Strona 72 z 98 PierwszyPierwszy ... 2262707172737482 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 711 do 720 z 1138

Wątek: Analog vs Cyfra

Mieszany widok

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

chomsky - oczywiście ze dawne manuale miały swój wygląd. Wzornictwo dopasowane praktycznie do marki. Zawsze mozna było poznać co wisi na szyji - szczególnie u wycieczek z NRD . Ale tak jak współczesny design kieruje sie nie wysublimowanym smakiem tylko oszczędnościami to i powstają takie 350D które dla wielu pstrykaczy wymagają gripa, nie ze wzgledu na "bajer" tylko aby było za co trzymać. A i waga chyba zbytnio spadła. Ja starą Minoltą SRT 102 wybiłem niechcący znajomemu dwa zęby. Teraz jest to chyba niewykonalne
    MOŻE MI SIĘ CHCEEEE!!!!!!!!!!!!!!!!

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Chomsky - pewnie, że były śliczniutkie manualne analogi, dalmierzowce nawet. Sentyment to sentyment, niech będzie! Człowiek jest bardziej "ludzki" mając takie uczucia. Ale pewnie za 10, 20 lat będą goście pisać w stylu - ...albo taki 300D był kiedyś. Śliczny, nie przekombinowany. Jak znajdę w dobrym stanie, biorę

No właśnie - 350D jest mały/zgrabny i dla wielu (w tym dla mnie) dopiero z gripem możliwy do wygodnej obsługi.

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Raff
    Chomsky - pewnie, że były śliczniutkie manualne analogi, dalmierzowce nawet. Sentyment to sentyment, niech będzie! Człowiek jest bardziej "ludzki" mając takie uczucia. Ale pewnie za 10, 20 lat będą goście pisać w stylu - ...albo taki 300D był kiedyś. Śliczny, nie przekombinowany. Jak znajdę w dobrym stanie, biorę

No właśnie - 350D jest mały/zgrabny i dla wielu (w tym dla mnie) dopiero z gripem możliwy do wygodnej obsługi.
    Otóż ... chyba nie koniecznie będzie tak jak piszesz. Te śliczniutkie stare analogi mają nieraz i po 50 lat a jak nałożysz do nich film to robią doskonałe technicznie zdjęcia (reszta to fotograf).
    A cyfrówka która ma 3 lata robi średniej jakości obrazki ... o ile nic w mechanice nie padło, np migawka (-:

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez minek
    Otóż ... chyba nie koniecznie będzie tak jak piszesz. Te śliczniutkie stare analogi mają nieraz i po 50 lat a jak nałożysz do nich film to robią doskonałe technicznie zdjęcia (reszta to fotograf).
    Jak będzie zobaczymy (?) VW garbus (jako przykład) jest autem lubianym w starej wersji, mimo iż właściwości jezdne, komfort i zaawansowanie technologiczne w stosunku do dzisiejszej codzienności spoooro w tyle. O to mi chodzi, że kiedyś atutem dziejszej cyfry może być jej surowość, niedoskonałość matrycy. Krótko mówiąc sentyment. Będzie można powiedzieć - wiesz, te szumy, te kolory... Nie to co dziś, żyleta aż razi

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jak będzie zobaczymy (?) VW garbus (jako przykład) jest autem lubianym w starej wersji, mimo iż właściwości jezdne, komfort i zaawansowanie technologiczne w stosunku do dzisiejszej codzienności spoooro w tyle. O to mi chodzi, że kiedyś atutem dziejszej cyfry może być jej surowość, niedoskonałość matrycy. Krótko mówiąc sentyment. Będzie można powiedzieć - wiesz, te szumy, te kolory... Nie to co dziś, żyleta aż razi
    Ocho, zaraz pojawi się watek " Stara cyfra vs. Nowa cyfra

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Porównania czegokolwiek do samochodów są pupularne, ale zazwyczaj chybione.
    W motoryzacji zmieniło się wiele, konstrukcje silników, kontrole trakcji, bepieczeństwo, itd itp.
    W fotografii zasady optyki były takie same i takie pozostały. Z pozostałych rzeczy potrzebna jest szczelna przed światłem puszka i sprawna mechanicznie migawka. I jakiś mechanizm transportu filmu, dla małych i średnich formatów.

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Porównania czegokolwiek do samochodów są pupularne, ale zazwyczaj chybione.
    W motoryzacji zmieniło się wiele, konstrukcje silników, kontrole trakcji, bepieczeństwo, itd itp.
    W fotografii zasady optyki były takie same i takie pozostały. Z pozostałych rzeczy potrzebna jest szczelna przed światłem puszka i sprawna mechanicznie migawka. I jakiś mechanizm transportu filmu, dla małych i średnich formatów.
    No i pozostaje jeszcze fotografia otworkowa bez obiektywu, mechaniki, etc. Zamaist zegara mozna uzyc klepsydry a foty też są fajne

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Porównania czegokolwiek do samochodów są pupularne(...)
    Zwracam uwagę na słowo - czegokolwiek Wg mnie nie jest chybione, bo mówimy o sentymentach. Ja wiecie mam taką starą segmentową wieżę DIORA. Początek lat 80. to był szał! Teraz byle jamnik (np. mój wypasiony SONIAK) ma brzmienie 100 razy lepsze. A ja wciąż lubię słuchać DIORY z zapiaszczonymi Altusami 75. A jeżdżę wciąż maluchem (ale planuję zmianę, zwłaszcza jak się rozsypie).

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Włóż do tego 50-letniego analoga 50-letni film i wywołaj na 50-letnich odczynnikach
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Początki nałogu

Domyślnie

Tomasz G.- na tym polega wlasciwosc analoga. Wkladasz co tam masz.
    Cyfraki to kiepsciaki, zaraz sie knoca a ich czesc juz od nowosci jest do niczego. Po 5 latach to wiekszosc bedzie zalegac szroty a wartosc bedzie oscylowala wokol ceny Canonmatika.
    To mnie denerwuje wlasnie. Nijakosc i tymczasowosc. Oczywiscie rozumiem, swiat zwariowal i pragnie jedynie bysmy kupowali, kupowali i kupowali. Chora komercja. Tylko dlaczego mam w tym uczestniczyc?
    Zeby nie bylo, ze jestem chorym globalista albo dzialaczem Greenpeacu.
    Tak tylko buntuje sie moje poczucie zdrowego rozsadku.
    czesc.ch.
    Analog ma "dusze".

Strona 72 z 98 PierwszyPierwszy ... 2262707172737482 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów