Strona 49 z 114 PierwszyPierwszy ... 3947484950515999 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 481 do 490 z 1138

Wątek: Analog vs Cyfra

Początki nałogu

Domyślnie

Nigdy nie skarzylem sie na baterie do EOS 5 robilem ponad 20 filmow na jednej i koszt rozlozony na jeden film byl bardzo niski. Na forum powtarza dziedziesiecioletnie informacje rodem z Foto- Kuriera.
    Jetchan- nawet A60 mozna zrobic takie fotki jak z dwoch pierwszych linkow.
    Co do drugiego pytania, to tak roznia sie, glownie cena bo jakoscia fotek jakby mniej. A powaznie to oczywiscie, ze sie roznia, glownie budowa i ergononia, funkcjami ale jakosc fotek nie przeklada sie na zwyzke cen.
    czesc.Ch.

Bywalec

Domyślnie

Chomsky oczywiście wołają sobie za takie aparaty dużo.No a co do tych fotek do NG,to jeśli można A60 to fajnie Może ja kiedyś spróbuje swych sił http://img51.imageshack.us/full.php?image=0002xx.jpg wytłumacz mi na przykładzie tego mojego zdjęcia z marnego 350d,co Ci się nie podoba w nim (nie chodzi o kadr i te sprawy,bo tak to ono najlepsze nie jest )
    Canon 5d mark II, C 24-105 L | C 70-200 2,8 | C 100 2,8 | zapraszam na moją stronę: www.foto-bank.net

Początki nałogu

Domyślnie

jetchan- zima mi sie nie podoba, mam dosc zimy, czekam na wiosne i zielone.
    A co mi ma sie podobaqc? Zdjecie jak zdjecie, motyw przyjemny, swierzy, mrozny. Zrobie taki sam Fuji s7000, nawet ostrejszy, przynajmniej krawedzie listkow beda mialy takie same podkreslenia jakby je ktos tuszem podrysowywal. Ale żyleta powiedza obserwatorzy ( rodzinka), ale aparat pomysla napaleni entuzjasci. Ale cyfrowa kicha pomysli Chomsky. Kicha do kwadratu pomysli Zosia ( fotografujaca kotka Chomsky'ego)- wyciagnie OM1, rolke slajdu i powie, " chodź Chomsky pokazemy światu jak wygladaja zimowe fotki, bez podostrzania, z igielkami drzew naturalnie wtapiajacymi sie w niebo", ( niebo i snieg 350D oddaje jednakowo).
    czesc.Ch.
    Ostatnio edytowane przez chomsky ; 15-02-2006 o 16:07

Coś już napisał Awatar piotr.23
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chomsky
    jetchan- zima mi sie nie podoba, mam dosc zimy, czekam na wiosne i zielone.
    A co mi ma sie podobaqc? Zdjecie jak zdjecie, motyw przyjemny, swierzy, mrozny. Zrobie taki sam Fuji s7000, nawet ostrejszy, przynajmniej krawedzie listkow beda mialy takie same podkreslenia jakby je ktos tuszem podrysowywal. Ale żyleta powiedza obserwatorzy ( rodzinka), ale aparat pomysla napaleni entuzjasci. Ale cyfrowa kicha pomysli Chomsky. Kicha do kwadratu pomysli Zosia ( fotografujaca kotka Chomsky'ego)- wyciagnie OM1, rolke slajdu i powie, " chodź Chomsky pokazemy światu jak wygladaja zimowe fotki, bez podostrzania, z igielkami drzew naturalnie wtapiajacymi sie w niebo", ( niebo i snieg 350D oddaje jednakowo).
    czesc.Ch.
    - tak się zastanawiam, czytając ten (niewątpliwie unikalny na forum) wątek, co właściwie chcesz przekazać... Rozumiem, że cyfrówy, a zwłaszcza cyfrówy z marnymi szkłami dają blade, wyprane zdjęcia, rozumiem że masz sentyment do różnych swoich starych puszek i szkieł (jako i my mamy ) a także, że przezrocze oglądane w doborowym gronie i kieliszkiem ulubionego wina jest fajniejsze niż coś-tam-coś-tam a zwłaszcza wyprany jpg w sieci -- nikt z tym nie dyskutuje... Podobnie, jasna sprawa, jest milej chodzić na spacery niż czytać tasiemcowe wywody o wyższości jednej lampy nad inną, zwłaszcza gdy żadnej nie umie się uzyć... Tak. Ale czy możesz, czy mogę Cię prosić (?) o wskazanie powiedzmy 10 zdjęć, które na Tobie zrobiły pozytywne wrażenie? ot tak, dla porównania z wieloma, które Ci się nie podobają... Ach, zwróć uwagę, w jakim żyjemy klimacie: wiadomo: fajnie jest w Toskanii i Prowansji, zwłaszcza póżnym latem (cienie, etc) ale tutaj, a zwłaszcza tutaj i teraz jest ciężko sfocić coś miłego -- również czekam na zielone i ciepłe dni...

No to dawaj te fajne fotografie, tak dla poprawy nastroju
    Pozdr | Piotr

Początki nałogu

Domyślnie

Piotr- nareszcie ktos zrozumial moje intencje. To wino i slajdy!
    Jest troszke zdjec, ktore mna poruszyly. Nie sa to bynajmniej zdjecia idealne pod wzgledem technicznym, lecz ich tresc jest niezwykle poruszajaca.
    Na ten przyklad przypomne Ci jedno, sprzed roku, moze dwoch. Podawalem moze ten przyklad?
    Chlopiec kleczy nad grobem- dolem trzymajac kurczowo pomiete spodnie ojca, przed chwila pochowanego ( ofiara trzesienia ziemi w Iranie), w pospiechu ( ofiar co niemiara). Muzulmanie chowaja swoich zmarlych w calunach, stad spodnie w rekach chlopca- ktos mu je w pospiechu oddal i to wszystko co mu pozostalo po ojcu. Musza tez pochowac bliskich zawsze przed zachodem slonca w dniu, w ktorym zmarli. Chlopiec jest samotny a jego sylwetka widnieje posrod duzych nog doroslych ( ci sa zajeci- w koncu to tragedia wszystkich).
    Twarz chlopca oddaje wiele uczuc.
    Zdjecie jest czarno biale- niechybnie wykonane szerokim katem.
    Jest niesamowite. Bylo wiele razy drukowane w naszej prasie foto.
    Jest wiecej takich fotek, ktore mna poruszyly. Ale to nie ten watek.
    Tak tylko dalem Ci przyklad.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

(..)
    No i OK, dobre, poruszające zdjęcie. A gdyby tak nagle się okazało (OLABOGA!), że jest zrobione cyfrą.. ba, kompaktem - bardzo by to zmieniło Twój odbiór, "wrażenie ogólne"? :-D

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Muflon, sila autosugestii jest ogromna
    ...

Bywalec

Domyślnie

Muflon dokładnie-idealnie to skomentowałeś.Właśnie..co by było?Czy to by zmieniło wyraz tego zdjęcia?

Chomsky nie rozumiem Cię trochę-mówisz o zdjęciach które coś wyrażają,a sprzeczasz się o jakość zdjęć,mówisz,że analogi "rysują" piękniej,że mają coś w sobie.Rozumiem,że piękne,wzruszające zdjęcie zrobione cyfrą dla Ciebie traci piękno? Ech.
    Canon 5d mark II, C 24-105 L | C 70-200 2,8 | C 100 2,8 | zapraszam na moją stronę: www.foto-bank.net

Coś już napisał Awatar piotr.23
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

Piotr- nareszcie ktos zrozumial moje intencje. To wino i slajdy!
    Jest troszke zdjec, ktore mna poruszyly. Nie sa to bynajmniej zdjecia idealne pod wzgledem technicznym, lecz ich tresc jest niezwykle poruszajaca.
    Na ten przyklad przypomne Ci jedno, sprzed roku, moze dwoch. Podawalem moze ten przyklad?
    Chlopiec kleczy nad grobem- dolem trzymajac kurczowo pomiete spodnie ojca, przed chwila pochowanego ( ofiara trzesienia ziemi w Iranie), w pospiechu ( ofiar co niemiara). Muzulmanie chowaja swoich zmarlych w calunach, stad spodnie w rekach chlopca- ktos mu je w pospiechu oddal i to wszystko co mu pozostalo po ojcu. Musza tez pochowac bliskich zawsze przed zachodem slonca w dniu, w ktorym zmarli. Chlopiec jest samotny a jego sylwetka widnieje posrod duzych nog doroslych ( ci sa zajeci- w koncu to tragedia wszystkich).
    Twarz chlopca oddaje wiele uczuc.
    Zdjecie jest czarno biale- niechybnie wykonane szerokim katem.
    Jest niesamowite. Bylo wiele razy drukowane w naszej prasie foto.
    Jest wiecej takich fotek, ktore mna poruszyly. Ale to nie ten watek.
    Tak tylko dalem Ci przyklad.
    - no, ładna poprawa lutowego nastroju... i mizerii tematów fotograficznych w lutym, w Polsce. Tak.

Mnie chodziło o coś innego. Jeśli w tym prowokacyjnym wątku przejechałeś się po użytkownikach cyfrówek jak po łysej kobyle, to - choćby dla równowagi - pokaż zdjęcia warte uwagi. Ja nie pamiętam, żeby na tym forum była podobna dyskusja. Nauczmy się czegoś, co sądzisz? Zdjęcia w żadnym wypadku nie muszą być Twoje, mogą być dowolnego autora/z dowolnych czasów, ale takie, dzięki którym coś zrozumiemy i będziemy focić lepiej... Swego czasu pamiętam, bebop pisał ciekawie o zdjęciach forumowiczów, ale tutaj chodzi o zdjęcia... o klasyki. Jakieś takie ciepłe, mocne. No, Chomsky: nie daj się prosić

Co do uwag kolegów, czy gdyby zdjęcie chłopca wykonano cyfrówą etc -- Chomsky'emu zapewne chodzilo o to, że użytkownik cyfrówy zapewne nie byłby w stanie takiego zdjęcia zrobić, tak? Że za mała wrażliwość, że koniecznie kolor, że technologia i pośpiech? Wydaje mi się to mało prawdopodobne. Kilku kolegów przesiadło się na film, na duży format -- czy zatracili dobre oko?

Na razie | Piotr

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Kicha do kwadratu pomysli Zosia ( fotografujaca kotka Chomsky'ego)- wyciagnie OM1, rolke slajdu i powie, " chodź Chomsky pokazemy światu jak wygladaja zimowe fotki, bez podostrzania, z igielkami drzew naturalnie wtapiajacymi sie w niebo", ( niebo i snieg 350D oddaje jednakowo).
    czesc.Ch.
    Chętnie zobacze te zdjęcia.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Strona 49 z 114 PierwszyPierwszy ... 3947484950515999 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów