potargasz dłużej te powerluxy i tronixy to pogadamy
potargasz dłużej te powerluxy i tronixy to pogadamy
Na swoje potrzeby to jasne bardzo to niewygodne zwłaszcza jak trzeba i zdjęcia robić. a jak się chce wygodnie to murzyna trzeba ze sobą brać, wyjścia nie ma.
dobrze, juz wiemy że masz zestaw i zajmujesz sie wypozyczaniem i dowożeniem na plan. OK. Przyjeliśmy do wiadomości że swietnie sprawdzasz sie w roli owego murzyna za niewygórowaną opłatę. Ale tu raczej omawiamy warianty co kupić i mieć do własnej dyspozycji a nie wozić sie z wypozyczaniem , wystarczająco dużo komplikacji logistycznych jest z umawianiem całej ekipy + pogodowych ,żeby dokładać jeszcze jeden niepewny element systemu jakim jest wypozyczanie sprzetu.
to zę wypożyczam to łatwo sprawdzić, tu chodzi o to ze nie ma dobrego rozwiązania, zawsze będzie jakieś ale. jak na budowie do stawiania komórki na węgiel zatrudnimy Heńka ale stawiając już blok Heniek z kielnią nie wystarcza. jest taka piękna metoda w technologi jak metoda ważenia, która ukazuje plusy i minusy rozwiazań wobec postanowionego problemu, jednakże problem musi być jasno sprecyzowany i bez tego wszystkie rozwiązania będą dobre.
to zabawmy sie w pomoc koledze.
niech kolega napisze konkretnie co chce by ten zestaw posiadał i co am konkretnie oferować a my wszyscy przedstawimy mu swoje rozwiązania zalety od dobrej i zlej strony a kolega "z waży" sobie każde z nich i mu wyjdzie najbliższe rozwiązanie do potrzeb jakie sobie ustalił. System matematyczny jedynie przybliży mu to co chce bo wiem ze nie ma tu czysto jasnego rozwiązania.
toż rozważa już od 35 stron. ile można. wszystkie warianty dostępne w PL zostały wymienione. od taniego chińskiego badziewia, poprzez niezłe i popularne i tanie quantuumy, systemowe lampy, aż po generatory Bowensa i Elinchroma. dalej już pozostała połka profoto i broncolor ale ten wariant chyba spokojnie możemy przemilczeć
to racja teraz kolega zbierze sobie informacje i ustali co by NAJBLIŻSZE jego oczekiwaniom by było.
Przecież quantuumy to takie samo chińskie badziewie jak reszta.
Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący
Powiem Ci czym kieruje sie obecnie - mobilnoscia (waga sprzet i gabaryty) oraz mozliwosciami. Jednak przy braku doswiadczenia z tego typu sprzetem ciezko jest mi okreslic wage poszczegolnych atrybutow danego rozwiazania... stad tez wlasnie moje rozkminki na forum i bazowanie na doswiadczeniu innych
Potrzebuje czegos co po trzech uzyciach mnie nie zniecheci do dalszego uzywania. Chce tym robic zdjecia zamiast psioczyc na to ze znowu nie mam asystenta i musze targac 30kilo nadbagazu, w koncu nie wszedzie da sie wjechac samochodem. Nie kazda sesja jest komercyjna wiec nie przy kazdej mam ochote placic za pomoc.
Wspominalem o tym pare razy, ale napisze ponownie - rozwiazanie Elinchroma w serii Ranger Quadra jest, a jesli nie jest to wydaje mi sie byc idealne.. gdyby nie cena. Jest jeszcze Fomei Panther, ale nie da sie w nich wymienic akumulatora, wiec dodatkowe zasilanie to koszt ponad 2000zł .... i wystarcza na 150zdjec. Akumulator do Elinchroma kosztuje 450zl i ma taka sama wytrzymalosc. Gdyby nie ta wtopa z niewymienna bateria kupil bym Fomei'a.
Jest tez opcja lamp studyjnych i generatora plenerowego. Wiem ze ta opcja daje najwieksze mozliwosci zdjeciowe, ale ... kto to bedzie nosil? Zrobilem raptem jedna sesje plenerowa z Quantuumami R+ 600 Dual Power i jak dla mnie ten zestaw plenerowy jest malo plenerowyA co dopiero lapy zasilane z Tronixa .... musial bym kombi kupic zeby to wszystko wozic
Opcje sa dwie - albo wydam nieco ponad 4tys i kupie Quantuuma Dual Power i bede se psioczyl jakie to niewygodne .. albo wydam 7tys z kawalkiem i bede zadowlony z naprawde plenerowych Elinchromow. 2ga opcja jest kolosalnym ciosem dla mojego portfela w tej chwili ... ale musze kupic jakies lampy. No i kupie... tylko jeszcze nie wiem jakie ...![]()
Ostatnio edytowane przez Czacha ; 31-03-2011 o 00:32
wg danych technicznych ze strony producenta:
1.Elinchrom Quadra:
Weight: Ranger Quadra unit including battery // battery box // Head //head cable (2.5m) Kg 3 // 1.6 // 0.25 // 0.4
razem wychodzi: 5.25kg
2 Quantuum R+ Dual Power 600Ws :
lampa//battery pack x2//kable, kolejno w Kg 2,8// 2x1//0,4
razem wychodzi 5.2kg
jesli już jakaś róznica w wadze jest to na korzyść Quantuuma z dwoma battery packami.
Celowo pomijam statywy, softboxy czy inne modyfikatory bo zakładam, że i do Quadry i do Quantuuma użyjemy tego samego osprzętu. Jest jedno co działa na niekorzyść Quantuuma - to gabaryty. Sama lampa jest wieksza, za to zasilanie jest takie samo, albo mniejsze nawet niz w Quadrze.
Żeby było jasne...nie jestem przedstawicielem Quantuuma. Po prostu, tak jak Czacha, szukam najlepszego rozwiązania za najmniejsze pieniadze
![]()
galeria: http://adso.digart.pl/digarty/
adso. JEśłi już tak sie licytujemy to ja osobiście zalecałbym każdemu przed zakupem prosty eksperyment.
Modelka i my. Plener. Dwa quantumy z zasilaniem . roskładanie i składanie . 2, 3 lokacje.
Jesłi ktoś na zakończenie dnia zdjęciowego nadal pozostanie z uśmiechem na twarzy to zdecydowanie nie ma co przepłacać . quantuum jest dla Niego.
Natomiast jeśli po gowie łazi myśł "za jakie grzechy" tzn że nie ma zlituj. trzeba dopłacić do Quadry