Strona 56 z 56 PierwszyPierwszy ... 646545556
Pokaż wyniki od 551 do 560 z 564

Wątek: Budujemy zestaw studyjno-plenerowy

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar nilhi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

To ja teraz wystrzelę mała herezję - zanabyłam taki oto zestaw
    http://www.sklepfotograficzny.pl/spr...ravel-Pak-Kit/
    Wybierałam pod kątem zdjęć "statycznych", wnętrzarskich, ale skusił mnie "travel kit" i wykombinowałam, że na plener też się przydadzą.

Ale jak się mierzy 3/4 tego co Czacha a waży połowę, to powiem krótko - się nie da.
    Mając asystentkę o podobnych gabarytach - też ciężko.
    Dosłownie.
    I spróbujcie sobie rozłożyć tego softboxa mając siłę..no.. kobiety.

Zatem radośnie korzystam zgodnie z wcześniejszymi założeniami - w pomieszczeniach, a na plenerze działam blendami (nawet w złotej godzinie) i systemówkami z małymi dodatkami nałożonymi na paszczę.
    Co do blend - wydumałam, że różne rozmiary blend mogą co nieco zmienić i faktycznie tak jest. Największa moja ma 180cm, znaczy - mierzy o 20cm więcej niż ja.

Szkoda że nikt nie filmował moich pierwszych prób jej złożenia.

Nigdzie na Youtube nie ma filmiku instruktażowego jak składać blendę większą od siebie samego (jak to wykazał już DaVinci, w takim przypadku rączek nie starcza, żeby to zrobić normalnie!). Przez pierwszy tydzień chodziłam z siniakami na ramionach wielkości talerzy (w sensie - siniaki jak talerze, nie ramiona) zanim nauczyłam się ją składać z wykorzystaniem wszystkich 4 kończyn i większości stawów.

Trochę nie na temat, wiem, ale gdyby czytała to jakaś nieduża babka - radzę nie sugerować się za bardzo wyrażeniem "travel kit" w tym zestawie Bowensa... Travel, owszem, ale samochodem lub na barkach niewolników.

Co do wyzwalaczy - ja eksploatuję Knighta i polecam.

Swoją drogą - wiem, że trudno cokolwiek oceniać nie mając linka do folio, ale ja naprawdę nie tęsknię za lampami w plenerze... pracuję takim rytmem, że szlag by mnie za przeproszeniem parokrotnie trafił, gdybym miała je ustawiać i przenosić - choćby nawet robili mi to wspomniani wyżej muskularni niewolnicy...

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Sławek - ale nie taka pierwsza z brzegu

Czacha, biorąc pod uwagę dystans, to jest tzw. bezpieczna deklaracja Ale dzięki

MarekB - w moim przypadku ponosić czasem też co nieco muszę. Asysta gabarytowo bardzo do mnie podobna

Jeszcze w sprawie..sprawności - przypomniała mi się tegoroczna historia.
    Miałam Parę, której trudno było ustalić jeden konkretny klimat, w jakim miałaby się odbywać sesja plenerowa. Jedno chciało mroczne foty "postindustrial", drugie - romantyzm w stylu "słit". Jak zwykle w takim przypadku, sesję dzielę na dwie części i staram się zrealizować każdy z pomysłów.
    Zaczęliśmy od ruin fabrycznych. Po jakichś 15 minutach robienia zdjęć (wyłącznie blenda - to miejsce jest do tego stworzone, zwłaszcza jeśli się wie, o której godzinie przyjechać) pojawił się inny fotograf ze "swoją" Parą i masą tobołów.
    Kompleks fabryczny jest wielki, więc nie był to żaden problem. Zaczął rozkładać lampy.
    Gdy 30min później wychodziliśmy, on nadal je rozkładał (choć trzeba powiedzieć sprawiedliwie, że już kończył).
    Bardzo mnie kusiło żeby wymienić się wizytówkami i obejrzeć rezultaty tak różnego podejścia w jednym miejscu - mogłoby być ciekawie. Ale rzucił mi takie spojrzenie, że zaniechałam. W sumie szkoda, bo okazja była rzadka - ta sama pora dnia, miejsce.

Przepraszam za OT.

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Adso Zobacz posta
    nilhi... aaaa...więc też zamierzasz w przyszłości kasować po 8000 "juro" za sesję tak jak planuje Czacha.
    A jak!

Canion, dałeś mi do myślenia tym zestawem, nie powiem.. na szczęście tylko na parę minut, bo jak sobie przypomnę, ile wydałam w zeszłym roku to wraca mi niezłomne postanowienie, że od tej pory do śmierci pracuję na tym, co mam, pęknięcia na bieżąco naprawiając plastrem a migawki łatając dratwą

Ależ się Kelby.. rozrósł...

Pozdrawiam

Uzależniony

Domyślnie

teraz przynajmniej wiesz co tu staraliśmy sie przekazać i przed czym ostrzec. zakup zestawu plenerowego ma w teorii pomóc rozwinąć skrzydła. w praktyce niestety często jest tak żę po pierwszych pozakupowych próbach cały ten sprzet jest niezbyt ochoczo targany w teren.za dużo tego i za ciezko poprostu do noszenia i montażu jest. Bez asystenta no nijak pracować nie idzie.
    Teraz wiesz dlaczego niektórzy wolą dopłacić do quadry i używać , niż kupić taniej i nie używąć co w praktyce ten drugi wariant czyni droższym niż quadra )

Co dalej pytasz sie zapewne. ? przemyśl może ten najprostszy set quadry. aku + 1 glowica S. na kontry wspomożesz sie poki co jakimiś tanimi systemówkami a za rok jak sie odkujesz dokupisz resztę. Pewnie przy jakieś niewielkich przeróbkach da sie głowice quadry podpiąć pod te softboxy reporterskie z allegro. i masz na początek mega przenośny zestaw plenerowy. zmieści Ci sie w plecaku razem z aparatem. gdzieś wczęsniej dawałem link do zdjęcia zapakowanego zestawu. Fakt, moc 400Ws może nie powala ale to i tak moc czterech systemówek 580ex. Do wiekszości zastosowań powinno styknąć.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    a żeby Ci sie lepiej kombinowało kolejny filmik jako tło do Twoich rozmyślań
    http://www.youtube.com/watch?v=zDhncq1tOqw

mam nadzieję że choc trochę pomoże w podjęciu rozwaznej decyzji zakupowej. bo nie sztuką jest kupic, sztuką jest to potem wykorzystywać
    Ostatnio edytowane przez Canion ; 10-03-2011 o 18:39 Powód: Automerged Doublepost

Strona 56 z 56 PierwszyPierwszy ... 646545556

Uprawnienia umieszczania postów