Strona 80 z 114 PierwszyPierwszy ... 3070787980818290 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 791 do 800 z 1138

Wątek: Analog vs Cyfra

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chomsky
    To mnie denerwuje wlasnie. Nijakosc i tymczasowosc. Oczywiscie rozumiem, swiat zwariowal i pragnie jedynie bysmy kupowali, kupowali i kupowali. Chora komercja. Tylko dlaczego mam w tym uczestniczyc?
    czesc.ch.
    Przedewszystkim nikt ci nie kaze kupowac nowosci, to jedynie 'owczy ped' wymusza pewne zachowania podswiadomie, przeciez jakosc zdjec z cyfry z czasem sie nie pogarsza... za 10 lat 10D bedzie robilo wciaz tej samej jakosci zdjecia... z ta roznica ze bedzie do kupienia za smieszne pieniadze, mi sie to podoba ze wystraczy troche poczekac i ma sie tel za 1zl, swietny aparat w cenie przecietnego obiektywu itd... Wlasciciele nowego Jaguara traca tygodniowo okolo 1k funtow... myslisz ze sie tym przejmuja?

Wyjedz sobie do jakiejs malej wioski, tam zycie biegnie innym rytmem. Odpoczniesz naladujesz akumulatory i wrocisz ;-)
    Ostatnio edytowane przez Jac ; 20-03-2006 o 15:54

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez minek
    Otóż ... chyba nie koniecznie będzie tak jak piszesz. Te śliczniutkie stare analogi mają nieraz i po 50 lat a jak nałożysz do nich film to robią doskonałe technicznie zdjęcia (reszta to fotograf).
    Jak będzie zobaczymy (?) VW garbus (jako przykład) jest autem lubianym w starej wersji, mimo iż właściwości jezdne, komfort i zaawansowanie technologiczne w stosunku do dzisiejszej codzienności spoooro w tyle. O to mi chodzi, że kiedyś atutem dziejszej cyfry może być jej surowość, niedoskonałość matrycy. Krótko mówiąc sentyment. Będzie można powiedzieć - wiesz, te szumy, te kolory... Nie to co dziś, żyleta aż razi

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Raff
    Jak będzie zobaczymy (?) VW garbus (jako przykład) jest autem lubianym w starej wersji, mimo iż właściwości jezdne, komfort i zaawansowanie technologiczne w stosunku do dzisiejszej codzienności spoooro w tyle. O to mi chodzi, że kiedyś atutem dziejszej cyfry może być jej surowość, niedoskonałość matrycy. Krótko mówiąc sentyment. Będzie można powiedzieć - wiesz, te szumy, te kolory... Nie to co dziś, żyleta aż razi
    Ocho, zaraz pojawi się watek " Stara cyfra vs. Nowa cyfra
    MOŻE MI SIĘ CHCEEEE!!!!!!!!!!!!!!!!

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Raff
    Porównania czegokolwiek do samochodów są pupularne, ale zazwyczaj chybione.
    W motoryzacji zmieniło się wiele, konstrukcje silników, kontrole trakcji, bepieczeństwo, itd itp.
    W fotografii zasady optyki były takie same i takie pozostały. Z pozostałych rzeczy potrzebna jest szczelna przed światłem puszka i sprawna mechanicznie migawka. I jakiś mechanizm transportu filmu, dla małych i średnich formatów.

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

W motoryzacji zmieniło się wiele, konstrukcje silników, kontrole trakcji, bepieczeństwo, itd itp.
    W fotografii zasady optyki były takie same i takie pozostały. Z pozostałych rzeczy potrzebna jest szczelna przed światłem puszka i sprawna mechanicznie migawka. I jakiś mechanizm transportu filmu, dla małych i średnich formatów.
    No i pozostaje jeszcze fotografia otworkowa bez obiektywu, mechaniki, etc. Zamaist zegara mozna uzyc klepsydry a foty też są fajne

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Lol, w motoryzacji nic się nie zmieniło. Wciąz silniki na benzynę i ropę, samochody podobne, prawa mechaniki i chemii bez zmian.

Za to w fotografii - zmiany kolosalne: autofokus, pomiar światła TTL, matryce, lepsze filmy i odczynniki, obiektywy lepiej wyliczone, IS... Wymieniać można bez końca.

Cytat Zamieszczone przez chomsky
    Cyfraki to kiepsciaki, zaraz sie knoca a ich czesc juz od nowosci jest do niczego. Po 5 latach to wiekszosc bedzie zalegac szroty a wartosc bedzie oscylowala wokol ceny Canonmatika.
    Większośc analogów już zalega szroty, większość też od nowości się do niczego nie nadaje. Spójrz tu: http://www.allegro.pl/8989_pozostale...r=t&view=gtext
    A canomatiki to właśnie analogi.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Wlaśnie postanowiłem kupić sobie analoga. Na allegro wyczaiłem Canona Z9002. Chyba nikt z forumowiczów go nie ma. Wiec moze chociaż raz w zyciu bede pierwszy Jest fajowy z lampą błyskową. cena tez atrakcyjna. Kupię wypstrykam film i zobaczę co to za "kanon"

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Theoo
    Wlaśnie postanowiłem kupić sobie analoga. Na allegro wyczaiłem Canona Z9002. Chyba nikt z forumowiczów go nie ma. Wiec moze chociaż raz w zyciu bede pierwszy Jest fajowy z lampą błyskową. cena tez atrakcyjna. Kupię wypstrykam film i zobaczę co to za "kanon"
    blindmen ma takiego :-) http://www.canon-board.info/showthre...ght=mam+aparat

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Porównania czegokolwiek do samochodów są pupularne(...)
    Zwracam uwagę na słowo - czegokolwiek Wg mnie nie jest chybione, bo mówimy o sentymentach. Ja wiecie mam taką starą segmentową wieżę DIORA. Początek lat 80. to był szał! Teraz byle jamnik (np. mój wypasiony SONIAK) ma brzmienie 100 razy lepsze. A ja wciąż lubię słuchać DIORY z zapiaszczonymi Altusami 75. A jeżdżę wciąż maluchem (ale planuję zmianę, zwłaszcza jak się rozsypie).

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Strona 80 z 114 PierwszyPierwszy ... 3070787980818290 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów