Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Wątek: Fotografowanie pod słońce

Domyślnie

Panie Photographus. Nie po to przyszedłem do działu technik fotografowania zebyś pisał mi:
    "w necie masz mnóstwo omówień fotografowania pod światło z błyskiem wypełniającym". Wydaje mi się że zadałem pytanie w odpowiednim dziale tak? Załączyłem fotki bo może błąd popełniłem gdzie indziej tak? Na google.pl mam załączać fotki? Człowieku jak nie masz nic do powiedzienia to sie nie odzywaj. Po to jest taki dział żeby dzielić sie technikami a nie odsyłać gdzieś... w necie... Do tego słowa "rzeczywiście" próby" dalej nie są odpowiedzią na moje pytanie. Najlepiej byłoby jakbyś już nic nie pisał w tym temacie chyba że nabijasz posty.

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Panie K_S, wypada się zapoznać z:

http://canon-board.info/announcement.php?f=13&a=3

następnie z:

http://www.canon-board.info/announcement.php?f=27&a=22

skorzystać z http://maciejko.net/cbsearch/

co da nam wynik wyszukiwania http://www.google.pl/search?num=100&...nfo&tbs=&tbo=1

i dopisać się w istniejącym wątku, ot chociażby tutaj - http://canon-board.info/showthread.php?t=67245

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Przy szerszych kadrach, trochę może pomóc obiektyw, który nie traci kontrastu pod światło.
    Rewelacyjnie w takiej fotografii sprawdza się 24/1.4 II.

Początki nałogu

Domyślnie

Błysk wypełniający w najprostszej postaci: Av, przysłona jaka daje pożądaną głębię, czas z automatu, lampa w ttl. Korekcja ekspozycji jak za dużo/za mało zastanego, korekcja błysku jak za dużo/za mało błyskowego. Nie ma jednej uniwersalnej recepty na każdy zamysł jaki chcesz wprowadzić w życie. I łatwo doprowadzić do sytuacji, kiedy dostaniesz sztuczne płaskie zdjęcie.
    Co do wychodzenia rano...wychodzisz rano dla panującego wtedy światła. Korzystaj z niego. Walenie wtedy pod włos i próby reanimowania tego w ps, to kiepski pomysł.

Domyślnie

dzieki bardzo ksx za pomoc, zbieram wszystkie informacje razem i w sobote ruszam z rana w teren, moze już bede mial stojak do blendy oczywiscie z kibel-rurek Jak sie sprawdzi to zaopatrze sie w taki z prawdziwego zdarzenia ;-)

Początki nałogu
    Miasto
    Lębork

Domyślnie

Najlepszy statyw do blendy jest dwunożny (homo sapiens). Wiatr go tak szybko nie zwieje, wykonuje polecenia głosowe a modele bardziej inteligentne od nowszych lodówek posiadają dość własnej inteligencji, aby mądrze w odpowiednim kierunku puszczać zajączki Polecam, może kogoś chętnego znajdziesz.
    Marki trzy.

Bywalec Awatar chuba
    Miasto
    Tomaszów Lubelski

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez blackninja Zobacz posta
    Najlepszy statyw do blendy jest dwunożny (homo sapiens). Wiatr go tak szybko nie zwieje, wykonuje polecenia głosowe a modele bardziej inteligentne od nowszych lodówek posiadają dość własnej inteligencji, aby mądrze w odpowiednim kierunku puszczać zajączki Polecam, może kogoś chętnego znajdziesz.
    Właśnie chciałem to napisać. Praca ze stojaczkami a praca z pomocnikiem to zupełnie inna bajka. Szczególnie jak chcesz wykorzystać poranne światło, to szkoda czasu na bujanie się ze stojaczkami.

A co do samej blendy, pisałeś że zrobiłeś sobie z koca termicznego - szkoda kasy i czasu. Lepiej zamówić sobie z allegro elegancką składaną blendę za kilkadziesiąt zł. Wiem, bo kiedyś już to przerabiałem :-D
    Minolta x-300 + 50/1.7 + opemus 6 + 3 x cyfra Canon

Uzależniony
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy.

Domyślnie

Optymalnym wyjściem było by zamieścić raw z prośbą do osób o udostępnienie lub podzielenie się informacjami na temat obróbki jeśli zechcą to zrobić. Oczywiście zacznie się próbowanie na różne sposoby. Ale jeśli ktoś umieści zdjęcie z krótkim opisem "jak ja to poczyniłem" korzyść będzie dla wszystkich.
    Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez K_S Zobacz posta
    dzieki bardzo ksx za pomoc, zbieram wszystkie informacje razem i w sobote ruszam z rana w teren, moze już bede mial stojak do blendy oczywiscie z kibel-rurek Jak sie sprawdzi to zaopatrze sie w taki z prawdziwego zdarzenia ;-)
    Zaopatrz się też w "z pamiętnika lampy błyskowej" McNallego. Bardzo fajnie obrazuje jak to jest z mieszaniem światła.

Uzależniony Awatar iso

Domyślnie

i nie bój się przepalać pod słońce, balans bieli na coś cieplejszego, ładny bokeh i już masz przyjemne zdjęcie.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów