Strona 51 z 56 PierwszyPierwszy ... 414950515253 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 501 do 510 z 564

Wątek: Budujemy zestaw studyjno-plenerowy

Mieszany widok

Domyślnie Odp: Budujemy zestaw studyjno-plenerowy

Było już na temat agregatów,a swoja drogą agregat 15 kg + z 2 litry benzyny razem 17 kg, kto to przeniesie 15 metrów to mam z pokoju do pokoju i w domu, w pomieszczeniu ma mi pracować agregat ? A na wolnym powietrzu.... stań 10 metrów obok chodzącego agregatu, - miły hałas ( to chyba silniki jk w skarpetach - dwusuwowe.) ... samochód jest wyciszony agregat nie .....
    Skąd takie pomysły ?
    regulamin pkt. 8

agregaty hondy EU sa naprawde niezle wyciszone, faktycznie waza okolo 20kg, ale pracuja bardzo cicho i sa nieduze
    tylko cena to okolo 6500zl a nie 1500zl

Uzależniony
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy.

To może kable poprowadzić od słupa w sumie kable są nawinięte na szpule wystarczy tylko toczyć
    Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)

Uzależniony

a najlepiej to wogóle poczekać na burzę i pioruny. po huk coś kupować.

ps. i w temacie. jak ma być mobilnie, stabilnie i komfortowo to tylko Quadra z tymi nowymi bateriami. 300 błysków z jednego ładowania i nowe aku o połowę lżejsze od dotychczasowych. tylko 0,73 kg. z generatorem to bedzie 1.2 kg + głowica i przewód 0,25 kg czyli komplet na 300 błysków 400 Ws >waga 1,45 kg i wymiarowo zmieści sie całość spokojnie do każdego plecaka foto.
    Ostatnio edytowane przez Canion ; 20-08-2012 o 09:18

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Potrzebuję skompletować zestaw przenośny do oświetlenia urządzeń w hali fabrycznej/magazynie. Wielkość obiektu to zazwyczaj 3x2x2 m. Nie ma problemów z zasilaniem 230V. Chciałbym aby zestaw znosił jakoś składanie/rozkładanie z postaci transportowej.
    Ponieważ, jest to moja amatorska działalność koszt widziałbym na poziomie do 2000 zł. Dotychczas fociłem w świetle zastanym ze statywu ale kolorystyka oświetlenia w halach jest makabryczna. Poza tym wolałbym mieć jednak nieco wpływu na ogólny rozkład światła. Taka "sesja" trafia mi się 3-4 razy do roku.
    Nie posiadam póki co nic do błyskania tak więc sterowanie też trzeba jakoś skonfigurować.
    Może ktoś ma jakieś gotowe przemyślenia i doświadczenia w tym zakresie i podsunie propozycję takiej konfiguracji.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Coś już napisał Awatar Ulisses
    Miasto
    Warszawa, Łódź

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Potrzebuję skompletować zestaw przenośny do oświetlenia urządzeń w hali fabrycznej/magazynie. Wielkość obiektu to zazwyczaj 3x2x2 m. Nie ma problemów z zasilaniem 230V. Chciałbym aby zestaw znosił jakoś składanie/rozkładanie z postaci transportowej.
    Ponieważ, jest to moja amatorska działalność koszt widziałbym na poziomie do 2000 zł. Dotychczas fociłem w świetle zastanym ze statywu ale kolorystyka oświetlenia w halach jest makabryczna. Poza tym wolałbym mieć jednak nieco wpływu na ogólny rozkład światła. Taka "sesja" trafia mi się 3-4 razy do roku.
    Nie posiadam póki co nic do błyskania tak więc sterowanie też trzeba jakoś skonfigurować.
    Może ktoś ma jakieś gotowe przemyślenia i doświadczenia w tym zakresie i podsunie propozycję takiej konfiguracji.
    Przy takim budżecie możesz skompletować całkiem niezły zestaw błyskowy. Nie mówię że światło ciągłe byłoby złym pomysłem ale wydaje mi się że przy błyskowym łatwiej o modyfikator. Jeżeli światło ma być miękkie przyda się większy softbox minimum to 60x90 ewentualnie parasolka dyfuzyjna + lampa o przyzwoitej mocy. Coś takiego powinno dać radę: 2x Zestaw oświetleniowy DP III 500 Ws SOFT 60x90 Jinbei ewentualnie oddzielnie lampa + statyw + parasolki dyfuzyjne i od tego bym właśnie zaczął bo za parasolki zapłacisz grosze, a może się okazać, że wystarczą.

PS.
    łatwiej byłoby gdybyś podrzucił jakiś przykład tego co chcesz fotografować.

Miasto
    Zgorzelec

Cytat Zamieszczone przez Ulisses Zobacz posta
    łatwiej byłoby gdybyś podrzucił jakiś przykład tego co chcesz fotografować.
    To co mam jest bez osób a więc zupełnie nie idzie chwycić proporcji nawet dla osoby obeznanej. Jako odniesienie mogę podać, że mniejsze obiekty to jak stół kuchenny na 4 osoby a najwieksze jak meblościanka wysoka na 2m i długa na 3m.

Rzeczywiście zależy mi na dosyć miękkim oświetleniu i w miarę równomiernym. Dotąd fociłem C17-40 i C50/1.8 a detale C100/2.8 macro. Maksymalnie szeroki kąt to 35mm ze względu na zniekształcenia. Zakres przysłon to 5.6-8 na szerokim i 2.8 na 100mm (detale).
    Przyznam, że wolałbym światło błyskowe bo może udałoby się wprowadzić ludzi przy pracy (do tej pory poruszali się i nic nie wychodziło).
    Wstępnie myślałem o zestawie 2x Quantuum 300 R+, 2 statywy (jakie?) i softboxy lub parasolki (jakie?).
    Do wyzwolenia może jakaś pożyczona lampka na sankach (?).
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Uzależniony

kup Quantuum Dual Power 600Ws - masz wtedy i zapas mocy lampy i regulacje do 1/32
    a co najważniejsze w komplecie jest batery pack 12V który dodatkowo można wspomagać
    z gniazdka zapalniczki w aucie albo z innego 12V akumulatora

na allegro da się trafić w super cenie, nawet teraz ktoś ma poniżej tysiaka

Miasto
    Zgorzelec

Myślałem raczej o zestawie typu 2 lampy, statywy, parasolki lub softboxy. Są takie gotowce - najcześciej 2x300Ws ale nie mam żadnego pojęcia o ich solidności i przetrwaniu wielokrotnego składania,przewożenia, rozkładania.
    Nie mam też doświadczenia co do potrzebnej mocy - na hali raczej nie ma co liczyć na odbicie od ścian czy dachu. Pewne jest to, że z zasilaniem nie ma problemu. Jest też dość czasu żeby wszystko poustawiać i poeksperymentować.
    Nie chciałbym wystartować od kompletnie chybionego zestawu np. typu malutkie domowe studio z lichymi statywami.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Myślę, że każdy zestaw, nawet najdelikatniejszy chiński wytrzyma czterokrotne poskładanie w ciągu roku (o ile będzie to robione z wyczuciem).
    Sprawdź jaką potrzebujesz głębię ostrości, jak daleko jesteś od obiektów - to da informację o ilości potrzebnego światła, i może pomóc w określeniu mocy lamp. To nie jest moja tematyka, ale spodziewam się wymagań typu duża głębia ostrości + równomierne oświetlenie sporych płaszczyzn, a to może wymagać dużych modyfikatorów, założonych na lampy o większej mocy niż 300Ws.
    Dotychczas robisz przy zastanym, czy myślałeś o świetle ciągłym? Najczęściej poleca się błysk, ale (sądząc po Twoim opisie) nie musisz zamrażać ruchu, więc światło ciągłe i wydłużenie czasu w celu uzyskania odpowiedniej głębi ostrości mogłoby się sprawdzić.

Strona 51 z 56 PierwszyPierwszy ... 414950515253 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów