Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1138

Wątek: Analog vs Cyfra

Mieszany widok

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Prawdziwi mężczyźni focą wielkoformatowcami. Z matówkami wielkimi jak stepy akermańskie i ciemnymi jak noc listopadowa. Obiektywy nie mają wogóle pierścieni, bo ostrość ustawia się wyciągiem miecha, a przysłonę ustawia dzyndzlem. Lustrzanki małoobrazkowe to przy nich pedalskie utensylia...
    No teraz mi przywaliles! Tak wiem, prawdziwi, prawdziwi mezczyzni tak foca jak piszesz. Ale ja jestem ruchliwym prawdziwym mezczyzna i laze z lustrzaneczka, mniejszym prawdziwie meskim statywem, a miech pracuje mi jak wdrapuje sie pod gore- u nas wszystko jest pod gore lub z gory.

aknoimak- od dwoch lat to jakosc zdjec z cyfry zapewne sie troszke mnienila. Pentax pogonil nieco z jakoscia i Nikon modelem d80. Ale nie sa to jakies wielkie zmiany. Nadal buzki sa plastikowe ( trudna uzyskac wlasciwy kolor ludzkiej skory w jakim kolwiek systemie) a postacie naklejone sa na tlo. Mozna troszke pokombinowac w programach, ale trzeba byc pracowitym jak mroweczka, miec oryginalne oprogramowanie, niezly monitor, kalibrator, jakiegos kompa ( a ty nie masz kasy, choc moze to juz zgromadziles?). Mozna sie napracowac, zaniesc na maszyne a ta i tak walnie brzoskwinki lub purpurki jak malinki. To lepiej znalesc jakiegos starutkiego analogowego laba i wolac analoga.
    Nie bierz tego wszystkiego co pisze zbyt powaznie. Jesli masz potrzebe wybierz cyfre, to jedyne rozwiazanie na dzisiejsze czasy, na wszelkie powazniejsze zastosowania.
    Mimo to wielka przyjemnosc sprawia mi osobiscie focenie starym analogiem ze stara optyka. Jesli focenie ma byc przyjemnosca ( przykry obowiazek to inna sprawa) to wybor jest prosty. Naprawde spozieranie na jasna i duza matowke to przyjemnosc. kadrowanie w starym analogu to przyjemnosc. Dobor parametrow ( pomiar) to przyjemnosc. Omijanie niedoskonalosci sprzetu to przyjemnosc i wyzwanie. Nie ma potrzeby focenia kazdego krzaczora w samo poludnie, jak robi to wiekszosc uzytkownikow cyfry. Wystarczy niewielki analozek i polowanie na swiatlo o tej porze dnia, gdy cyfrowcy spia smacznie lub obzeraja sie fastfoodami- analogowcy odzywiaja sie wlasciwie.

energia_ki- prawdziwe kobiety rowniez foca analogami!
    Czesc.Ch.
    Analog ma "dusze".

aknoimak
    Guest

Domyślnie

Chomsky a jak będzie z kliszami? Boję się że znikną albo będą niesamowicie drogie? Kodak też coś wspomina o zaprzestaniu produkcji. Dla mnie najważniejsze są klisze Fuji i Ilforda. Mam nadzieję że jeszcze je dostanę za 2 czy 3 lata, bo na wcześniejszy jakikolwiek sprzęt cyfrowy to mi się nie zanosi. Zresztą może wygram dzisiaj w toto lotka to się okaże. No wtedy to bym porządził od razu zakup analoga Eosa 3 i 5D do tego kilka L-ek i skaner bębnowy do klisz i dużo, dużo kopalnię klisz
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Odkąd zacząłem robić skany na porządnym skanerze dedykowanym do 35mm, to przeszła mi ochota na 5D (na którego byłem napalony jak dziki ).[/QUOTE]

Jeśli można zapytać jaki to skaner- model i ile kosztuje. Bo może nie tylko bębnowe dają dobre rezultaty i są jakieś płaskie w miarę nie drogie. Cieszę się natomiast że nie uległem pokusie i nie sprzedałem swojego analoga bo od roku żona mi mówi:"Weź go sprzedaj a jak uzbieramy to kupisz cyfrę". Żona mi się zdigitalizowała .Lubi od razu widzieć co cyka.
    Ostatnio edytowane przez aknoimak ; 12-05-2007 o 12:40 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aknoimak Zobacz posta
    Jeśli można zapytać jaki to skaner- model i ile kosztuje. Bo może nie tylko bębnowe dają dobre rezultaty i są jakieś płaskie w miarę nie drogie.
    Jest to Nikon LS-5000 ED. Cena ~5000zł, jak by nie patrzeć taniej niż 5D Skanuje u QBY i mogę go szczerze polecić (dzięki temu polecaniu mam 10% zniżki ). Gdybym miał nadmiar pieniędzy to na pewno bym go kupił.
    Analog rulez, jednak brakuje mi jakiejś zwykłej małpki, takiej do pstrykania ile wlezie.

Pełne uzależnienie Awatar thorin
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bagnet007 Zobacz posta
    Analog rulez, jednak brakuje mi jakiejś zwykłej małpki, takiej do pstrykania ile wlezie.
    polecam jest taka jedna, nawet niezle sie spisuje, sam uzywam od dluzszego czasu, 350d sie nazywa
    przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
    pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez thorin Zobacz posta
    polecam jest taka jedna, nawet niezle sie spisuje, sam uzywam od dluzszego czasu, 350d sie nazywa
    Myślę o takiej małej co do kieszeni wejdzie. Może masz na myśli tą wersję

Początki nałogu

Domyślnie

Pozwole sobie zacytowac samego siebie z postu do aknoimaka

"Nie bierz tego wszystkiego co pisze zbyt powaznie. Jesli masz potrzebe wybierz cyfre, to jedyne rozwiazanie na dzisiejsze czasy, na wszelkie powazniejsze zastosowania".
    Koniec cytatu.
    Niektorzy naprawde nie czytaja ze zrozumieniem tego co pisze, a pisze czesto z przymruzeniem oka ( tak nie wstawiam tych emotinkow dlatego czesc dyskutantow nie lapie konwencji). Pisze takze, ze przed cyfra nie ma ucieczki i ze w zastosowaniach profesjonalnych i do roboty jest ona koniecznoscia. Ale co konieczne jest Tomaszewskiemu to niekoniecznie nam.
    Po co facetowi, czy tez uroczej pani sprzecior ( zawsze poleca sie wypasiona lustrzanke cyfrowa, bo kompakt to obciach) warty krocie, dla sfocenia pieciu widoczkow na wczasach, czy wycieczce. Do focenia pociech- szybko sie nudzi, czy jakichs przypadkowych budowli, w samo poludnie.
    Wiekszosc potrzebuje malutkiego dobrego kompakta ( fuji f30/31jest genialny)
    i dobrych butow. Kupuja zas sprzet za spora kase i zaczynaja wypisywac banaly na forum- w koncu trzeba jakos wytlumaczyc bezsensowny zakup- wiec udaja, ze w swoje szpony chwycila ich sztuka fotograficzna.
    Zamiast pojechac gdzie za te kase i nasycic oczy i dusze, kupic na pamiatke fajny album i pare widokowek ( i tak lepszych fotek jak w abumach i na widokowkach nie zrobia) to kupuja wypasne szkla co roku, zmieniaja puszki w nieskonczonosc i siedza na balkonach w obdrapanych blokach, focac "testowo" ceglane mury. Zamiast isc gdzies przed siebie i cieszyc sie zyciem.
    Moze juz nawet nie uprawiaja seksu, z uwagi na swoja pasje sprzetowa.
    A analog? Jest tani to juz ustalilismy. Mi jeden film starcza na miesiac i tak dobre swiatlo jest dwa razy w roku, tam gdzie akurat nas nie ma. Chodze sobie po swoim pogorzu, za Sanem, po lasach pustych i wypalonych wsiach, gzdie miedzy Bircza a Leskiem nie ma ludzi i zbyt wiele motywow do dobrej fotki nie widze. To znaczy sa, ale znowu nie az takie bym musial rozkladac statyw.
    Naprawde dobre swiatlonie nie pojawia sie czesto. Jakby sie co cudownego ujawnilo to mam zawsze ze dwa zapasowe fimy i kompakta cyfrowego.
    Ze wstydem przyznaje, ze nosze czasem i lustrzanki cyfrowe. Ale rzadko i z wyraznym obrzydzeniem po nie siegam.
    Czesc.CH.
    Ostatnio edytowane przez chomsky ; 13-05-2007 o 19:50
    Analog ma "dusze".

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chomsky Zobacz posta
    Ze wstydem przyznaje, ze nosze czasem i lustrzanki cyfrowe. Ale rzadko i z wyraznym obrzydzeniem po nie siegam.
    czyli jednak ludzkość upada
    a milijony ufały w twoją niezłomność

w sumie nie dziwię się skoro robisz 12 filmów rocznie, czyli 400 zdjęć, to faktycznie koszty masz niższe - nawet gdybyś to słał do stanów do odbijania. Przy czym ja cytowałem gościa który czasem musi w godzinę zrobić 400 zdjęć. Z tego żyje.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Uprawnienia umieszczania postów