Strona 53 z 114 PierwszyPierwszy ... 343515253545563103 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 521 do 530 z 1138

Wątek: Analog vs Cyfra

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marabut199
    W sumie to prawda. Nie bylo szczegolnych problemow z sama elektronika, chociaz gdy na prawde sie nagrzalo to troszeczke wzrastaly szumy (przyznaje jednak ze w nowych kamerach jest znacznie lepiej z automatyczna kompensacja w ukladach), no i troche sie grzal korpus... 20D wg Canona certyfikowana jest do 40 st C. Tyle w lecie potrafi byc w cieniu. Najwiekszy problem to matryca, gdy zaczyna powaznie wiac piaskiem... No i waga takiego 1D!
    .
    Jasne ze nagrzewanie sie sprzetu jest problemem, ale zapewniam Cie ze nagrzewanie sie puszki analogowej z velvia w srodku tez troche podnosi cisnienie.

Cytat Zamieszczone przez marabut199
    Czasem, przy wielkich kontrastach oswietlenia, mam wrazenie ze dobierajac odpowiedni film, latwiej by bylo kontrolowac skale kontrastu.
    Nie da sie ukryc ze NPH 400 naswietlany na 320 potrafil zdzialac cuda w warunkach wysokiego kontrastu

Początki nałogu Awatar marabut199
    Miasto
    London (UK)

Domyślnie

[QUOTE=CYNIG]Jasne ze nagrzewanie sie sprzetu jest problemem, ale zapewniam Cie ze nagrzewanie sie puszki analogowej z velvia w srodku tez troche podnosi cisnienie.

Amen!

Jak widzisz, robie 99% cyfrakiem i tak juz zostanie. Zwlaszcza ze jakosc rosnie nieustannie...

A Pentax to tez troche sentyment - ME Super to byl moj pierwszy "prawdziwy" aparat po Zenitach. Ma juz miejsce w gablocie z zabytkami.
    Zaczynalem DRUHEM...teraz tez mam plastikowy aparat.:rolleyes:

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Hej! To znowu ja

W cyfrze świetne jest to (zwłaszcza w pracy), że mamy od razu podgląd kadru, histogram, wiemy jak idzie. Super sprawa

W analogu za to jest inna "magia"! Oczekiwanie... Fakt, że zdjęcia można obejrzeć dopiero po pewnym czasie - po całej imprezie, wycieczce. Można odświeżyć wspomnienia oglądając odbitki lub slajdy w jakimś fajnym gronie (ech, marzenia! - życie tak pędzi przecież). I tylko lenistwo i względy ekonomiczne sprawiają, że tak rzadko dla siebie używam analoga i nie patrzę już z buteleczką piwka w ręku, jak przy czerwonym światełku pojawia się na papierze jakiś obraz - mniej lub bardziej zbieżny z moim o nim wyobrażeniem. Teraz wszystko już z grubsza widziałem na małym monitorku, później na dużym a potem czasem nawet na odbitce (tu najczęściej doznaję rozczarowania kolorami i plastikowością obrazu, ale z tego co tu na forum czytam to chyba za bardzo się czepiam)

Qrde - jaki ja sentymentalny jestem...

Początki nałogu

Domyślnie

Historiogram, mozliwosc dokonywania dziesiatek korekcji, w dziesiatkach prob utrafienia w miare dobrej fotki to wynalazek cyfry, dla focacych wychowanych na cyfrze.
    Natomiast fotografowie wychowani na analogu maja kolko czasow, pierscien przyslony i ostrosci, to im wystarcza by utrafic ekspozycje za pierwszym razem. Rzadko w trudnych motywach wykonuja braecketing.
    W sumie bogata w technike Cyfra narzuca koniecznosc kontrolowania wiekszej ilosci parametrow obrazu co dekoncentruje przy kadrowaniu.
    No i wreszcie kadr. Wspomniane przez kolegow wisjery z dslr to dziwne urzadzenia, slusznie nazwane tunelami. Sluzyc moga do wszystkiego ale nie do kadrowania. Kadrowanie jest jak wiadomo czynnoscia najwazniejsza- w koncu najbardziej udane technicznie zdjecie nic nie znaczy, gdy kadr jest nieskladny. I tu podziwiam uzytkownikow tuneli z pod znaku cropa. Bo jesli dobry wizjer to dobry kadr a dobry kadr to dobry fotograf, to kiepki wizje to kiepski .... .
    Czesc.Ch.

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chomsky
    I tu podziwiam uzytkownikow tuneli z pod znaku cropa. Bo jesli dobry wizjer to dobry kadr a dobry kadr to dobry fotograf, to kiepki wizje to kiepski .... .
    Czesc.Ch.
    analogicznie,
    dobry samochod dobry kierowca zly samochod zly kierowca :-)

dawno nie slyszalem wiekszej bzdury

na potwierdzenie: jeden z odcinkow TopGear gdzie panienka w Fordzie Transit (sam. dostawczy dla niewtajemniczonch) wyprzedzala na torze porsche i motocyklistow na scigaczach...

Początki nałogu

Domyślnie

Acha na koniec, zapomnialem dodac. Moje corki bezblednie odrozniaja fotki z analoga i te z cyfry ( na papierze), podobnie jak moja malzonka, choc nigdy ich o to nie posadzalem. Podobnie pani ze slepu TV i miesnego, babcia sprzedajaca sery po chalupach i wiele innych osob nie zwiazanych jakos szczegolnie z fotografia. Co dziwne podobaja im sie zdjecia z analoga.
    Wcale nie zartuje i nie wymyslam, spotkalem wiele takich opinii.
    Wcale sie im nie dziwie, cyfra bowiem produkuje plastik co zaczyna draznic nawet czytelnikow prasy kobiecej.
    Czesc.ch.

Początki nałogu

Domyślnie

Jac- dlatego wlasnie podziwiam uzytkownikow tych tuneli.
    Jak oni sobie radza z kadrowaniem?
    A co do Forda Transita, to najlepszy samochod na swiecie, mam takowego 9- osobowego busika. Raj dla focacego, jazda, spanie, gotowanie i magazyn na statywy i im podobne graty. Polecam na wyprawy fotograficzne!
    Czesc.Ch.

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chomsky
    Acha na koniec, zapomnialem dodac. Moje corki bezblednie odrozniaja fotki z analoga i te z cyfry ( na papierze), podobnie jak moja malzonka, choc nigdy ich o to nie posadzalem. Podobnie pani ze slepu TV i miesnego, babcia sprzedajaca sery po chalupach i wiele innych osob nie zwiazanych jakos szczegolnie z fotografia. Co dziwne podobaja im sie zdjecia z analoga.
    Wcale nie zartuje i nie wymyslam, spotkalem wiele takich opinii.
    Wcale sie im nie dziwie, cyfra bowiem produkuje plastik co zaczyna draznic nawet czytelnikow prasy kobiecej.
    Czesc.ch.
    Generalnie to wszyscy juz te Twoje opinie czytali wielokrotnie wiec proponuje daj spokoj i zacznij pisac cos bardziej odkrywczego.

Sila rzeczy nasuwa sie pytanie czy osoba obrabiajaca te pliki z cyfry ma choc blade pojecie o tym co robi.

Początki nałogu

Domyślnie

Cynig- "repetitio est mater studiorum".
    Nie wiem o jakie pliki Ci chodzi?
    czesc.ch

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ech, ja też nie bardzo rozumiem do czego prowadzą te wywody Chomsky'ego??? Może posłużę się jego metodą i powtórzę za jednym gościem: "prawdziwa cnota krytyk się nie boi"

Fakt, że na rynku czasem pozostają rozwiązania gorsze (z pewnego punktu widzenia) od alternatywnych. Ale widać miały inne zalety, że się ostały - takie prawo ewolucji, zwyciężają rozwiązania bardziej praktyczne. Nikt/nic nie będzie dopłacał, w imię jakichś idei, do interesu.

A sztuka sztuką - i tak przetrwa! Cyfra jej w żaden sposób nie zagraża, tylko czasy się zmieniają i środki wyrazu, i mody, i sposób patrzenia. I gustów sto tysięcy...

Szanuję teatr jako kuźnię talentów aktorskich i magię sceny, i kontakt z widzem. Ale wolę kino. I co? Mam gorszy gust? Albo jak fundamentalnie nie zgadzam się z błyskotliwą myślą p. Kazimiery Szczuki to już jestem zacofany?

Hehe - jak to fajnie czasem pobajdurzyć

Strona 53 z 114 PierwszyPierwszy ... 343515253545563103 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów