmy, on nadal je rozkładał (choć trzeba powiedzieć sprawiedliwie, że już kończył).
    Bardzo mnie kusiło żeby wymienić się wizytówkami i obejrzeć rezultaty tak różnego podejścia w jednym miejscu - mogłoby być ciekawie. Ale rzucił mi takie spojrzenie, że zaniechałam. W sumie szkoda, bo okazja była rzadka - ta sama pora dnia, miejsce.

Przepraszam za OT.

Początki nałogu Awatar Adso
    Miasto
    Skoczów, Bielsko-Biała, Cieszyn

Domyślnie

Pozwolę sobie kolejny raz zabrać głos w dyskusji:

1. Travel Pack - oznacza mozliwośc korzystania z zestawu STUDYJNEGO w plenerze, nigdzie nie jest napisane ze ma być lekki, przynajmniej ja nie doczytałem w zadnym opisie takiego zestawu, że jest "lightweight" albo coś w tym stylu. Poza tym "lekki" dla silnego chłopa to będzie 30kg a dla słabej kobiety 5kg więc to pojęcie jest względne.

2. nilhi linkując zestaw Bowensa chyba nie doczytała, że chodzi o zestaw za 3k a nie 7,776k, podobnie zresztą Canion pisząc o quadrach... nilhi, ile waży ten cały zestaw jesli jedna lampka wazy 3,4kg...15kg?...20kg?...to ciągle jest mało...quadry są chyba lżejsze? ... a ile wazy lampa statyw i softbox... 7kg?...trudne do przestawienia?... nie rozsmieszajcie mnie. Siatki z zakupami czasem są cięższe

3. z tego co zauważyłem to wszędzie używa sie terminu "lampy studyjne" czyli takie, wiecie, do studia i wszelkie próby przeniesienia studia w plener wiążą sie z pewnymi niedogodnościami typu zasilanie, ciężar, mobilność, niemniej jesli ktoś się decyduje na taki krok to ma tego świadomość...przynajmniej powinien mieć

4. jesli policzymy:
    Quantuum R+ Dual Power 600Ws... 1349 zł
    Quantuum R+ Dual Power 300Ws.....979 zł
    dodatkowy Battery Pack x2............564 zł
    Razem.......................................2892 zł

limit prawie wyczerpany...zostałą stówka na statywy, softboxy, parasolki...ciut mało

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Na statywy i softboxy mam odlozona oddzielna pule. To na lampy jest limit 3tys.

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Masz rację.
    Rzeczywiście nie doczytałam że limit to 3k. A wydawało mi się że bardzo uważnie prześledziłam "założenia założycielskie" z pierwszego posta, mea culpa...

Co do reszty - też masz rację.
    Może uda mi się kiedyś zważyć całość (nie mam w domu najzwyklejszej wagi) ale gdy mi chłopaki ze sklepu to do auta targali (we dwójkę..) to obstawiali że waży więcej niż 20kg. Nie wiem, co kupujesz, ale moje zakupy na pewno tyle nie ważą

Ale, jak słusznie zauważyłeś, nie po to te lampy były kupowane, żeby się lekko nosiły - kupowałam je z założeniem, że będą wykorzystywane stacjonarnie i dobrze spełniają tą funkcję. "Travel pak kit" napatoczył się niejako przy okazji, "a nuż się przyda" - i uprzedzam potencjalnych kupujących wagi lekkiej, że "się nie przydaje" tak jak można by sobie marzyć. Fakt, marzenie było bezzasadne, ale teraz już pozamiatane. Zresztą - może jeszcze się przyda w czasach, gdy sprzęt będzie mi nosić pięciu asystentów

OK, nie zaśmiecam.

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Nie bede kombinowal z uzywkami. Chce miec nowe lampy ktore sam bede mogl ew. popsuc I chyba bedzie 2x600Ws ... jutro do testow bede mial te Dual Power 600 + 300... zobaczymy.

Uzależniony

Domyślnie

Adso- w kwestii formalnej tylko dodam że: quadra+głowica+kabel 2.5m całość 3.65kg

swoją drogą kabel jest cieższy od głowicy bo głowica 0,25 kabel 0,4 kg

tak czy inaczej 3.65 kg za zestaw robi wrażenie

Domyślnie

Moim zdaniem zestaw bowensa (2 lampy, dwa softy, statywy, garnki plus Travelpak) sparwdza sie dobrze w terenie,
    ale przy zalozeniu ze poruszamy sie samochodem, w podrozy pociagiem tez sie sprawdza ale dotarcie na miejscowke to tylko samochod
    w takim zestawie uzywalem starego travelpaka, ale moim zdaniem lepiej sie sprawdza
    zasilanie tronix
    Lekko to tylko lampy "naaparatowe" - tanio lub quadra drogo
    ewentualnie Quantum (ale Instruments nie te polskie ) sprytnie ale tez drogo.
    Pomiedzy nimi jakies zasilania bateryjne plus glowki (tu czesty minus to symetrycznosc przy taniej opcji) ale czesto jako plus jest mozliwosc podpiecia ringa.
    Wybor albo tanie chinczyki (moc od 400 do 1200, glowki i ringi podobnie) lub drogie bowens, profoto, elinki itd
    innych opcji chyba nie ma
    a najlepiej miec rozny sprzet na rozne okazje
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    PS jak za jakis czas bede mial zastrzyk gotowki to kupi esobie quadre z dwoma glowkami i bez zadnych modyfikatorow - do swiecenia na ostro
    Ostatnio edytowane przez marszull ; 09-03-2011 o 23:05 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Adso Zobacz posta
    nilhi... aaaa...więc też zamierzasz w przyszłości kasować po 8000 "juro" za sesję tak jak planuje Czacha.
    A jak!

Canion, dałeś mi do myślenia tym zestawem, nie powiem.. na szczęście tylko na parę minut, bo jak sobie przypomnę, ile wydałam w zeszłym roku to wraca mi niezłomne postanowienie, że od tej pory do śmierci pracuję na tym, co mam, pęknięcia na bieżąco naprawiając plastrem a migawki łatając dratwą

Ależ się Kelby.. rozrósł...

Pozdrawiam

Początki nałogu Awatar Adso
    Miasto
    Skoczów, Bielsko-Biała, Cieszyn

Domyślnie

jest jeszcze coś takiego

http://jabbafoto.pl/opis/820093/zest...pro-kit-2.html

też lekkie i ... też nie mieści się w limicie 3k

"niezłomne postanowienie".... śmiech sponiewierał mnie po podłodze

Strona 11 z 57 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów