Strona 81 z 114 PierwszyPierwszy ... 3171798081828391 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 801 do 810 z 1138

Wątek: Analog vs Cyfra

Początki nałogu

Domyślnie

Jac- ale ja siedze w malej miescinie 5 tys. mieszkancow na pogorzu. Zaraz mam San wzgorza i lasy.
    Tomasz G- fajne analogi sa sprzedawane, po niskich cenach moze ala sa. Zobacz czesciej sa licytowane niz nowe cyfraki- przy tych najczesciej 0 chetnych.
    Raff- Fuji gora. Jutro ide z reala.
    czesc.ch.
    Analog ma "dusze".

Domyślnie

Widze że wzięło się wam na wspominki. Cyfra też już ma trochę lat.
    Polcecam: http://www.digicamhistory.com/Index.html

na stronie można znaleźć ciekawie wyglądający cyfrowy prototyp canona z 1984
    Ostatnio edytowane przez jacam ; 21-03-2006 o 21:49

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

No nie i Amiga 1000 (m.in. zapewne) się załapała. Wypasiona stronka :grin:

Bywalec

Domyślnie

Wypowiedziałem się już wcześniej w tym wątku,ale minęło trochę czasu i zmieniły się lekko moje poglądy na te sprawy.Nadal uważam co uważałem:że cyfrowy aparat pomógł mi w dość krótkim czasie nauczyć się wielu rzeczy-nie "wypstrykałem" filmów i nie siedzą one na półkach,nie straciłem też na nie pieniędzy.Cyfrowa obróbka zdjęć daje bardzo duże możliwości,a praca na "warstwach" w programach graficznych,postarzanie zdjęć,faktury itd.-to wszystko bardzo mi się podoba.Może ktoś powie,że nie ma duszy czy coś takiego,ale mi to wisi,ważny jest dla mnie efekt końcowy.

Co do analoga-> przejrzałem setki zdjęć i odwiedziłem wiele stron.Poczytałem trochę i do czego doszedłem:

1)street photo-lubię ten rodzaj fotografii,widziałem sporo zdjęć i co mogę powiedzieć..że robić go cyfrą jest mi źle.Składa się na to pare powodów:a)trochę się boję mimo wszystko wyciągać aparat wyfrowy na mieście,wiecie sami,różnie bywa..gdybym go stracił byłoby bardzo przykro,gdybym zaś stracił aparat analogowy za 200-300 zł,strata byłaby dużo mniejsza.b)analogowe ziarno i kontrast w czerni i bieli bardzo mi się podobają-czasami sfotografujemy coś zwyczajnego a wygląda wyśmienicie.No i o ile jak wiem ziarno to minus,efekt uboczny i wogóle jest be,to ja je kocham,a fotografia cz/b bez ziarna jest dla mnie jakaś dziwnie sterylna.Oj naolądałem się ja pięknego ziarna,naoglądałem.Mój canon okropnie mało szumi..powiecie:no to super!Nic tylko się cieszyć!A ziarno możesz sobie dorobić w photoshopie..tak wiem,ale myślę,że nic nie zastąpi tego ziarna analogowego.Nie znam się dość dobrze na tym,ale wydaje mi się,że rozkład analogowego ziarna i jego kształt jest zupełnie inny niż stworzony cyfrowo.Powiecie znowu:a kup sobie jakiegoś słabego cyfraka,może hybrydkę która szumi w pierony..no ale znowu:czy to na pewno będzie to samo?Nie sądzę.Ziarno analogowe to dla mnie trochę jak magia (Boże...zaczynam gadać jak Chomsky..) te małe duszki,czy tam halogeniki srebra układają się jak chcą,pełzają po tych materiałach itd.Chemia,nie elektronika,nie pixele itd.Chciałbym się bardziej skłonić do fotografii artystycznej,a ona robiona cyfrą (szczególnie czerń i biel,bo o tym mówię),jest dla mnie jakaś taka..dziwna.Wiem,że większość tego procesu to pomysł,wyrażenie siebie,przesłanie jakieś..ale ta mniejsza,maluteńka część powinna być wg mnie zrobiona na analogowych materiałach.Inna rzecz:kontrasty..są jakieś zupełnie inne...

2)Druga rzecz to portrety cz/b.Tu tak samo,wszystko co napisałem wyżej.Może kiedyś średni format,ale to już kiedyś.Widziałem ostatnio super zdjęcia z Kiova,w kolorze i cz/b.Jakość rewelacyjna.Wiem,że dużo znaczy skaner itd...

Dlatego cieszę się,że mam takie podejście-nie zamykam się na inne rzeczy.Bo powiem Wam tak:uwielbiam cyfrową obróbkę i mam nadzieję,że pokocham analogowy świat.Ale ja pójdę dalej i będę naprzemiennie używał tych dwóch światów.Niech mnie chomsky i inni ukamienują,ale ja będę robił analogiem,skanował skanerami do cyfrowych plików,obrabiał takie zdjęcia-zmieniał kolory,dodawał faktury i je wyostrzał,a później będę robił z tego odbitki-wracamy do czegoś "namacalnego".Bo moim zdaniem chodzi o efekt,chodzi o to jak coś osiągnąć-nawet jeśli chodzi tu o wyrażenie naszej duszy,czy jest analogowa czy tam cyfrowa czy siakaś inna.

PS."Widoczki",Macro i inne rzeczy nadal będę z przyjemnością focił cyfrą.

Pzdr.
    Ostatnio edytowane przez jetchan ; 21-03-2006 o 23:13
    Canon 5d mark II, C 24-105 L | C 70-200 2,8 | C 100 2,8 | zapraszam na moją stronę: www.foto-bank.net

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Pozwole sobie zacytować fragment dzisiejszego posta http://canon-board.info/showthread.php?t=9546
    Cytat Zamieszczone przez wypierdek_mamuta
    jak pozbyc sie tego problemu bez pozbywania sie tej kultowej cyfrówki? serwis odpada, aparat jest wart mniej niz naprawa,
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Pomijam nadużywanie pojęcia kultu przez dzisiejszą młodzież, ale sam fakt znamienny dla tej dyskusji. No i fajny nick, hehe!

Jetchan - fotografię b/w szalenie trudno ładnie robić z cyfry. A na pewno jest ona inna. Choć widuję fotki w necie, które mi się podobają. I są to te bez dodawania "ziarna". Udawanie analoga jak dla mnie nieładnie wychodzi. Życzę wszystkim miłośnikom analoga aby jak najdłużej produkowana była chemia (ja się już raczej z tym babrał nie będę).

A matryce za jakiś czas będą dużo lepsze, obraz nie będzie interpolowany (dzisiaj jedynie Foveon X3 Pro wraz ze swoimi wadami i nie popularny). I dobrze
    Ostatnio edytowane przez Raff ; 22-03-2006 o 11:24

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Raff
    Jetchan - fotografię b/w szalenie trudno ładnie robić z cyfry. A na pewno jest ona inna. Choć widuję fotki w necie, które mi się podobają. I są to te bez dodawania "ziarna". Udawanie analoga jak dla mnie nieładnie wychodzi. Życzę wszystkim miłośnikom analoga aby jak najdłużej produkowana była chemia (ja się już raczej z tym babrał nie będę).
    Co racja to racja, nie ma jak ilfordzik

Początki nałogu

Domyślnie

Jacam- no to typowy produkt cyfrowy, mniej wiecej wszystkie tak wygladaja!
    Jetchan- wszyscy tkwimy w pewnej estetyce wypracowanej przez lata. Stad to umilowanie ziarenka analogowego u Ciebie, u mnie i innych. Zapewne to kwestia przyzwyczajenia i wzorcow.
    Byc moze przyzwyczaimy sie z czasem do cyfroplastiku i bedzie nam brakowalo barbiepodobnych buziek, na jednym tonie, bez jednego wągra na policzku.
    Spodobalo mi sie to " zaczynam gadac jak Chomsky", fak czasem marudze okropnie, nie sadze jednak by wszyscy bezkrytycznie "lykneli" juz cyfrowa "estetyke". U wielu cos nadal sie burzy i nie zdadza.
    Raff- na Fotopolis jest info o nowych matrycach Fuji ( podobno dopiero za 3-4 lata), ale ciekawe.
    CXzesc.Ch.
    Analog ma "dusze".

Początki nałogu

Domyślnie

No nie zdazylem, to ziarenko na zdjeciu dziewczyny jest okropne. Nie wiem czy to nieznajomosc programu, czy sam program jest winien?
    Czesc.Ch.
    Analog ma "dusze".

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

O widzę Ilford 6400 5 razy przewołany Ale kostium ładny

Strona 81 z 114 PierwszyPierwszy ... 3171798081828391 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów