Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1138

Wątek: Analog vs Cyfra

Mieszany widok

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jaca
    ...Jak więcej jak A4 przechodzę na analogowy sredni format.
    Jak wiecej niż A4 to równie dobrze - a nawet często lepiej - mozna to zrobić cyfrą. Zdjęcie 2 x 5 metrów TEŻ - tak apropos gdzie takie zrobić - mnie najszersze jakie udało się znaleźć to na plotterze coś ok 1.20m szer. W rozdzielczości nawet lepszej od tego co możesz uzyskac ze średniego formatu. Moge to zrobić moim 20D przy nakładzie pracy 10 krotnie mniejszym od Twojego z kamerą analogową. Mówię to całkowicie poważnie, nie fantazjuję i nie żartuję

nigdzie i nigdy nie napisałem, że wiem wszystko.....
    Tak ale podpierałeś się nie argumentami merytorycznymi tylko sformułowaniami w rodzaju "...mam wiedze na ich temat..." lub "...skaner do dia wieloformatowych kupiłem jakieś 10 lat temu..." co, musisz przyznać, niewiele wnosi. Kupiłem se kamerę wideło w 1986 roku. To 20 lat temu i co to oznacza - NIC. Dalej ją zresztą mam.

Aha - nie zabieram głosu w sprawie sprzetu canona. za mało go znam.
    no pare razy to nawet dość autorytatywnie na temat Canona się wypowiedziałeś w tym wątku.

Ja nie żywie urazy (choć Il fuoco sądzi, ze gotowismy sie pozabijać). Na ta używana 50 się nie piszę - mam własną.

Janusz

Domyślnie

zdjęcie było posklejane z pasów, służyło za plecy stoiska na targach. zapewne zrobisz to mniejszym nakładem pracy, bo od razu masz plik cyfrowy. z analoga musisz pierw zrobić skan. jaki wydruk będzie miał większą ilość szczegółów - nie, dosyć;-)
    jak masz jakiś sprzęt, jest to twoją pasją i uzywasz to 20 lat, to pewnie masz wiedzę na ten temat. jak coś kogos interesuje to wiedza jakoś lepiej jest przyswajalna.
    gdzie mówiłem o sprzęcie canona? zadałem w ciemno pytanie o wielkośc pliku RAW z canona, by pokazać, że obowiązuje to na tym sprzęcie też - to to się liczy?
    Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)

Uprawnienia umieszczania postów