Strona 53 z 98 PierwszyPierwszy ... 343515253545563 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 521 do 530 z 1138

Wątek: Analog vs Cyfra

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar marabut199
    Miasto
    London (UK)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chomsky
    Zaczynasz roztaczac piekne wizje. No takie ustrojstwo to byloby ok.
    No i pogodziloby analogowcow z cyfrowcami.
    Czesc.Ch.
    No i widzisz - wcale nie o klisze tu idzie...
    Zaczynalem DRUHEM...teraz tez mam plastikowy aparat.:rolleyes:

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie

Ale przeciez cos takiego juz jest. Prawie. Ma toto manualne obiektywy, zadnego AF, pierscien przyslony na obiektywie, ma nawet ten naciag o ktory sie upominacie (sluzy do napinania mechanicznej migawki), pokretlo czasow, itd. Zupelnie fajna zabawka. Oprocz ceny.

http://www.dpreview.com/news/0403/04031101epsonrd1.asp

Coś już napisał Awatar kiku1
    Miasto
    Płock

Domyślnie

witam
    czytam i czytam i nie wiem dlaczego łączyc cyfre z analogiem
    wydaje mi sie że ludzie lubią cyfre bo jest wygodna, widać wstępnie efekt naszej pracy zaraz po zrobieniu foto i daje spore mozliwości obróbki
    natomiast wielu ludiom podoba sie analog ze wzgędu na to że daje nam niepewność co do końcowego wyniku naszej pracy, taki drteszczyk emocji, sam pamiętam jak wywoływałem filmy w koreksie(tak sie to chyba nazywało )i niecierpliwiłem sie czy wszystko wyjdzie OK - cyfra tego nie daje
    350D + kit +pare szkieł M42
    moje foto

Początki nałogu Awatar marabut199
    Miasto
    London (UK)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marabut199
    No i widzisz - wcale nie o klisze tu idzie...
    Ze zacytuje samego siebie. Przeciez z mojej z nim wymiany postow wyraznie wynika, ze on ma problemy z konstrukcja nowoczesnych aparatow a zastapieniem filmu matryca.

Poniekad ma racje. Wiekszosc nowych aparatow to bardzo sprawne narzedzia ale generalnie jakosc wykonania spadla z tradycyjnymi analogami. Jak kiedys mowilem, mam wciaz Pentaxa ME Super i sposob w jaki jest zlozony do kupy to tylko na topie nowych maszynek. Duzo wiekszych i drozszych.

I prawde powiedziawszy ten trend to zapoczatkowal kiedys Canon...

Jak ktos juz powiedzial - aparaty budowane przez ksiegowych...:sad:
    Zaczynalem DRUHEM...teraz tez mam plastikowy aparat.:rolleyes:

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Czytam, i czytam. I myślę że jest tak. 300 lat temu zamawiano u portrecisty swój wizerunek. Przychodził "gośc" i malował. Ok. Obrazek był. Potem fotografia i początki takie same. Przychodziło się do "gościa" naswietlanie 15" potem "mokra" robota. Obrazek był. Teraz "cyfra", obrazek jest. Zwróciłbym uwagę że cyfra jest naturalnym nastepcą "klasyki". Zamiast "smienki" jakiś mały cyfrak. Zamiast powiekszalnika i "mokrej roboty" cos do obróbki w kompie. Zamiast odbitki na papierze srebrowy czy chlorowym / kto takie pamieta?/ wdruk z drukarki. I co dalej???? Album 10x15 lub zostaje na płytce.
    Dla mnie cyfra jest w sumie klawym zastepcą do analoga. A analoga dalej mamy i małego i sredniego i jak chcemy się dobrze pobawić to do niego wracamy. Zreszta kilku moich klientów woli odbitki niż prewki na ekranie.
    Ostatecznie-
    Wiwat fotografia "mokra" i "sucha".
    MOŻE MI SIĘ CHCEEEE!!!!!!!!!!!!!!!!

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Theoo
    Czytam, i czytam. I myślę że jest tak. 300 lat temu zamawiano u portrecisty swój wizerunek. Przychodził "gośc" i malował. Ok. Obrazek był. Potem fotografia i początki takie same. Przychodziło się do "gościa" naswietlanie 15" potem "mokra" robota. Obrazek był. Teraz "cyfra", obrazek jest. Zwróciłbym uwagę że cyfra jest naturalnym nastepcą "klasyki". Zamiast "smienki" jakiś mały cyfrak. Zamiast powiekszalnika i "mokrej roboty" cos do obróbki w kompie. Zamiast odbitki na papierze srebrowy czy chlorowym / kto takie pamieta?/ wdruk z drukarki. I co dalej???? Album 10x15 lub zostaje na płytce.
    Dla mnie cyfra jest w sumie klawym zastepcą do analoga. A analoga dalej mamy i małego i sredniego i jak chcemy się dobrze pobawić to do niego wracamy. Zreszta kilku moich klientów woli odbitki niż prewki na ekranie.
    Ostatecznie-
    Wiwat fotografia "mokra" i "sucha".
    ps" W cyfrze mam mniej problemów z WB i kombinowaniem z 81A a może B"

Cytat Zamieszczone przez djtermoz
    Ale przeciez cos takiego juz jest. Prawie. Ma toto manualne obiektywy, zadnego AF, pierscien przyslony na obiektywie, ma nawet ten naciag o ktory sie upominacie (sluzy do napinania mechanicznej migawki), pokretlo czasow, itd. Zupelnie fajna zabawka. Oprocz ceny.

http://www.dpreview.com/news/0403/04031101epsonrd1.asp
    AF mozesz zawsze wyłączyć, a w niektórych puszkach dzwięk migawki nawet dopasować
    MOŻE MI SIĘ CHCEEEE!!!!!!!!!!!!!!!!

Początki nałogu

Domyślnie

theo- balem sie, ze ktos na to wpadnie i wytknie analogowi te nieszczesne filtry do konwersji barwnej (w swietle sztucznym, rankiem i wieczorami). Tak operowanie tymi filtrami ( ich posiadanie i noszenie to koszmar) bylo zawsze klopotliwe. A w cyfrze mam kilka mozliwosci ksztaltowania WB, no i jeszcze RAW-a.
    Czy zastapi to widok twarzy w wizjerze chociazby takiego malenstw jak OM1 lub AE1, rozklad nieostrosci na matowce? W cyfrowkach wyglada to jak w dawnych idiotenkamerach. Nie wiem dlaczego sie uczepilem tego wizjera, ale dla mnie to najistotniejsza czesc aparatu, reszta moze byc doczepiona z byle czego.
    Czesc.ch.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Chomsky, kup 5D lub innego full frejma. Od razu wizjer jest lepszy. Pragnę również zauważyć, że większość SLRów niskiego poziomu ma podobne wizjery, jak dSLRy niskiego poziomu Ale i tak mój 650 pod tym względem rządzi.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Początki nałogu

Domyślnie

Tomasz G.- na 5D po prostu mnie nie stac, jestem na niego za rozsadny. Nie wartuje ani 5 tysiecy. Co dopiero 10 z okladem.
    Jak kupilem eosa600 to jakos przezylem ten wizjer . Duzy chociaz byl, denerwowala mnie jego ciemnawosc i ten oliwkowaty odcien matowki. AE1 ma te matowke jasna- biala- bardzo fajna. W eosie 5 bylo juz gorzej ( sam aparat bardzo lubilem). Natomiast mam jeszcze zupelnie sprawny EF-M i tam wizjer- jasny( mniejszy) jescze jakos toleruje.
    Przyzneja. ze Pemtax to piekna maszyna ale aparat mojej kotki Zosi OM1 ma matowke przepiekna. Warto by pokazac kazdemu i pozwolic sie chwile pobawic, wielu zrozumialoby o czym pisze. bo byc moze nie mieli okazji i traktuja stare rupiecie jak zlom.
    Wszystko co dzieje sie w fotografii dzieje sie na matowce. Reszta tylko odmierza czas i otwiera dziure. Kazdy rupiec to potrafi.
    Na zalety analoga sklada sie wiele elementow, poniewaz tylko analogi maja "dusze" sporo "ztechnicyzowanych" uzytkownikow, (traktujacych fotografie tylko i wylacznie przez pryzmat " zabawy z aparatem- cudem techniki), nie dostrzega jego zalet. Celem fotografii jest fotka i przyjemnosc z jej wykonania, takze przyjemnosc obcowania z pieknymi przedniotami. Takze mozliwosc okielzania tego przedmiotu tak by nam sluzyl wg.naszego uznania.
    No i teraz pomyslcie, co to za przyjemnosc walnac fotke, taka maszyna co "tylko kawy nie parzy". Ja jakos tego nie czuje, szczegolnie, gdy robie fotki wylacznie dla swojej przyjemnosci.
    czesc.Ch.

sv
    Guest

Domyślnie

chomski, przestan juz zawracac d. analog ma dusze; faktycznie argument nie do dyskusji (mam kilka analogow w tym pieknego rolleia 6x6, ale duszy w nich nie widze). po raz setny piszesz o wizjerze; kup sobie sredni format, a wizjer Twoich OMcostam i AE1 juz nie bedzie taki swietny. Czy z tego powodu zrobisz lepsze zdjecie: watpie. idz chlopie zdjecia robic zamiast te kurcjate prowadzic (a moze tu nie o zdjecia chodzi?)

Strona 53 z 98 PierwszyPierwszy ... 343515253545563 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów