Chciałem sie poradzić bardziej doświadczonych kolegów w temacie zestawu studyjno-plenerowego.
Obecnie mam 3 szt systemówek 580EXII, które wyzwalam przy użyciu Pixel King (z róznymi tak modyfikatorami..., BD 42cm, soft, parasolki, itd)
Lubię pracę przy świetle zastanym, jednak czasem wiadomo, trzeba poświecić.. Jakąś praktyke ad wyzwalania radiowego systemówek mam, jednak nigdy nie bawiłem się w mieszanie lamp studyjnych z systemówkami...
Myślałem o zamianie jednej 580ki na Quantuum Dual Power (300 lub 600), ale teraz przeczytałem o tychże Discovery 600 (czy te od Freepersa Discovery 600 to to samo co Jinbei Discovery DC-600?). Zaletą tych małych "sześćsetek" jest waga, gabaryty, poręczność, a wadą..., brak zasilania sieciowego przydatnego w domowym studio?? Chociaż przecież tam tez moge pracowac na aku, wygląda, że wydajnośc jest niezła... No i cena troche wyższa... Więc pojawił się troche problem co wybrac zamiast 580ki (byłoby miło, gdyby urzytkownicy coś podpowiedzieli...). Chce tym pracować w warunkach domowo-studyjnych (2 czy 3 lampy) a czasem plenerowo, stąd pomysł na uniwersalny zestaw...

Ale głowne pytanie miało dotyczyć radiowego wyzwalania tychże lamp. Czy moimi Pixel Kingami bez problemu będę mógł wyzwalać równoczesnie 580ki jako światło wypełniające czy kontrowe a nowa lampę studyjno -plenerową (Quantum DP lub tez te Discovery) jako światło głowne? Chodzi mi o to czy fizycznie je wyzwolę drogą radiowa oraz co się zmieni w porównaniu do pracy samymi systemówkami. Rozumiem, że stracę HSS, chociaz gdziesz czytałem o użyciu wyzwalacza HSS + lampa koło fotoceli, itd. Zyskam na pewno światło modelujące którego mi często brakuje oraz moc.. Co jeszcze...
p.s. wybaczcie, ale jak pisałem nie mam doświadczenia w mieszaniu lamp systemowych ze studyjnymi... Chce pozostac przy wyzwalaniu radiowym.
Pozdrawiam i Szczęśliwego Nowego Roku!