Cytat Zamieszczone przez jaca
no to sie wkurzyłem.
Welcome to the Club
zapraszam do bydgoszczy, nie musisz na piechote, możesz samochodem. mam studio, wszystko co trzeba do "badań", skaner, aparaty cyfrowe i analogowe w różnych formatach. zrobisz mały plik cyfrówką a on bedzie miał więcej szczegółów niż mój duży plik z zeskanowanego analogowego zdjęcia.
Czy ja gdzieś napisałem, że mały plik zrobiony cyfrówką (na dodatek Twoją)
będzie miał więcej szczegółów niż plik ze zdjęcia (może jeszcze 6x9). Bo mnie się wydaje, ze czegos takiego nie napisałem.

w nagrodę że przyjechałeś mogę ci dać nieuzywany obiektyw standartowy 50 mm - o ile twoje zdjęcie bedzie miało więcej szczegłów.
Dziękuję jak narazie stać mnie na wydatek rzędu 300 PLN na allegro :-P

... sztuki sie nie kompresuje w plikach....
A to od kiedy?

... co wracasz do tej sztuki? ja piszę o obrazie mającym szczegóły....
nie widzę związku z tym czy coś jest sztuką a wielkością pliku. nie mam zamiaru na taki temat dyskutować. nie dyskutuję o wielkości rzeźb. to forum fotograficzne - piszemy o zdjęciach.
No pisz o zdjęciach a nie o wielkościach plików i nieprawdziwych twierdzeniach, ze im wiekszy plik tym wiecej szczegółów bo to "półprawda".
piszesz:
"(chemia - mam scisły umysł)"
"j..b.duży plik niósł dużo informacji. mały RAW nie może po prostu tyle. nie da sie ta kompresować

Zrozum w RAW nie ma kompresji a jednocześnie MOŻE być w nim więcej informacji o szczegółach na zdjęciu niż w 7-8 krotnie większym TIFFie.

tam pewien facet stwierdził, że jest różnica 7-dmio krotna w wielkości pliku (normalnego zdjęcia, a nie kartki) i że to świadczy o ilości szczegółu. ja się z tym zgadzam,
No i TU WŁASNIE nie masz racji czego Ci dalej tłumaczyć nie zamierzam.

Janusz

EOT z mojej strony