Strona 8 z 57 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 564

Wątek: Budujemy zestaw studyjno-plenerowy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sławek Zobacz posta
    Działa bo mieliśmy taki na jachcie. ale nie używaliśmy oczywiście do zdjęć. Są i tańsze i mniejsze ale mogą posłużyć jedynie dziewczyną do lokówek.
    To do czego używaliście? Bo chodzi o to że lampa studyjna pobiera ogromną chwilową moc podczas ładowania i przez to przetwornica (o mniejszej mocy chwilowej) odbiera to jako zwarcie i wywala bezpiecznik.

Domyślnie

nie ma sensu, bo za ta cene masz tronixa (moc 2400) ktory na pewno dziala z lampami, co nie przy wszystkich przetwornicach jest takie oczywiste

agregat benzynowy to fajna rzecz ale:
    - nie za bardzo do zamknietych pomieszczen (choc zawsze mozna wystawic na zewnatrz i kabel dociagnac, ale wtedy lepiej postawic kogos do pilnowania )
    - powinien byc taki do obslugi elektroniki i
    - w zwiazku z tym cena bardzo podobna do wczesniej wymienianych zasilaczy

Ale np. generatory hondy duzo nie waza i naprawde sa bardzo sprytne w obsludze, i co wazne jak mamy benzyne na zapas to mozemy chocby i 24 h blyskac w terenie

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aligator16 Zobacz posta
    To do czego używaliście? Bo chodzi o to że lampa studyjna pobiera ogromną chwilową moc podczas ładowania i przez to przetwornica (o mniejszej mocy chwilowej) odbiera to jako zwarcie i wywala bezpiecznik.
    Sporo rzeczy chodziło z niego. Oczywiście nie wszystkie naraz. Ale np. lodóweczka chodziła cały czas bo druga na propan-butan nawaliła. Prawie każdy załogant miał coś do ładowania, ale to były pierdoły. Jeden laptop z mapami też z niego chodził.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marszull Zobacz posta

Ale np. generatory hondy duzo nie waza i naprawde sa bardzo sprytne w obsludze, i co wazne jak mamy benzyne na zapas to mozemy chocby i 24 h blyskac w terenie
    No te przetwornice rzeczywiście drogie macie rację, że to nie bardzo.
    Co do agregatu to miałem na myśli właśnie coś takiego jak te małe Hondy. Wiadomo że ma to swoje wady ale w plenerze jako źródło zasilania rewelacja.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Mnie jeszcze interesuje jedna kwestia, czy konfrontował ktoś takiego Quatuum'a 600 w softboxie vs. 580EXII albo 2x580 w jednym softboxie?
    Pozdrawiam
    Paweł Kasprzak

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kasprzak Zobacz posta
    Mnie jeszcze interesuje jedna kwestia, czy konfrontował ktoś takiego Quatuum'a 600 w softboxie vs. 580EXII albo 2x580 w jednym softboxie?
    Tak, ja widziałem i uwierzcie że nawet 4 x 580 wyszło blado w stosunku do jednej studyjnej 500 Ws, co prawda nie quantum lecz powerlux. Też nie dokładnie taki test bo bez softu, ale mocowo systemowe słaboo

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Najwieksza roznica pomiedzy systemowkami w softobxie a lampami studyjnymi jest to w jaki sposob bylskaja. Nie wiem jak to przeliczac na watosekundy, ale ja to sobie tak wyobrazam, ze palnik lampy studyjnej swieci nie tylko do przodu, ale tez na srebrna powierzchnie bokow przez co softbox oswietlony jest rownomierniej i mocniej. Dla porownania taka 580'tka swieci mala powierzchnia i tylko w jednym kierunku. Ale to tylko moja teoria

Jedna osoba podpowiedziala mi, ze lepiej wybrac zestaw 600Ws + 300Ws bo czasami skrecona na minimum 600tka jest wciaz za mocna. Szczerze mowiac nie pomyslalem o tym, ale jest to chyba bardzo cenna wskazowka
    Ostatnio edytowane przez Czacha ; 09-03-2011 o 08:37

Uzależniony

Domyślnie

580ex to ledwie 100ws. mało , a upierdliwość wyzwalania, zmiany akumulatorów , regulacji dyskwalifikuje jako narzędzie do pracy w zastępstwie studyjnej. Owszem, dla strobistów jak najbardziej. jak masz godzinkę na ustawianie światła i wnoszenie poprawek , a i gaszenie zastanego nie jest Twoim celem bo focisz wieczorem. w nocy , można sie w systemówki bawić na sesjach.

obecnie za te 1400 zł jest quantuum dual power lub niezłe zasilanie do dowolnej lampy za 2400 PLN wiec wszelkie kombinowanie z przetwornicami mija sie kompletnie z celem, bo wyjdzie jak zwykle w tego rodzaju działaniach ... czyli że kupować trzeba dwa razy

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

canion, do tego kupowanie quantuma dualp. również mija się z celem bo po pierwsze co jest do wszystkiego jest do niczego i ani plenerowa z niej superlampa ani studyjna- IMHO oczywiście. Lepsze nieco droższe rozwiązanie , gdy ktoś w przyszłości chce się bawić w prawdziwe studio zakupić już konkretne lampki (niekoniecznie te najs ) i do tego zasilanie własnie za te 2400. To jest moje zdanie. W plenerze i tak z reguły stosuję z niezłym efektem jedną starą, już połamaną sb28 i czasem 580 i 430. Jaka jest zaleta owego generatorka za 2400. Jeśli potrzebuję zrobić solidną,stacjonarną sesję, biorę ze studia 3 studyjne i podpinam. Jeśli jadę na ślubną w słoneczne południe, biorę jedną najmocniejszą, jeśli to popołudnie lub wieczór odpowiednio słabszą- to oczywiście przyszłośc lecz mam nadzieję nie taka odległa

Uzależniony

Domyślnie

nie bardzo rozumiem w czym w studio ogranicza Cie dual power Q. ?
    bagnet bowensa, lampki podobno nieżle sie sprawują. serwis tez daje radę. Do tego kup okty szybki montaż i lecisz z robotą. i w plenerze i na lokacji.
    Powiedzmy sobie jasno. poruszamy sie tu w najniższej budżetowo półce. całe szczęście że konkurencja wymusiła na producentach że nawet ta najniższa połka daje radę.

Chcesz dobrze i na lata . kupujesz profoto czy rangera i masz problem z głowy . 1000ws, zamienne aku. Stabilność Paramterów. SPrzet nie do zdarcia. tyle że cena x 5 . ja wybrałem quadre bo jeśłi chodzi o błyskanie w plenerze spełnia 90% MOICH potrzeb. a przede wszystkim potrzebę kompaktowości oraz mozliwośći przewozu drogą lotniczą.
    a owe 10 % których nie spełnia?. trudno. przeboleję. na te 10% zleceń poprostu wypożyczę rangera
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    aha. i również uważam nawiązując do tematu wątku , że najlepszym rozwiązaniem na dziś w tym budżecie jest ten nowy aku quantuuma za 2399 + do tego lampy / quantuum. powerlux czy inne to już niewielkie ma znaczenie bo i tak klepane to w jednej fabryce jest./ . w tym przedziale cenowym nic lepszego nie ma.

natomast wszelkie generatory spalinowe, przetwornice , zasilacze awaryjne, i akcje typu "Zrób to sam- zaoszczędzisz 400 zł" uważam za wymysly ludzi którzy w życiu nie pracowali na sesjach plenerowych i ich wiedza na ten temat pochodzi z filmików na youtube.
    Ostatnio edytowane przez Canion ; 09-03-2011 o 09:30 Powód: Automerged Doublepost

Strona 8 z 57 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów