Strona 29 z 114 PierwszyPierwszy ... 1927282930313979 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 281 do 290 z 1138

Wątek: Analog vs Cyfra

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Chomsky - czekam jak na zbawienie aż się to rozwinie. Mam nadzieję, że się jakoś utrzymam z tego focenia, a ile się teraz napocę żeby tym moim 300D w miarę przyzwoicie naświetlic z lampą na reportażu. Wiem - powinienem kupić 350D z ETTL II (a lepiej 20D - ale wolałbym różnicę w cenie wydać na optykę noCROP), albo focić analogowo (kto za to zapłaci? ludzie chcą tanio, jeszcze taniej!) A jak jadę w górki, albo coś dla siebie chcę zrobić ładnego to i tak biorę 50E z Superią 200 (PRESS 800 ciut drogi).

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chomsky
    Ale to na inny temat i nie chce popsuc przedswiatecznego chumoru posiadaczom 20d. Pozdrowka dla Kubamana.
    Co do humoru, to mi go nie popsujesz - koń jaki jest każdy widzi i jak ktoś mówi inaczej, to niczego nie zmienia. Czuję podpuchę ale wierzę, że doskonale zrozumiałeś o co mi chodziło.

Również pozdrówka - WESOŁYCH ŚWIĄT
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Uzależniony Awatar -=Festyk=-
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Ale się zrobił OT o gałkach ocznych W sumie bardzo ciekawych rzeczy się tu dowiedziałem Trzeba będzie kiedyś powisieć parę godzin do góry nogami-tak z ciekawości,żeby zobaczyć jak to jest widzieć do góry nogami
    D300s,Nikkor 18-55mm f:3,5-5,6,Tamron 55-200mm f:4,0-5,6,Jupiter 37A 135mm f:3,5,SB-800,Fancier WB1626
    plfoto||Galeria

Początki nałogu

Domyślnie

Raf- musze podpuscic mojego kolesia, ktory jest mistrzem wyciagania niezlych fotek z 350D + 420 ex- niesamowite! Jak on to robi? Warto dla tych opowiesci otworzyc nowy temat. Efekty sa niesamowite. Sam nie wiem dlaczego. Ta sama lampa z eos 30/50 pracowala mu bardzo fajnie. A moze nie pracowala tylko uczciwe zaprzyjaźnione laboludki poprawialy co trzeba. Moze ta stara poczciwa analogowka naswietlala i poprawiala? Jak bylo tak bylo ale teraz to ma przewalone. Zauwazylem, ze analogowo to pisze normalnie a cyfrowo na klawiaturze wale dziwne bledy i przestawiam litery- katastrofa. Cala ta cyfrowa technologia jest do niczego, kto widzial takie bledy.
    Wesolych Świąt Bozego Narodzenia zycze wszystkim.
    Cześć.Ch.

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

tak sie własnie zastanawiam - czy faktycznie 350D (ettl II) to taka rewela jest. wiem, ze dopoki sam nie porobie prawdy (tej dla mnie istotnej) sie nie dowiem. kiedys fociłem eosem 300 z metzem 54 w ttl-u z kontrą i było ok. sporadycznie używałem ettla, głównie w słońcu, więc go nie poznałem. i jak kupiłem 300D no to mi gały wyszły! wyświetlacz tak słodko pokazuje te niedoświetlone gnioty...

Negatyw to jednak szło wyciągnąć. A tu te RAWy całe... Muszę się za to wziąć (czy faktycznie to taka różnica i czemu? - jak mam skan w jpg'u to jest ok) Ech, jeszcze tyle nauki przede mną. Aaa, przynajmniej się nie bedę nudził

---------------------------------------------------------------------------------------

Wesołych i Spokojnych Świąt Bożego Narodzenia!
    Ostatnio edytowane przez Raff ; 24-12-2005 o 00:56

Pełne uzależnienie Awatar thorin
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Thorin- bardzo mi sie twoj apel podoba.
    Cześć.Ch.

coz apel raczej z musu z koniecznosci musialem sie pozbyc cyfry, ale fakt pozostaje ten sam, polaroid juz plajtuje natomiast negatywy bedzie sie produkowac tak dlugo jak dlugo national geographic przestanie krecic nosem na cyfrowe zdjecia 600tka idzie po swietach na czyszczenie i konserwowanie, wierze ze posluzy jeszcze dlugie lata, ostatnio mialem okazje potrzymac w lapie t90, cholera to jest naprawde ta sama technologia, a 5fps sie liczy, przy panoramowaniu wszystkie plastikowe eosy wysiadaja ale zeby nie bylo tak OT,

bije po kieszeni strasznie i to wlasciwie jedyny minus analoga, 150 lat trzeba bylo by stan dzisiejszego malego obrazka byl taki jak mamy, jednak cyfra tyle nie potrzebuje, gdyz optyka wlasciwie ta sama, a szumiace jeszcze 5 lat temu matryce dzis maja zupelnie inna technologie i zachowuja sie w miare przyzwoicie , wystarczy spojrzec na przepasc pomiedzy 1d a 1d mk II N jestem ciekaw czy rzeczywiscie za 10, 20, 30 lat fotografia analogowa, zajmie miejsce w lamusie obok metody mokrego kolodium i dagerotypii czy bedzie nadal zywa...

Panowie Kochajmy Syrenki, Kochajmy Analogowe aparaty
    przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
    pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.

Początki nałogu

Domyślnie

Raf 1975- raczej nie licz by 350d z 420 naswietlala dobrze. Pisalem raczej z przekasem. Fotki sa na ogol strasznie niedoswietlone a jpg maja straszne kolorki z lampa. Kolega na stale ma wstukana korekcje na +. Jednak szybka korekcja w koleczku w lampie by sie przydala. Ta z aparatu koszmarnie sie wprowadza. Matryca wymago ogolnie dokladnej kontroli naswietlania z lampa, kaprysi jak slajd i jakiekolwiek zachwianie tonalnosci motywu owocuje niedo i przeswietleniem. Nie jest to jakas wyjatkowa bolaczka Canona. Taki urok pracy z matryca. Ale O ile Nikon wspolpracuje z lampa nieźle a Olympus tak sobie to Canon najgorzej. Oj dostanie mi sie jeszcze przed świętami. Ale jak zlozylem przed chwila grzecznie zyczenia, to nie zje mnie nikt, tym bardziej ze 24 XII panuje tradycyjny post.
    Thorin- nie liczylbym na to by analog pozyl 30 lat, moze zajmie miesce technik szlachetnych, jak guma. Napisz kiedy jak tam w tej szkole fotograficznej sie masz?
    cześć.Ch.

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Raf 1975- raczej nie licz by 350d z 420 naswietlala dobrze. Pisalem raczej z przekasem. Fotki sa na ogol strasznie niedoswietlone a jpg maja straszne kolorki z lampa.
    No ja czuję, że z przekąsem Ale tu na forum czytałem, że jest gites/duża poprawa. Ja przynajmniej w 300D mam super wygodną korekcję błysku (bynajmniej nie dzieki firmie "C"). Więc chyba przeczekam jeszcze i nie bede się palił do 350D. No, chyba że z 430/580EX jest tak kolorowo? Pozdrawiam w Wigilię, już tu karpia smażą...

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Raf... Lampa Ci wiele nie da... Swiecidelko jak kazde inne... Jedynie moc/ergonomia.

Za to zmiana puchy troche jednak daje. Predzej czy pozniej sie o tym przekonasz... Dobrze naswietlone wygladaja podobnie... Ale z jednego jest duzo latwiej to uzyskac (ot podobnie jak focic w manualu albo w av )...
    ...

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    Raf... Lampa Ci wiele nie da... Swiecidelko jak kazde inne... Jedynie moc/ergonomia.

Za to zmiana puchy troche jednak daje. Predzej czy pozniej sie o tym przekonasz... Dobrze naswietlone wygladaja podobnie... Ale z jednego jest duzo latwiej to uzyskac (ot podobnie jak focic w manualu albo w av )...
    Ja tak myślę, że lampa wiele nie da - tak tylko prowokuję Początkowo liczyłem ze info o temp. barw. coś wniesie, ale to tylko właściwie przy serii... a ja raczej nie używam; zresztą z dyfuzorem to czasem walnie z pełna mocą, jaka seria
    Jakbym miał wolną kaskę to bym i tak kupił 350D (może jak się sezon ślubny zacznie?) ale po 5D kusi mnie poczekać na FF. Ale to takie bez sensu czekanie. Więc po drodze i tak pewnie 350D bo 20D nie spadnie chyba tak bardzo jakbym sobie życzył, predzej zniknie z rynku. Z tym, ze nie bardzo chce mi się inwestować w szkła do Cropa. Myślę za to o 24-85 USM lub Sigmie 24-70/2,8, a najbardziej to bym chciał 24-105L ale poza zasiegiem Za to lampę to pewnie 430EX chooć z dyfuzorem czasem mocy by pewnie się sprzydało więcej. Mam co prawda Metza 54 (w serwisie) ale nie wiem czy go zostawię (ma fajny bajer - drugi palnik, ale współpraca z cyfrą przez stopkę M2 jakaś mozolna, wieszał mi się, nie od razu startował po uśpieniu body). A tak sobie popisałem, a co!

Aaa - w 350D bedzie mi pewnie brakowało wygodnej FEC ale licze, ze stała korekta wystarczy. Poza tym - co prawda to prawda, matryca kaprysi co do naświetlania (a z fleszem to już kanał). Upierdliwa jak slajd, a na reprtażu to boli, bu ;-)

Strona 29 z 114 PierwszyPierwszy ... 1927282930313979 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów