Strona 83 z 114 PierwszyPierwszy ... 3373818283848593 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 821 do 830 z 1138

Wątek: Analog vs Cyfra

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

A ja bym dyskusję porównał do debaty chirurgów - który skalpel lepszy?

Hekselman - zgadzam się z Tobą ale przecież fajnie sobie pogadać włąsnie o tych niuansach, które coraz węższe gorno widzi, a które za kilka lat znikną jak matryca pobije film tonalnością, kolorami. Choć i wtedy będą różnice. Warto pogadać nawet jeżeli czasem argumentacja jest mocno subiektywna, impresyjna wręcz...

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Raff, jeśli kolorki z twojej cyfry ci się nie podobają, polecam obejrzeć fotki wykonane pewną nową, malutką i w przystępnej cenie cyfróweczką, gdzie do akcji zaprzęgnięto 14bitowe przetworniki A/D (o dynamice 12EV), nie przesłonięte ML i AA
    http://www.mamiya.com.pl/samplezd.htm
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 25-03-2006 o 12:52

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Raff, ktoś dobrze zeskanował to zdjęcie analogowe (skaner to taki aparat cyfrowy) i dobrze potem obrobił przed oddaniem ci płyty
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Skan zwyczajny z Frontiery FUJI (minilab), na której zresztą kiedyś pracowałem, a więc coś w granicach Y-3, M-1, C+1, D+2 i to tyle z obróbki, hehe! I do tego zapisane w JPG. W reszcie obróbki pomógł PS oczywiście Elements

Nie mówię, że mi się nie podobają kolorki z 300D czy 350D (chyba ciut lepsze), tylko że z filmu czasem/często podobają mi się bardziej. Poza tym nie mam dobrego szkła do cyfry. Myślę, że nowe matryce (np. te z pigmentami, nad którymi pracuje FUJI - jacie, organiczne matryce ) będą naprawdę dobre. Mam nadzieję, że Canon też nie zasypia gruszek...

Moje obawy za to krążą wokół tego jak często trzeba będzie zmieniać puszki, żeby robić zdjecia na sprzedaż. Ale skoro teraz ludzie nie widzą różnicy między filmem a cyfrą to i potem nie zobaczą, hehe! Poza tym nie spodziewam się rewolucji na rynku foto, raczej powolnego wprowadzania nowinek. 30D doskonale potwierdza taką hipotezę.

No, ładna ta Mamiya Ciekawe jak na odbitce? Ale to w końcu średni format. No i drogie cholerstwo. A przydałoby się na reportaż takie cosik
    Ostatnio edytowane przez Raff ; 26-03-2006 o 11:23

Bywalec

Domyślnie

Ta mamiya jest świetna.

Mi się w analogu podoba jeszcze jedna rzecz: jest mniej wojen systemowych.Zauważcie,że cyfrowe aparaty i to iż to od aparatu zależy w części jakość zdjęcia (chodzi mi głównie o matrycę),powodują tzn "wojny systemów",Nikoniarze,Canoniarze itd. No a mamy analog,który oczywiście,może być szybszy,wygodniejszy itd.,możemy mieć też lepsze szkła,to fakt,ale zakładając,że fotografujemy podobnym sprzętem różnych firm to całość leży w użytym filmie,takiej "przenośnej matrycy".Mam rację,czy się ktoś nie zgodzi ze mną.

Raff ja mam tak,że jak wejdę na stronkę http://www.pbase.com/cameras/fujifilm/velvia
    to od razu jakoś "biją" mnie po oczach te kolorki.Są wspaniałe.Oczywiście ok 60% tych zdjęć jest mydlana okropnie,ale to już chyba raczej wina skanerów.
    Ostatnio edytowane przez jetchan ; 25-03-2006 o 19:34
    Canon 5d mark II, C 24-105 L | C 70-200 2,8 | C 100 2,8 | zapraszam na moją stronę: www.foto-bank.net

Początki nałogu

Domyślnie

Jetchan- analogowcy takze toczyli wojny systemowe. To domena nie cyfrowcow czy analogowcow ale maluczkich wydajacych oszczednosci zycia na plastik i przezywajacych z tego powodu odmienne stany swiadomosci.
    Juz to gdzies pisalem, wiec wybaczcie jakbym sie powtorzyl;
    kolega, wywolal i zeskanowal na porzadnym skanerze Minolty Agfe Optima prestige 400. Pomimo ziarna- widocznego- rewelka! Plany czyste, glebokie, jasne, precyzyjne. Kreska jak piorkiem. Jednym slowen fajnie. No i byli jeszcze cyfrowcu- w tym i ja. Breja, gesta, ciapiasta, tlusta breja.
    No tak, jak kto nie wierzy niech poprobuje. Film ten naswietlac prosze troche obficiej bo nie lubi niedoswietlen. Nawet 1/2-1 Ev znosi slabo..
    Czesc.Ch.
    Analog ma "dusze".

Pełne uzależnienie Awatar Venio
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

nie chce mi sie czytac tego co napisaliscie wcześniej :P ale dodam swoje 0,5 grosza
    Byłem niedawno u thorina w domu na ciemni. Bo namowił mnie bym poprobował troche na analogu zrobic. I zakochałem sie w czarnobiałej fotografi z analoga bajer. STrasznie podoba mi sie samo wywoływanie tego. Wczesniej nie mialem o tym pojecia a teraz znam podstawy (thx for thorin) i w planach juz jest wyposazenie ciemni i aparat analogowy

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

To że myślisz o ciemni - to bardzo dobrze!!!
    ale link do sesji z Sonią wywal....
    Modelka miła, ale zdjęcia - masakra!
    Nic. Zero. Ani jednego chociaż poprawnego. Same złe.
    Musisz znależ guzik delete
    :-(
    al

Pełne uzależnienie Awatar thorin
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez al9
    To że myślisz o ciemni - to bardzo dobrze!!!
    ale link do sesji z Sonią wywal....
    Modelka miła, ale zdjęcia - masakra!
    Nic. Zero. Ani jednego chociaż poprawnego. Same złe.
    Musisz znależ guzik delete
    :-(
    al

to chyba opinia do galerii Venia a nie do watku analog vs.cyfra pomijajac fakt ze opinia malo ma argumentow dlaczego zle... Jego zdjecia sa i analogowe i cyfrowe to rzeczywiscie przepraszam Twoj post jest na temat. Venio co do ciemni nie ma sprawy, legitka i jakos sie dogadamy Chomsky, fakt od filmu zalezy bardzo duzo, sam sobie nie zdawalem sprawy ile, delta na ktorej Venio robil zdjecia ISO 400 ma mniejsze Ziarno niz PAN 50, do tego ta rozdzielczosc ostrosc, i wydaje mi sie ze to jeszcze nie jest wszystko na co stac moj obiektyw. Mnie po zobaczeniu tego nagatywu po prostu wrylo
    Ostatnio edytowane przez thorin ; 26-03-2006 o 12:38
    przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
    pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.

Początki nałogu

Domyślnie

Thorin- szkoda, ze nie pamietam jaki to byl film cz-b. ale opadla mi szczena gdy zobaczylem powiekszeni. Bylo to zdjecie starej kamienicy i nad nia fruwal ptak a po powiekszeniu doskonale byl widoczny jego rozdwojony ogon.
    To ta magia informacji zawartej na filmie- po powiekszeniu pojawiaja sie czytelne szczegolu.
    A w cyfrze- breja to breja, po powoekszeniu jest jej wiecej.
    Tak, tak rozumiem technika ichniejsza!
    Czersc.Ch.
    Analog ma "dusze".

Strona 83 z 114 PierwszyPierwszy ... 3373818283848593 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów