Canion, Nie mam najmniejszego doświadczenia z rozkładaniem i składaniem Quadr czy Quantuumów. Nie wiem ile czasu zajmuje rozłozenie Quadry a ile Quantuuma a chetnie bym się dowiedział i nie na zasadzie "Quadra to chwila a Quantuum to cała wieczność". Konkretnie: np. Quadra 5 minut, Quantuum 25 minut. Eksperyment rzecz piekna i przydatna bardzo, tylko skąd wziąć dwa zestawy żeby poeksperymentować. Jeśli będę chciał wypożyczyć np. u Smętka to dzień zdjęciowy to koszt jednej lampy... jeśli nie więcej. Nie wierzę w aż taką zyczliwość żeby ktoś poświęcił swój czas i sprzęt po to zebym ja sobie mógł poeksperymentować. Kolejna rzecz to dlaczego miałbym zabierać aż dwa quantuumy w plener skoro jeden Quantuum R600+ to więcej światła niż dwie Quadry? Pierwotnie chciałem kupić zestaw Elinchromów D-Lite-it 4 bo uważałem, że jak na moje amatorskie pstrykanie w zupełnosci mi wystarczy. Maja wszystko co trzeba łącznie ze skyportem, statywami, softboxami ważą niewiele ( 2 lampy 3kg + statywy + softboxy+ kable łącznie około 7kg) i kosztują tylko 3000 zł. Pozostaje oczywiście zasilacz, który też kosztuje i też waży. Tyle że mam 2x400Ws a nie 400Ws.
A włączam sie do dyskusji nie dlatego, że cos wiem, ale dlatego, że chciałbym się czegos dowiedzieć
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
póki co siedze na tyłku przed monitorem i chłone wiedzę![]()