Strona 10 z 57 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 564

Wątek: Budujemy zestaw studyjno-plenerowy

Uzależniony

Domyślnie

dużo tych sesji plenerowych już robiłeś że tak chwalisz blende?. pobłyskaj PM blendą po oczach przez godzinę. Bedą szczęśliwi.

że można ustawić tak żeby blenda nie wypalała oczu? można. ale potrzebujesz asystenta do tego bo na statywie to mały wiaterek wystarczy i światełko idzie w piz..... no w świat idzie. Błagam. nie opowiadajmy mitów i zachowajmy choć trochę powagi. za moment ktoś tu wyskoczy że najlepszym zestawem do świecenia jest koc ratunkowy z apteki )) 5 zł kosztuje. miesci sie w budżecie

Początki nałogu
    Miasto
    POZNAN + 50

Domyślnie

czy nowe DC300 można jakoś podładowywać z gniazda samochodowego?
    mam 600 Dual Power a jakiej mocy optymalnie lampki do wypalenia tła? oczywiście w studiu
    Canon EOS, Tokina, Tamron, SpeedLite, Quantuum, Yongnuo

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Canion Zobacz posta
    dużo tych sesji plenerowych już robiłeś że tak chwalisz blende?. pobłyskaj PM blendą po oczach przez godzinę. Bedą szczęśliwi.
    Wszystkie plenery jakie zrobilem byly z blenda.. i nie trwaly godzine, a ok 2-3 Setki plenerow na swoim koncie nie mam bo w ten temat wszedlem rok temu, ale ilosc odbytych plenerow chyba pozwala mi wyciaganie jakichs wnioskow nie koniecznie wyssanych z palca. Zdjecia zobaczysz na mojej stronie

że można ustawić tak żeby blenda nie wypalała oczu? można. ale potrzebujesz asystenta do tego bo na statywie to mały wiaterek wystarczy i światełko idzie w piz..... no w świat idzie. Błagam. nie opowiadajmy mitów i zachowajmy choć trochę powagi. za moment ktoś tu wyskoczy że najlepszym zestawem do świecenia jest koc ratunkowy z apteki )) 5 zł kosztuje. miesci sie w budżecie
    Ale jakich mitow? Czyli wydawalo mi sie ze robilem zdjecia w plenerze z blenda czy o co chodzi? Bo nie nadazam I zawsze mam kogos do pomocy w plenerze, nie narzekam.

Uzależniony

Domyślnie

w tym przypadku mitów na temat przezajefajności blend. coś jednak spowodowało że postanowiłes jednak kupić lampy. No własnie. to samo spowoduje że za rok czy dwa spojrzysz na elinchroma, bowensa czy profoto. tak to już jest

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Odnośnie blendy powiem jedno - w plenerze jest niezbędna. Nie mylic z niezastąpiona Nie napisałem przeciez ze wystarczy do wszystkiego i ze jest lepsza od lamp... inaczej nie bylo by tego wątku Ja się bez blendy w plener nie ruszam, zawsze jezdzi w bagazniku.
    Ostatnio edytowane przez Czacha ; 09-03-2011 o 12:24

Domyślnie

Zacytuje tylko kawalek bo z reszta postu jak najbardziej sie zgadzam
    natomast wszelkie generatory spalinowe, przetwornice , zasilacze awaryjne, i akcje typu "Zrób to sam- zaoszczędzisz 400 zł" uważam za wymysly ludzi którzy w życiu nie pracowali na sesjach plenerowych i ich wiedza na ten temat pochodzi z filmików na youtube.
    Akurat generatory spalinowe bardzo czesto sa wykorystywane, i to wcale nie przez amatorow, zreszta biorac pod uwage cene porzadnej hondy, to raczej sie nie zmiesci w amatorskim budzecie

Tak sobie przypomnialem ze sa jeszcze jinbei
    generator z dwoma wyjsciami (rozne moce max 1200), do tego glowki z mocowaniem bowens (rozna moc) plus ringflashe (tez rozna moc)
    tak na dziendobry minus to symetrycznosc, a na plus moc (max ring 1200, najmociejsza glowka tez 1200)
    Jak wyprobuje to dam znac jak wrazenia

Coś już napisał Awatar nilhi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

To ja teraz wystrzelę mała herezję - zanabyłam taki oto zestaw
    http://www.sklepfotograficzny.pl/spr...ravel-Pak-Kit/
    Wybierałam pod kątem zdjęć "statycznych", wnętrzarskich, ale skusił mnie "travel kit" i wykombinowałam, że na plener też się przydadzą.

Ale jak się mierzy 3/4 tego co Czacha a waży połowę, to powiem krótko - się nie da.
    Mając asystentkę o podobnych gabarytach - też ciężko.
    Dosłownie.
    I spróbujcie sobie rozłożyć tego softboxa mając siłę..no.. kobiety.

Zatem radośnie korzystam zgodnie z wcześniejszymi założeniami - w pomieszczeniach, a na plenerze działam blendami (nawet w złotej godzinie) i systemówkami z małymi dodatkami nałożonymi na paszczę.
    Co do blend - wydumałam, że różne rozmiary blend mogą co nieco zmienić i faktycznie tak jest. Największa moja ma 180cm, znaczy - mierzy o 20cm więcej niż ja.

Szkoda że nikt nie filmował moich pierwszych prób jej złożenia.

Nigdzie na Youtube nie ma filmiku instruktażowego jak składać blendę większą od siebie samego (jak to wykazał już DaVinci, w takim przypadku rączek nie starcza, żeby to zrobić normalnie!). Przez pierwszy tydzień chodziłam z siniakami na ramionach wielkości talerzy (w sensie - siniaki jak talerze, nie ramiona) zanim nauczyłam się ją składać z wykorzystaniem wszystkich 4 kończyn i większości stawów.

Trochę nie na temat, wiem, ale gdyby czytała to jakaś nieduża babka - radzę nie sugerować się za bardzo wyrażeniem "travel kit" w tym zestawie Bowensa... Travel, owszem, ale samochodem lub na barkach niewolników.

Co do wyzwalaczy - ja eksploatuję Knighta i polecam.

Swoją drogą - wiem, że trudno cokolwiek oceniać nie mając linka do folio, ale ja naprawdę nie tęsknię za lampami w plenerze... pracuję takim rytmem, że szlag by mnie za przeproszeniem parokrotnie trafił, gdybym miała je ustawiać i przenosić - choćby nawet robili mi to wspomniani wyżej muskularni niewolnicy...

Domyślnie

Ale sam travel pak jest naprawde maly
    a co do softow, to kwestia wprawy
    ewentualnie mozna korzystac z takich szybkorozkladanych, ja mam okte (120) i rozklada sie ja w 4 sek skalda w 6

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

nilhi, filmik jest na stronie fripersa. Nie ma herezji w tym co piszesz, ale mając dwóch pomocników (raczej zawsze miałem jednego) to już tłum. Też nie cierpię powolnej pracy i guzdrania się lecz zakładam w większości jedną studyjną, 1x ex i ewentualnie wrócę do blend. Przy jednej studyjnej travelpack- nawet duży- nie będzie nastręczał kłopotu leżąc sobie pod lampką

Uzależniony

Domyślnie

Mimo żem chłop jak byk to świetnie Cie rozumiem nilhi . też poległem pod zestawem jaki linkowałaś. travel to to jest tylko z naręczem niewolników .
    Stąd wpsominana wczęsniej decyzja o zanabyciu quadry

http://www.scottkelby.com/blog/2009/archives/5548

polecam 1m38s tego filmu gdy prezenter wyjmuje głowice z ...kieszeni. to wlasnie coś takiego jest dla mnie "travel"

Strona 10 z 57 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów