Strona 52 z 114 PierwszyPierwszy ... 242505152535462102 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 511 do 520 z 1138

Wątek: Analog vs Cyfra

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Widze ze chomsky jeszcze dzielnie trzyma sie na barykadzie

Warto dodac ze oprocz materialow swiatloczulych wiekszosc analogow ma tez na dzien dzisiejszy inna najcenniejsza chyba przewage ... wizjer. Przeciez to co szumnie nazywa sie wizjerem w obecnych dSLR (pomijajac te najdrozsze modele) to jest zenada na maxa.
    Foce teraz w ciemnych pomieszczeniach i wlasciwie moglbym nie przykladac aparatu do oka tylko walic z biodra ... pewnie procent dobrze wykadrowanych zdjec z dobrze ustawiona ostroscia bylby podobny. W najtanszym analogu wizjer jest o niebo lepszy od tego tunelu z mojego 300D (czy tez 350D, 20D albo nikona d70)

Postep napewno zabije klisze i podobnie jak wielu przedmowcow sadze ze to bedzie szybciej niz ktokolwiek mysli. Nawet najwieksi zapalency wymiekna jak przyjda do labu a tam sie dowiedza ze juz zwyklych klisz sie nie robi i musza sobie wywolac wszystko w domu

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McKane
    Postep napewno zabije klisze i podobnie jak wielu przedmowcow sadze ze to bedzie szybciej niz ktokolwiek mysli. Nawet najwieksi zapalency wymiekna jak przyjda do labu a tam sie dowiedza ze juz zwyklych klisz sie nie robi i musza sobie wywolac wszystko w domu
    Tu akurat pozwolę się z tobą nie zgodzić. Najwięksi zapaleńcy do żadnego labu nie pójdą i nie spotka ich tam wcale owa przykrość, bo wcześniej filmy się w sklepach pokończą i ich literalnie nie nabędą w drodze kupna.
    Samo wywołanie filmu to jeszcze nie jest taki hardkor - można sobie kupić taki fajny malutki taniutki procesorek (sam na to byłem mocno spalony, bo ilość krakowskich labów wołających E-6 nie jest zbyt kolosalna, zaś ich położenie to już wogóle jest dno)
    Ale bez filmu to już d...a blada...

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj
    Tu akurat pozwolę się z tobą nie zgodzić. Najwięksi zapaleńcy do żadnego labu nie pójdą i nie spotka ich tam wcale owa przykrość, bo wcześniej filmy się w sklepach pokończą i ich literalnie nie nabędą w drodze kupna.
    Samo wywołanie filmu to jeszcze nie jest taki hardkor - można sobie kupić taki fajny malutki taniutki procesorek (sam na to byłem mocno spalony, bo ilość krakowskich labów wołających E-6 nie jest zbyt kolosalna, zaś ich położenie to już wogóle jest dno)
    Ale bez filmu to już d...a blada...
    Taki scenariusz tez jest prawdopodobny aczkolwiek moim zdaniem nie w przeciagu najblizszych paru lat. Pewnym natomiast jest wzrost cen klisz co przypuszczalnie da jeszcze silniejszego kopa przemyslowi aparatow cyfrowych. Generalnie nie ma sie co oszukiwac ... nie ma szansy zeby wygrala na tym swiecie klisza za ktora trzeba zaplacic z cyfrakiem ktorym sie foci wiecej i do tego za darmo

Początki nałogu

Domyślnie

Jedno jest pewne cyfra wygra! Juz Kopernik pisal, ze "zla moneta wypiera dobra" a wiadomo , ze Kopernik byl Polakiem i mial zawsze racje.
    czesc.ch.

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Upsss... Doczytałem Ale się żrecie Argument ekonomiczny przeważa szalę. Sam dla siebie robie już tylko cyfrą. Analoga wziąłem ostatnio na dłuższy wyjazd ze względu na marny dostęp do prądu. I tu analog (poza fajniejeszymi dla mnie kolorami z Superii) wygrywa. Jedna bateryjka wystarcza na długoo, filmy nie są ciężkie. A z cyfrą kłopot mam taki, że dobre tanki drogie, a takie bez kontroli nad plikami mnie nie przekonują. No i prądu im trzeba, tak więc dzikie wyprawy to tylko z analogiem

Początki nałogu Awatar marabut199
    Miasto
    London (UK)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Raf_1975
    Upsss... Doczytałem Ale się żrecie Argument ekonomiczny przeważa szalę. Sam dla siebie robie już tylko cyfrą. Analoga wziąłem ostatnio na dłuższy wyjazd ze względu na marny dostęp do prądu. I tu analog (poza fajniejeszymi dla mnie kolorami z Superii) wygrywa. Jedna bateryjka wystarcza na długoo, filmy nie są ciężkie. A z cyfrą kłopot mam taki, że dobre tanki drogie, a takie bez kontroli nad plikami mnie nie przekonują. No i prądu im trzeba, tak więc dzikie wyprawy to tylko z analogiem
    I to jest ciekawa obserwacja!!!

Tez zostawilem sobie komplecik Pentax MX Super - dokladnie na czasy i miejsca gdzie gniazdka ani sladu. No i niech ktos zrobi takiego DSLR jak ten maly klejnocik!

A na codzien - oczwiscie cyfra. Dlaczego - glownie dla tego ze mam zdjecia na ekranie laptopa w pol godziny po zrobieniu i wiem co mam powtorzyc. Jak sie jest przez 2-4 dni 8000 km i 3000 Funtow za bilet od domu to sie ceni taka wygode.8)
    Zaczynalem DRUHEM...teraz tez mam plastikowy aparat.:rolleyes:

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

A ja dzis w witrynie sklepu w Genewie zobaczylem niezgrabnie nabazgrane mazakiem na bialym brystolu, ponad wystawa uzywanych szkielek do Hassela: L'argentique n'est pas mort! (w wolnym tlumaczeniu: analog not dead ;-) ). Szkoda ze za szyba, dopisalbym encore (yet)

I zeby nie bylo, sklep calkiem porzadny, obok na wystawie 5D, 1DN... a moze to wlasnie dlatego? :-)

Miasto
    London (UK)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    A ja dzis w witrynie sklepu w Genewie zobaczylem niezgrabnie nabazgrane mazakiem na bialym brystolu, ponad wystawa uzywanych szkielek do Hassela: L'argentique n'est pas mort! (w wolnym tlumaczeniu: analog not dead ;-) ). Szkoda ze za szyba, dopisalbym encore (yet)

I zeby nie bylo, sklep calkiem porzadny, obok na wystawie 5D, 1DN... a moze to wlasnie dlatego? :-)
    YET!?

Sprzedaz klisz spadla o 46%. Brzmi jak podzwonne... Ale z tym zasilaniem to fakt. Cala ta elektronika na prawdziwym zimnie piszczy. Na pustyni nie wiele lepiej. Przynajmniej w "cywilnym" wykonaniu. Lekki Pentaxio sie smieje gdy ciagniesz kilogramy baterii do DSLRki.

Z czasem jednak i to sie zmieni...

Mam gablote pelna starych aparatow. Pewnego dnia, gdy juz nie znajde sklepu z filmami, Pentax tez tam trafi.

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marabut199
    YET!?

Cala ta elektronika na prawdziwym zimnie piszczy. Na pustyni nie wiele lepiej. Przynajmniej w "cywilnym" wykonaniu...
    Masz jakies wlasne zle doswiadczenia z aparatami cyfrowymi na pustyni?
    Z mojej strony, uzywalem w warunkach polowych (pustynnych) EOSa20d przez 6 miesiecy i bez zadnych problemow.

Miasto
    London (UK)

Cool

Cytat Zamieszczone przez CYNIG
    Masz jakies wlasne zle doswiadczenia z aparatami cyfrowymi na pustyni?
    Z mojej strony, uzywalem w warunkach polowych (pustynnych) EOSa20d przez 6 miesiecy i bez zadnych problemow.
    W sumie to prawda. Nie bylo szczegolnych problemow z sama elektronika, chociaz gdy na prawde sie nagrzalo to troszeczke wzrastaly szumy (przyznaje jednak ze w nowych kamerach jest znacznie lepiej z automatyczna kompensacja w ukladach), no i troche sie grzal korpus... 20D wg Canona certyfikowana jest do 40 st C. Tyle w lecie potrafi byc w cieniu. Najwiekszy problem to matryca, gdy zaczyna powaznie wiac piaskiem... No i waga takiego 1D!

Czasem, przy wielkich kontrastach oswietlenia, mam wrazenie ze dobierajac odpowiedni film, latwiej by bylo kontrolowac skale kontrastu.

Strona 52 z 114 PierwszyPierwszy ... 242505152535462102 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów