no i dlatego masz czas, by sie tym bawić. a ja w tym temacie dzień w dzień musze (ale lubie, żeby nie było, że to kara) pracować.
co do formatu pliku na którym pracuję: robię niewiele, jakieś 3 tys zdjęć miesięcznie. z czego większość jest używana w formatach takich jak na stronach internetowych - np. 600 pikseli dłuższy bok. Z WB PRE nie mam problemów, z prawidłowym naswietleniem też. chce ci się przerabiac do tego celu 3.000 szt RAW ? będą one wyglądały lepiej?
zdjęcie formatu 5x2 metry robię raz na rok albo raz na pół roku. Wtedy to nie jest jpg. znam swoją pracę. mnej więcej jak wydruk jest formatu A5 przechodze na RAW. Jak więcej jak A4 przechodzę na analogowy sredni format.
nigdzie i nigdy nie napisałem, że wiem wszystko. czytam to forum, (choc mam inny sprzęt) by się czegoś nauczyć, bo niektóre rzeczy sa wspólne wszystkim systemom. Radzę wtedy jak wiem, że mam rację. Tutaj na tym forum też - w wątkach o oświetleniu chociażby itd. Reaguję jak ktoś napisze wg. mnie coś nie tak. I tyle. Aha - nie zabieram głosu w sprawie sprzetu canona. za mało go znam.