Strona 69 z 114 PierwszyPierwszy ... 1959676869707179 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 681 do 690 z 1138

Wątek: Analog vs Cyfra

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tak obserwuję ten wątek i .... No właśnie. Przypomina mi się J.T. STanisławski " O wyższości świąt....". Jeden lubi to drugi tamto. Jeden uzywa tylko Smienki drugi Canona a trzeci Minety. Jeden robi 10 zdjęć w roku drugi 30K fotek. Ale dla każdego jest miejsce w przyrodzie. Pozostaje tylko kwestia kutury fotografii, jej finezji. A tej niestety nawet sprżet za 2Ok nie dostarcza. czasami sobie przeglądam różne galeryjki w poszukiwaniu natchnienia i coraz cześciej jednak wracam do Buhłaka, Bukowskiego i innych ze starego pokolenia, gdzie fotki są "pełne" mają jakiś przekaz w myśl zasady " pokaż mi co robisz a powiem ci kim jesteś". I jest to niezależne od jakości sprzętu.
    Co do wytrzymałości - wszystko kiedyś pada. Nawet rollsy się psuja. Wszystko zależy od uzytkownika.
    MOŻE MI SIĘ CHCEEEE!!!!!!!!!!!!!!!!

Początki nałogu Awatar marabut199
    Miasto
    London (UK)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Theoo
    Co do wytrzymałości - wszystko kiedyś pada. Nawet rollsy się psuja.
    Ale nie skrzypia...nie odpadaj z nich elementy...i duzo lepiej robia na psychologie!
    Zaczynalem DRUHEM...teraz tez mam plastikowy aparat.:rolleyes:

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ja się już w tym wątku wypaliłem Ale pogadać myślę warto. Człowiek weryfikuje i konfrontuje swoje myśli, poglądy. No i coś się dzieje Ja nie staram się bronić wyższości jednej technologii nad drugą. Zauważam tylko pewne różnice i implikacje jakie płyną (głównie dla mnie, bo je najłatwiej mi dostrzec) z populizacji fotografii w skutek jej digitalizacji. Choć pamiętam dobrze czasy ciemni, labów analogowych to powiem, że w gruncie rzeczy dla mnie technologia cyfrowa jest o wiele bardziej przyjazna i sympatyczna. Tylko czasem efekt finalny czyli fotka z cyfry mi jakoś nie do końca leży. Ale i tak już jestem "cyfroludkiem"

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marabut199
    Ale nie skrzypia...nie odpadaj z nich elementy...i duzo lepiej robia na psychologie!
    Hm, przez tych tyle lat to jedyna rzeczą która mi od sprzętu odpadła był dekiel na szkło. No chyba że ktoś uzywa sprzętu do wbijania gwożdzi

Miasto
    London (UK)

Domyślnie

Hm, przez tych tyle lat to jedyna rzeczą która mi od sprzętu odpadła był dekiel na szkło. No chyba że ktoś uzywa sprzętu do wbijania gwożdzi
    Klapki od baterii - fatalna konstrukcja w wiekszoci aparatow....
    Plastikowe gniazda do statywow....
    Stukajaca klapka komory CF w 350D...
    Zgrzytajace obiektywy AF...
    Odpadajace muszle oczne...

jejku, nie chce mi sie juz dalej wymieniac

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Klapki od baterii - fatalna konstrukcja w wiekszoci aparatow....
    Plastikowe gniazda do statywow....
    Stukajaca klapka komory CF w 350D...
    Zgrzytajace obiektywy AF...
    Odpadajace muszle oczne...

jejku, nie chce mi sie juz dalej wymieniac
    Plastikow gniazda wymienia sie na metalowe, Klapke zamyka delikatnie a nie jak drzwi od baru mlecznego, obiektywów nie wrzuca się do piasku tylko do torby, wtedy nie skrzypią czy zgrzytają i dłuzej służa a muszla oczna w Canonie to porażka. Swoją kleiłem z Canon + Pentax sprzed 10 lat

Miasto
    London (UK)

Domyślnie

Plastikow gniazda wymienia sie na metalowe, Klapke zamyka delikatnie a nie jak drzwi od baru mlecznego, obiektywów nie wrzuca się do piasku tylko do torby, wtedy nie skrzypią czy zgrzytają i dłuzej służa a muszla oczna w Canonie to porażka. Swoją kleiłem z Canon + Pentax sprzed 10 lat
    W Rollsie uzytkownik nic nie musi wymieniac na lepsze, moze trzaskac drzwiami, jezdzic po piasku i nie doklejac czesci z Forda!!!

Zartuje - ale wciaz uwazam ze to przyklad zelgo projektowania i sztuki inzynierskiej jesli elemnty najczesciej uzywane i narazone za uszkodzenia robi sie tak delikatne.

Co do skrzypiacych obiektywow - wez kilka nowek nawet Canona (patrz np kit) i zobacz jak chodza.

Widzisz, to jest tak - Rollsa buduja zeby nie psul itd. W Fiacie, ktos wyliczyl ze najslabsza czesc wytrzymac ma 250 tys km i wszystko inne tez ne musi byc lepsze. Jak go bdziesz trzymal z dala od piasku a najlepiej w garazu to te 250k starczy ci na zycie.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chomsky
    To balkonowcy popsuli rynek uslug. Wala ile popadnie, pakuja na CD i maja zadowolonych klientow!
    Zgadza sie - jest dokladnie tak jak piszesz - "balkonowcy wala seriami z kompaktow i klienci sa zadowoleni". Ale hmm, moment.... jesli klienci sa zadowoleni to gdzie to psucie rynku?? Czy Peugeot psuje rynek Rolls-Royce'owi?

Miasto
    London (UK)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Zgadza sie - jest dokladnie tak jak piszesz - "balkonowcy wala seriami z kompaktow i klienci sa zadowoleni". Ale hmm, moment.... jesli klienci sa zadowoleni to gdzie to psucie rynku?? Czy Peugeot psuje rynek Rolls-Royce'owi?
    Jest rynek masowy, jest rynek na sztuke. Sztuki sie nie sprzedaje na rynku masowym, masowego badziewia sie nie sprzedaje jako sztuki.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Jest rynek masowy, jest rynek na sztuke. Sztuki sie nie sprzedaje na rynku masowym, masowego badziewia sie nie sprzedaje jako sztuki.
    Zatem najwidoczniej tradycyjna (czy to cyfrowa, czy to analogowa - "tradycyjna" w sensie know-how) fotografia stala sie sztuka i nie ma dla niej miejsca na masowym rynku. Ani to zle ani dobrze (mnie to ani ziebi ani parzy ;-) ) ale najwidoczniej tak jest i kropka.

Strona 69 z 114 PierwszyPierwszy ... 1959676869707179 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów