ale super zaplątany temat. każdy piszący ma w połowie rację i ma się fajną okazję nie zgodzić z przedmówcą.
raz się nie podobają wyniki testu, a raz to co zostało na teście sfotografowane. Testy to mają mają byc zdjęcia artystyczne rozumiem?
co do zdjęc cegieł i roślinki się po nich pnących. pomijacie jak tę ostrość cyfra uzyskała? krawędzie zielonych listków są białe. bardzo naturalne. ale za to jakie ostre. widzicie to na zdjęciach z nikkormatu czy hasela? ja nie. jaki to jest szczegół, widoczny na zdjęciu - te białe krawędzie, jak ich w naturze nie ma?
będę bronił jednak kolegi który twierdzi, że wielkość pliku RAW z cyfry ma jednak coś wspólnego z ilością przenoszonych przez niego informacji. w dodatku te matryce sa typu bayerowskiego, więc informacja jest jeszcze niejako dorabiana. dane z matrycy nie można też łatwo bezstratnie kompresować, jak niektórzy zdaje się sądzą, bo skoro to wartośc z piksela to nie jest to obraz? jak każda sąsiednia komórka ma mieć inna wartość, to sie tego nie bardzo da skompresować. podobnie jak tiff.
zgadzam się też, że rozpietość tonalna filmu i cyfry jest inna. na stronie www.cdrom jest to po części wyjaśnione - cyfra rejestruje liniowo a film logarytmicznie.
nawet światłomierze dlatego powinny być inaczej skalowane. a praktycznie - inaczej zachowuje się to w obszarze bliskim prześwietlenia czy niedoświetlenia. nazywamy to świetlistością. wiem, że to określenie wielu wkurza. nic na to nie poradzę. ja to widzę. cyfra tak ma. tak jest gorzej. w ostatnich 3 latach cyfrą zrobiłem 99% moich zdjęć, ale nie łudzę się, że to ze względu na jakość, a tylko dla prędości i łatwości i dlatego, że taniej.
wracając do ilości informacji z obrazu. Oczywiście teoretycznie mozna zrobić skan z olbrzymią rozdzielczością i otrzymac b.duży plik z takiego małoobrazowego slajdu, ale od pewnego momentu nie oznacza to większej ilości szczegółów (ziarno jest pewną granicą)
z pokazanej wcześniej grafiki wynika, że D1 osiąga to co velvia, ale z małego obrazka. do sredniego formatu to jeszcze sporo brakuje, nie przesadzajcie.