Pokaż wyniki od 1 do 10 z 564

Wątek: Budujemy zestaw studyjno-plenerowy

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar Ulisses
    Miasto
    Warszawa, Łódź

Domyślnie Odp: Budujemy zestaw studyjno-plenerowy

Cytat Zamieszczone przez kaindox Zobacz posta
    -100 pstryków na pełnej mocy, więc o ile nie robisz w pełnym słońcu nie będziesz miał raczej potrzeby kręcić na full
    -w opisie DISCOVERY masz 450 błysków, ale nikt nie napisał że na pełnej mocy, patrząc na pojemność akumulatora (2x tyle co Quantuum) liczyłbym raczej na 200-250 błysków na pełnej mocy
    -jeśli w Quantuumie nadal Ci brakuje możesz dokupić dodatkowy akumulator za 339zł
    -mocowanie na modyfikatory w proponowanej przez Ciebie lampie wygląda na plastikowe więc bałbym się założyć tam coś innego niż dołączona do zestawu czasza
    -masz w tej lampie mniejszy zakres regulacji 1-1/16 vs. 1-1/32
    -nie wiem jak wygląda sprawa ze światłem pilotującym i jak to dla Ciebie ważne ale te 10W w Discovery nie wygląda imponująco
    No dobra trzeba to trochę wyprostować i przedstawić parę faktów. Jakiś czas temu w końcu kupiłem zestaw discovery. Najpierw bez końca porównywałem kilka opcji (w tym wspomnienie quantuumy), a jak już się zdecydowałem to discovery już nie było, wiec trochę to trwało ;]

Po pierwsze: "Różnica spora i chodzi tu nie tylko o moc ale kształt palnika" Chyba zaszło jakieś nieporozumienie bo kształt palnika jest identyczny w tych lampach podobnie jak moc...
    - Dane o błysku dotyczą pełnej mocy - pytałem przed zakupem, sprawdzałem po i mniej więcej tyle właśnie wychodzi. Oczywiście przy niskich temperaturach wynik będzie nieco słabszy. Bateria jest tu znacznie lepsza niż w quantuumie bo polimerowa i co więcej taka sama jak w 2x mocniejszym Discovery 1200 czyli 6000mAh. Prawdopodobnie zastosowali ten sam moduł. Stąd nieporównywalnie większa liczba błysków niż w quantuumie.
    - Mocowanie akcesoriów jest zrobione z przyzwoitego tworzywa i jeżeli tylko statyw wytrzyma to mocowanie też. Czasem - przy jakimś większym sofcie - trzeba dociążyć statyw bo głowice są małe i lekkie (cała elektronika znajduje się w module zasilającym). Soft 60x90 i BD spokojnie dadzą radę.
    - Za światło modelujące służy dioda led. Pomysł świetny bo zużywa znacznie mniej energii. Nie chodzi o to żeby mieć latarkę a o to żeby się nie zabić po ciemku i zobaczyć rozkład światła po założeniu modyfikatora. Dioda 10W spełnia tu swoje zadanie. (trzeba też pamiętać że w przypadku diody pobór mocy a ich skuteczność to coś innego niż w przypadku halogenów np 100W lampa led odpowiada mniej więcej 1000W halogenowi).
    Co do mobilności: Dołączona walizka jest całkiem solidna, to dobry patent na przechowywanie sprzętu i transport na dalsze odległości. Kiedy wybieram się gdzieś bliżej i raczej na piechotę albo autobkiem to wolę całość przepakować do plecaka (z BD będzie kłopot :P) i też daje radę. Ze swojej strony polecam Discovery.
    Ostatnio edytowane przez Ulisses ; 23-10-2012 o 14:36

Uzależniony Awatar kaindox

Domyślnie Odp: Budujemy zestaw studyjno-plenerowy

Cytat Zamieszczone przez Ulisses Zobacz posta
    Po pierwsze: "Różnica spora i chodzi tu nie tylko o moc ale kształt palnika" Chyba zaszło jakieś nieporozumienie bo kształt palnika jest identyczny w tych lampach podobnie jak moc...
    Porównanie kształtu palnika dotyczyło 580 i palnika lampy studyjnej nie beż powodu powyżej tej wypowiedzi jest fragment pytanie emjotka

Uprawnienia umieszczania postów