O oswietleniu mysle bardziej pod kątem plenerowym niz studyjnym, chociaz nie wykluczone ze bede wykorzystywal sprzet w pomieszczeniach, skoro juz bedzie![]()
Rodzaj zdjec - ludzie, ludzie, ludzie. Czasem cale postacie, czasem portret. Fotografafia plenerowa, produktowa (odziez) i tym podobne inne sesje (w tym rownież ślubne).
Wypunktowalem sobie, ze na poczatek potrzebuje:
1. Lampy
OdkrywczeRozawazam zakup tego co najpopularniejsze i za bardzo nie nadwyreza kieszeni, czyli zestaw Quantuum. Jako ze wyczytalem, iz 300Ws moga byc za slabe gdy slonko przyswieca, wiec pod uwage biore R+ Dual Power 600Ws (moze nie slusznie i lepiej sie skupic na tych slabszych?). Chociaz nie oczekuje przebicia slonca ta lampa.
O tym, że lampy mają byc dwie chyba nie ma co za bardzo dyskutowac. Co prawda do powstania zdjecia wystarczy jedno zrodlo swiatla, ale z czegos trzeba zrobic kontre, a nie zawsze zastane sie do tego nadaje. Czy jest sens budowac zestaw na 2x DP R+600Ws czy moze jako 2ga lampa wystarczy 300Ws? Pytam z praktycznego punktu widzenia.
Budowe zestawu na bazie systemowek chyba sobie daruje, bardziej przemawiaja do mnie lampy studyjne. Moze i spada nieco mobilnosc i wygoda, ale ma byc dobrze, a nie po lebkach .. o ile Quantuumami da sie dobrzeNo i nie mowie ze nie da sie zrobic dobrych zdjec bylskajac Speedlite'ami
2. Softbox
Temat modelowania światła jest cholernie szeroki. Nie jestem w stanie i nie chce na dzień dobry kupowac całego asortymentu sklepowego, więc musze cos wybrac na poczatek.
Moze glupie pytanie, ale czy w zestawie z lampa bede mial odpowiednie mocowanie? Zdaje sie ze zwie sie to typem 'bowensowskim'?
Myslałem o tym aby zaopatrzyc sie w jednego soft'a o rozmiarze 80x120cm i do tego octa 120cm. Nie wiem dlaczego, ale te rozmiary wydaja mi sie byc najbardziej uniwersalne i takie wyposrdokowane rozmiarem patrzac na oferty sklepow. Wydaje mi sie, ze kupowanie dwoch jednakowych softow mija sie raczej z celem, przynajmniej na poczatku - z czasem zaczne to wszystko ogarniac i wtedy bede mogl podjac decyzje czego mi jeszcze brakuje. A moze do całych sylwetek cos w rodzaju 30x160cm?Wiem na pewno, ze do soft'ów dorzuce grid'a.
Zastanawiam sie tez w ktorego producenta soft'ow uderzyc. Biorac pod uwage plenerowe zastosowanie oswietlenia fajnie by bylo aby dalo sie je w miare sprawnie rozkladac. Jak to wyglada w przypadku softbox'ow oferowanych przez Quantuum? A moze Fripers?
3. Beauty-dish
Podobno niezbędnik kazdego studia. W plenerze ta zasada rowniez obowiazuje? Ale nawet jesli nie, to słoneczko raczej znajdzie sie na moim wyposazeniu. Pytanie jedynie o rozmiar? 70-80cm?
4. Parasolki
Drogie nie sa, wiec moze od razu 2 srebrne + 2 białe? Nie mam pojecia ktora wersja bedzie bardziej uzyteczna. Pojawia sie rowniez pytanie czym ja przymocowac? Do systemówek polecany jest uchwyt z FunSports, ale cos mi sie nie wydaje aby dalo sie do tego przytwierdzic lampe studyjnaA moze Quantuum ma wbudowany uchwyt?
5. Statyw
Quantuumowy Air 260 wydaje sie zbierac pozytywne opinie i raczej wystarczy. Oczywiscie mam w pamieci dodatkowe obciazenie statywu w przypadku zdjec w plenerze co by nie bawic sie w puszczanie latawcow sprzetem studyjnym.
6. Wyzwalacz i odbiorniki
Yongnuo RF-602 vs Phottix Aster vs Pixel Knight TR-332
Ostatnia opcja najdrozsza, ale zdaje sie, ze synchronizuje krotkie czasy migawki. Bo raczej nie mam co liczyc na wyzwalanie lampy fotocela w plenerze
Hmm.. to chyba wszystko na poczatek. Co pominalem, bez czego ciezko bedzie mi sie obejsc w czasie sesji?