Strona 60 z 98 PierwszyPierwszy ... 1050585960616270 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 591 do 600 z 1138

Wątek: Analog vs Cyfra

Mieszany widok

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marabut199
    Nie zmienia to faktu, ze do kazdej roboty jest wlasciwe narzedzie...

Kiedys "fachowcy" kupowali Back&Deckery modelarskie, walili 3000 dziur w betonie w jednym domu i krzyczeli ze g... nie wiertarka.

Zgadza się. I cóż - jestem takim "niby fachowcem" z m.in. 300D i 350D, 420EX i Metz 54 MZ-3 (nb. w serwisie) marzącym o EF-S 17-55 IS USM. Bu! (wydało się)

Akurat najprędzej zepsuł się ten profesjonalny sprzęt (vide Metz)!
    Ostatnio edytowane przez Raff ; 09-03-2006 o 23:16

Początki nałogu Awatar marabut199
    Miasto
    London (UK)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Raf_1975
    Zgadza się. I cóż - jestem takim "niby fachowcem" z m.in. 300D i 350D, 420EX i Metz 54 MZ-3 (nb. w serwisie) marzącym o EF-S 17-55 IS USM. Bu! (wydało się)
    No wiesz, nie pisze tak z braku szacunku i z pogardy dla realiow. Tyle ze, sprzet zbudowany dla amatorskiej intensywnosci uzycia nie wydoli nic wiecej...:-P
    Zaczynalem DRUHEM...teraz tez mam plastikowy aparat.:rolleyes:

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

No wiesz, nie pisze tak z braku szacunku i z pogardy dla realiow. Tyle ze, sprzet zbudowany dla amatorskiej intensywnosci uzycia nie wydoli nic wiecej...:-P
    No wiem, wiem 8) Mnie też szlak trafia na te realia! Ile muszę wesel zrobić, albo jakichś przedszkolnych fotek (zazwyczaj pracuje jako podwykonawca - brak talentu do znajdywania klienta) żeby wrócił mi się koszt amatorskiej puszki. Fuu
    Ostatnio edytowane przez Raff ; 10-03-2006 o 10:43

Początki nałogu

Domyślnie

eos3 wytrzymywal 100 tys wyzwolen, gwarantowane przez producenta i mocno reklamowane. Jak na analoga to naprawde wiele.
    Ostatnio pewna osoba poprosila o wykonanie 300 zdjec z imprezy i oddanie ich na plytce CD, bez wersji na papierze, (chocby ze 30 sztuk na papierze). Po chwili zastanowienia zawyrokowala 500 sztuk!
    Ciezko sie na to decydowac bo nie wie sie nigdy, kto te zdjecia pozniej wymeczy w programie na kompie a pozniej na maszynie. W koncu mozna sobie popsuc reputacje.
    To nie byl jednostkowy przypadek, prosze mi wierzyc.
    Raf- To balkonowcy popsuli rynek uslug. Wala ile popadnie, pakuja na CD i maja zadowolonych klientow! Tak to argument za analogiem. Panowie, analogowcy sie szanowali. Rzemiesnik swoj ambit ma!
    Ale sie nie martwie producent mojej migawki chwali sie 150tys. wyzwolen. No, no, zobaczymy.
    Ciekawostka- byl do sprzedania AE1 + 50/1,8 w tak pieknym stanie, z pieknie chodzaca migaweczka, lusterka nie bylo czyc, bez najmiejszego szarpniecia. Lustro nie gwizdalo marzenie. Za 400zl. Kiedy wlaczyla mi sie chciwosc, ktos przyszedl i kupil. Zaluje troszke, upoluje innego. Lubie ten aparat.
    Czesc. Canalog! Chomsky.
    Ostatnio edytowane przez chomsky ; 10-05-2006 o 01:00

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chomsky
    Raf- To balkonowcy popsuli rynek uslug. Wala ile popadnie, pakuja na CD i maja zadowolonych klientow! Tak to argument za analogiem. Panowie, analogowcy sie szanowali. Rzemiesnik swoj ambit ma!
    Zgadzam się. Ale nie chcę tego akcentować bo - wolny rynek. Prawda. Jest koleś - ma kamere SONY za 3 tysiaki PLN, na niej uchwyt do G3. Kręci film i wali fotki, byle jakie ale setkami. Ludzie dostają DVD "wieś tańczy i śpiewa" i CD ze "zdjęciami". Ech... Ale radocha w domu jest! No i się opowiada - a nam to pan fotograf zrobił 1200 zdjęć! Niech sie cieszą, ze kompakty migawki nie mają

Miasto
    London (UK)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Raf_1975
    Zgadzam się. Ale nie chcę tego akcentować bo - wolny rynek. Prawda. Jest koleś - ma kamere SONY za 3 tysiaki PLN, na niej uchwyt do G3. Kręci film i wali fotki, byle jakie ale setkami. Ludzie dostają DVD "wieś tańczy i śpiewa" i CD ze "zdjęciami". Ech... Ale radocha w domu jest! No i się opowiada - a nam to pan fotograf zrobił 1200 zdjęć! Niech sie cieszą, ze kompakty migawki nie mają
    Do niedawna Kodak mial taka agencje co spikala fotografow (tych prawdziwych) i wesela, i gwarantowal swoja marka jakosc. Wlasnie zamkneli ten biznes... Wnioski wyciagajcie sami.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chomsky
    To balkonowcy popsuli rynek uslug. Wala ile popadnie, pakuja na CD i maja zadowolonych klientow!
    Zgadza sie - jest dokladnie tak jak piszesz - "balkonowcy wala seriami z kompaktow i klienci sa zadowoleni". Ale hmm, moment.... jesli klienci sa zadowoleni to gdzie to psucie rynku?? Czy Peugeot psuje rynek Rolls-Royce'owi?

Miasto
    London (UK)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Zgadza sie - jest dokladnie tak jak piszesz - "balkonowcy wala seriami z kompaktow i klienci sa zadowoleni". Ale hmm, moment.... jesli klienci sa zadowoleni to gdzie to psucie rynku?? Czy Peugeot psuje rynek Rolls-Royce'owi?
    Jest rynek masowy, jest rynek na sztuke. Sztuki sie nie sprzedaje na rynku masowym, masowego badziewia sie nie sprzedaje jako sztuki.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Jest rynek masowy, jest rynek na sztuke. Sztuki sie nie sprzedaje na rynku masowym, masowego badziewia sie nie sprzedaje jako sztuki.
    Zatem najwidoczniej tradycyjna (czy to cyfrowa, czy to analogowa - "tradycyjna" w sensie know-how) fotografia stala sie sztuka i nie ma dla niej miejsca na masowym rynku. Ani to zle ani dobrze (mnie to ani ziebi ani parzy ;-) ) ale najwidoczniej tak jest i kropka.

Miasto
    London (UK)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Zatem najwidoczniej tradycyjna (czy to cyfrowa, czy to analogowa - "tradycyjna" w sensie know-how) fotografia stala sie sztuka i nie ma dla niej miejsca na masowym rynku. Ani to zle ani dobrze (mnie to ani ziebi ani parzy ;-) ) ale najwidoczniej tak jest i kropka.
    Absolutna racja. I tak na prawde nie ma znaczenia czy analog czy cyfra. Znaczenie ma tylko obraz - jego jakosc, przeslanie, wymowa...
    Tak bylo jak malowali pedzlami, tak bylo na dagerotypach, filmie i tak jest na matrycy. I tak bedzie na czymkolwiek co ja zastapi w przyszlosci.

Strona 60 z 98 PierwszyPierwszy ... 1050585960616270 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów