Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
http://www.allegro.pl/item189277638_...mate_plus.html
Pracowałem kiedyś na takim. 2600 dpi optyczne, daje radę.
To jakiego DSLR-a mogę kupić za 4 stówy?
Na wypadek, gdyby jeszcze ktoś próbował argumentować cenami skanerów: baardzo ostatnio staniały.
J
wierzę Ci na słowo - bo nie próbowałem skanować swoich B&W negatywów.
niemniej jednak - jak ktoś chce posiadać dobrej jakości kolorowe zdjęcia - to mamy problem ze skanowaniem - i cyfra tutaj wygrywa, bo nie trzeba się godzinami męczyć na skanowaniem każdej klatki. ale jeśli z kolei ktoś ma cyfraka i oczekuje dobrych B&W fot - to porządna konwersja zajmuje sporo czasu i niemało umiejętności - więc lepiej od razu zainwestować w tani skaner+analoga![]()
350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl
Ciekawy sprzęt, ale ma jedną wadę: Tylko 3.6D. Kontrastowa Velvia potrzebuje ~ 4.8. Provia odrobinę więcej, gdyż ma mniejszy kontrast.
Ale szczerze mówiąc to mi by nawet nie przeszkadzało kilkukrotne skanowanie jednej klatki z różnymi ekspozycjami. Nigdzie mi się nie spieszy :-)
Nie trzeba godzinami. Skanowanie bardzo przypomina ,,wywoływanie'' z RAW. Sam ,,odczyt'' klatki trwa dłużej, a reszta to już zależnie od softu. Wystarczy, że skaner skanuje i przetwarza w > 8bit a przesyła w 16 bitach. Jak seria klatek jest podobnie naświetlonych, to wystarczy dokładnie ustawić pierwszą i reszta jest dobrze.
O ile mi wiadomo - nie ma skanera z takim Dmax, więc problem jest czysto teoretyczny![]()
Jeżeli skaner się nie wyrabia - to kilkukrotne skanowanie nie ma za dużego sensu. To tak, jak robienie HDR-a z tego samego pliku rozjaśnionego w Photoshopie.Provia odrobinę więcej, gdyż ma mniejszy kontrast.
Ale szczerze mówiąc to mi by nawet nie przeszkadzało kilkukrotne skanowanie jednej klatki z różnymi ekspozycjami. Nigdzie mi się nie spieszy :-)
http://www.nikonusa.com/template.php...productNr=9238 :-D
Można zeskanować z różnymi korekcjami ekspozycji i poskładać w PSie.
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj