Strona 9 z 57 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 564

Wątek: Budujemy zestaw studyjno-plenerowy

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

No dobrze, ale o tym Quantuum Leadpower LP-750 pisza, ze wyzwoli ok. 380 blyskow z 600tki .. czyli przy dwoch lampach blyskow bedzie o polowe mniej, czyli ok 190. Zakladajac ze DC300 do lamp Dual Power pozwoli na zrobienie 100 zdjec jednej lampie to nijak nie widze oplacalnosci kupowania tego akku za 2400zl skoro DC300 kosztuja po 340zl za sztuke. Chyba ze ktos mi podpowie dlaczego warto zaplacic tyle kasy? Krotszy czas ladowania blysku?

Uzależniony

Domyślnie

Uniwersalność. podłączysz każdą lampę a nie tylko dualPowera.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    wada to ta że trzeba czasem ciągnąć długaśne przewody zasilające, podczas gdy powerpacki do duali spokojnie robią jako obciążniki do stytywów na których są zawieszone.

generalnie kwestia daleko indywidualna. samo z czasem wyjdzie podczas kolejnych sesji co akurat Tobie bardziej pasuje.
    Ostatnio edytowane przez Canion ; 09-03-2011 o 09:59 Powód: Automerged Doublepost

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Ale to niczego nie zmienia - z budzetem do 3tys na lampy i tak nic innego nie wychodzi jak Quantuum... a w przypadku tego producenta chyba jednak lepiej wziac Dual Power niz te zasilane wylacznie 220V? Czy sie myle?

Uzależniony

Domyślnie

pewnie bardziej wygodnie do rozstawiania w plenerze. nie musisz ciagnąć przewodów tylko każdą lampę masz podpiętą pod swój powerpack. Bierz duala 600Ws. + dodatkowy aku , bo te nowe mają możliwość wymiany. bedziesz miał w sumie 300 błysków na pełnej mocy. styknie
    + koniecznie softy, okty typu szybki montaż. mega wygodne
    Ostatnio edytowane przez Canion ; 09-03-2011 o 10:16 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Canion Zobacz posta
    Uniwersalność. podłączysz każdą lampę a nie tylko dualPowera.
    pytałeś co mi przeszkadza duapower i tu od razu sam odpowiedziałeś.Dodam tylko że niepotrzebne koszty. Po co kupować dualpower z aku, którego nie będę stosował ?? lampa o tej mocy bez aku kosztuje ok 850-1000zł a 350 zostaje mi na generatorek quantuma o którym wyżej obaj pisaliśmy
    Cytat Zamieszczone przez Canion Zobacz posta
    pewnie bardziej wygodnie do rozstawiania w plenerze. nie musisz ciagnąć przewodów tylko każdą lampę masz podpiętą pod swój powerpack. Bierz duala 600Ws. + dodatkowy aku , bo te nowe mają możliwość wymiany. bedziesz miał w sumie 300 błysków na pełnej mocy. styknie
    + koniecznie softy, okty typu szybki montaż. mega wygodne
    w sumie dla czachy najlepszy wybór.
    Ostatnio edytowane przez marekb ; 09-03-2011 o 10:26 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony

Domyślnie

o to chyba temat wyczerpany.. w sumie to fajnie że obecnie za cene 1500 zł można mieć lampę 600Ws z zasilaniem plenerowym. zabawa w systemówki w tym momencie traci sens.

/choć nie przekreślam ich, bo sam czasem używam 500EX jako dodatkowych żródeł światła dla zarysowania np elementów tła gdzie tych 100W które dają zwykle do takiego rysunku wystarcza aż nadto/

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

wyczerpany. Jeszcze jedno przy q.dualpower nie masz pilota, a tutaj możesz włączyć.

Uzależniony

Domyślnie

Pewnie osoba która szuka zestawu plenerowego w cenie do 3tys jest w stanie z takich ekstra dodatków zrezygnowąć
    fajne jest co innego. już nie trzeba budować jak sugeruje tytuł wątku. klikasz, kupujesz , pracujesz. w sumie za male pieniądze.
    Ostatnio edytowane przez Canion ; 09-03-2011 o 11:01 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Nie rozumiem waszej dyskusji. Kiedyś też miałem problem taki jakie lampy studyjne niskobudżetowe żeby w plener wziąć.
    Wypadło na quantuum. Jestem bardzo zadowolony. Posiadam 300 W i 600 W dual power. Nie zawsze potrzebuje obie w teren zabierać. Ale mam za to dwa aku. Wypadają dość fajnie. Wy ten czas ładowania 5,5 sek to z instrukcji wzieliście ? Bo taki czas ładowania jest po-1 przy pełnej mocy, po-2 jak aku już jest bardziej rozładowany. Brakuje mocy w aku ? Podłącz aku pod zapalnicze w samochodzie ( na włączonym silniku) i masz jeszcze jakiś zapas.
    Nie stać mnie aby ładować w lampy plenerowe po 8 klocków a na początek to mi wystarcza. Czas pokaże czy to będzie rentowne, czy nie. Ale na pewno Czacha strzelisz kilka dobrych sesji.
    Tych quantuum`ow ci nie ubędzie a w przyszłości sam ocenisz czy potrzebujesz czegoś więcej. Quantuum`y zawsze możesz wykorzystać jako kontrę lub wypełnianie tła jak nabędziesz coś lepszego.
    Dodatkowe atuty tej lampki to, regulacja mocy od 1/1 do 1/32 ( i ciul że beż pilota).
    Masz już aku, mało ci 150 błysków na pełnej mocy w plenerze ? Zastanawiam się czy ty rzeczywiście to wykorzystasz w praktyce. Byś musiał naparzać w pełnym słońcu a 1x600 W to i tak trochę mało aby przebić słońce. Spróbuj i wtedy zobaczysz co i jak.
    Większość porad jest wyssanych z instrukcji i każdy gdyba co by było gdyby.
    Mi quantuumy w zupełności wystarczają.

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cała sztuka polega na tym, aby nie przeinwestowac. Wszystkie inne opcje niz Quantuum oznaczaja wydanie nie 3 a 6tys zl. Ba, nawet zestaw oparty na Quantuumach z softami, statywami itp. przekracza deczko 4tys, a do opiero Elinchromy do ktorych cena okt zaczyna sie od tysiaka za sztuke. Na pewno te drozsze rozwiazania sa bardziej niezawodne, daja lepsza kontrole i powtarzalnosc efektow, ale ... kto mi za to wszystko zaplaci? Do zdjec slubnych w plenerze wystarczy blenda, a czesto da rade i bez. Do produktow tez nie sa niezbedne i mozna sobie dac rade bez lamp. Wiec po co mi lampy? Zeby sie rozwijac i wejsc na poziom wyzej ... a czy bedzie to rowniez cenowy poziom wyzej to sie okaze za jakis tam czas, gdy juz naucze sie fotografowac z blyskiem
    Ostatnio edytowane przez Czacha ; 09-03-2011 o 11:19

Strona 9 z 57 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów