Strona 41 z 57 PierwszyPierwszy ... 31394041424351 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 401 do 410 z 564

Wątek: Budujemy zestaw studyjno-plenerowy

Uzależniony

Domyślnie

ot przyjemnie konkret poczytąć.
    co do softów . dbając o kompaktowość zestawu uważam że dobrym wyborem są lastolite. Bajecznie szybkie roskładanie/składanie. do dokupienia pierścień do bagnetu elinchroma .
    ograniczenia serii ezybox hotshoe to rozmiar max 76x6cm . mnie wystarcza nie wiem jak innym . natomiast nie do końca podoba mi sie to że obecnie te softy składają sie w trójkąt. kiedyś chyba były skręcane tak jak blenda.

Coś już napisał Awatar stormur

Domyślnie

w trojkat i jak blenda ( w kolo )

Lastolite nareszcie zaczelo robic Octy i gridy do softow cena szalona, ale co tam

Tylko duplikowac do 580 i do Quadry ??? eee,,,, To ja wole Creative Light . I przed i po zastanowieniu
    Canon Elinchrom

Uzależniony

Domyślnie

no własnie nie "w trojką i w koło" . teraz jest tylko w trójkąt.

zerknałem na te creative light. no coż. jakoś specjalne innowacyjne nie są. Jednak nic wygodnieszego w plener niż lastolite poki co nie ma.

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Podobno modyfikatory Elinchroma sa szybko rozkładalne - okty z serii Rotalux.

Uzależniony

Domyślnie

tylko cene mają kosmiczną. lastolite są o połowe tańsze
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    co nie zmienia faktu że pewnie kiedyś oktę 100 elinchroma zakupię. jednak poki co ręka nie dochodzi wyłożyc tysiąc za oktę
    Ostatnio edytowane przez Canion ; 07-04-2011 o 15:18 Powód: Automerged Doublepost

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Tylko te Lastolite wcale duzo taniej nie wychodza z tego co pamietam - dzwonilem do sklepu i pytalem o Okte + pierscien... za zestaw prawie 800zl.

Uzależniony

Domyślnie

ja o oktę lastolite nie pytalem bo akurat ta okta wzgledem oryginalnej elinchroma nic nie wnosi. Pisałem o softach ezybox hotshoe . te są jeszcze w sensownej cenie i bajecznie łatwo sie składają

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Jestem po pierwszych fotach w plenerze z Elinchromem. Narazie moja wiedza jest bliska zerowej, ale cos tam staram sie ogarnąć ... różnie z tym wychodzi

Po dzisiejszych zdjęciach wiem, że muszę jak najszybciej dokupić:
    - softboksa lub okte
    - reflektor Elinchrom Maxi Lite + grid + deflektor
    - dłuższy kabel

Standardowy reflektorek (ten ktory jest w zestawie) świeci troche za szeroko przez co sa dosc spore straty swiatła na głownym obiekcie no i za duzo światła idzie na tło... tak mi sie przynajmniej wydaje

Oto efekt dzisiejszego pstrykania. Świecone tylko jedna główką. Troche pojechalem z kontrastami w obrobce przez co wyszlo kilka przepalen, ale taki styl maja prezentowac zdjecia.

Aha.. popelnilem jeden blad - nie zapamietalem/zapisalem ustawien lampy. Ale rzadko kiedy wyzwalałem ją na pełnej mocy.

1 - słońce od prawej strony wpadające przez okno (widac po cieniach), lampa po lewej stronie wzgledem aparatu, swiecone przez białą blendę imitującą softboksa

2 - słońce po prawej od góry, lampa po lewej stronie, świecone na ostro

3 - słońce dość wysoko nad modelem, jednak ściany budynku w cieniu.. linia cienia kończyła się w prawym dole kadru. kontra na modelu od słońca. lampa po lewej.

4 - sytuacja taka sama jak w 3 - lampa z lewej, ostre słońce za plecami modela

5 - model stoi w cieniu, jedynie nogi są na słońcu, które świeci od prawej strony (widać po cieniu). lampa z lewej strony dość blisko ściany przez co cień głowy modela jest nieco wydłużony

6 - sytuacja taka sama jak w 3 i 4. widać gdzie jest słońce, lampa po lewej, na ostro.

Jakies konstruktywne uwagi/porady odnosnie swiecenia?
    Ostatnio edytowane przez Czacha ; 14-04-2011 o 18:43

Pełne uzależnienie Awatar liquidsound
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Tak, nie rob takiej obrobki brrrr
    1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
    Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Obróbka narzucona odgórnie, ale nie o nią pytam...

Strona 41 z 57 PierwszyPierwszy ... 31394041424351 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów