-
Popmart- nauka o Ramzesie XIII i upadku Cesarstwa Rzymskiego jest podstawowa wiedz na pierwszym roku... . pewnie i o Froydzie sie ludzie ucza- zreszta wariatow nie brakuje i wsrod naukowcow. Niektorzy widocznie powaznie traktuja Froyda. Kiedys Lysenke, czy Miczurina.
Ale to nie na temat!
W wiekszosci aparatow cyfrowych ( pomijam te drozsze z FF) kadruje sie w tunelu lub w telewizorku, ktory w swietle slonecznym przypomina rozmyta bazgrole. Wiele szczegolow istotnych dla kompozycji kadru umyka, staja sie nieistotne. Na ten przyklad; umykaja w tym tunelu drobne grymasy twarzy, usmieszki, wszystko to co moze byc istotne, gdy chcemy ukazac portret "charakterystyczny". Mi to przeszkadza w cyfrze. Gorzej sie tez ocenia nieostrosci, niz na starej dobrej matowce. Caly czas czuje jakbym stal w oddali, jakis nieobecny. Nawet teraz sobie przytykam oko do starego analoga i twarz corki jest namacalnie blisko, bardzo plastyczna. Obserwujac te twarz mam wrazenie, ze latwo mi zadecydowac ( kontroluje te twarz)kiedy nacisnac migawke.
A w tunelu? Jak to w tunelu! Nacisnie sie ze 100x to sie cos w koncu utrafi.
"Ślepa kura tez czasem w ziarno trafi".
Czesc.Ch.
Uprawnienia umieszczania postów