Strona 40 z 114 PierwszyPierwszy ... 3038394041425090 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 391 do 400 z 1138

Wątek: Analog vs Cyfra

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Co do tej wielkosci plikow... Popatrzcie jak gladkie sa foty z cyfry (z dobra optyka tez ostre) i jaka kasza jest na analogach (nawet ostra)... Wiem wiem... piekne ziarno

Teraz wezcie te wasze dziesiat/set analogowych mega i wygladzajcie to ziarno interpolujac w dol na gladziudka ostra rozkladowke i zobaczymy komu jaki plik zostanie... No wlasnie... Tu jest przewaga cyfraka nad srednimi analogami. W cyfrze wystarczy podostrzyc i jest git. A analog? Kaszana
    ...

Domyślnie

kuchatek - kij ma dwa końce. jak u klienta zostawie choć na chwilę płytę ze zdjęciami, albo włoże do komputera, to on ma kopię. Ma sobie wybrać 25 zdjęć, a zgrywa sobie 300. Nie jesteś w stanie skontrolować co sie dzieje ze zdjęciami o ile oddajesz tego dużo w wielu miejscach. Jak klient dostawał slajdy do wyboru, to dostawał dajmy na to nie 300 a 60, wybór był przy mnie bo przychodziłem z dużą podświetlarą, a skany kosztowały, więc robiono tylko z tych 25.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jaca
    kuchatek - kij ma dwa końce. jak u klienta zostawie choć na chwilę płytę ze zdjęciami, albo włoże do komputera, to on ma kopię. Ma sobie wybrać 25 zdjęć, a zgrywa sobie 300. Nie jesteś w stanie skontrolować co sie dzieje ze zdjęciami o ile oddajesz tego dużo w wielu miejscach. Jak klient dostawał slajdy do wyboru, to dostawał dajmy na to nie 300 a 60, wybór był przy mnie bo przychodziłem z dużą podświetlarą, a skany kosztowały, więc robiono tylko z tych 25.
    Ba. Szybko rezygnujesz z argumentów i wymyślasz nowe. A teraz wywieszasz klientom thumby w sieci, albo postęplowane full-sizy.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

kuchatek - kij ma dwa końce
    Z mojego konca dajac mu plytke oryginal masz dla siebie Nie zginie, nie zniszczy sie... Mozna dac klientowi fotki 10% rozmiaru do wgladu a full po wybraniu... No i internetem szybciej jak scigac 3 tygodnie "oddaj reszte slajdow".

Dobra, EOT, bo to akurat dyskusja bez konca o wyzszosci swiat
    ...

Domyślnie

kuchatek, rozczaruje cie, ale ze średniego formatu na 100 MB nie ma ziarna i nie ma czego wygładzać. takie zdjęcie mozna nie obrabiac wcale! nawet nie trzeba czasami leciuteńko wyastrzać, nie mówię tu o drastycznych w porównaniu do tego operacjach przeprowadzanych w cyfrówkach.
    mieliście kiedyś w ręku slajd średnioformatowy choćby (nie mówie już o 4x5 cala). spora częśc uzytkowników cyfrówek robi odbitki 15x21. przecież taki slajd już nie jest wiele powiększany by ten rozmiar osiągnąć.

birez - tak, podtrzymuje to

Miasto
    Białystok

Domyślnie

kuchatek, rozczaruje cie, ale ze średniego formatu na 100 MB nie ma ziarna i nie ma czego wygładzać. takie zdjęcie mozna nie obrabiac wcale!
    A co się dzieje w czasie skanowania??? Dobre wróżki przenoszą piksele 1-1 bezstratnie?
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

FoFot.pl
    Canon IRC

Domyślnie

nie rezygnije z argumentów - zbyt wiele osób naraz tu siedzi i poruszają rózne tematy.

przeceniacie moich klientów i mnie.
    w internecie nie będe wieszał setek zdjęć, a mailem ich tez wysyłac nie będe. zresztą w wielu firmach klienci nie mają pojecia że można zapisac sobie pliki załącznika z emaila! działam w realnym swiecie, a nie idealnym. co do resize - czasami stosuje, czasami nie - bywa, że sesja jest u klienta, przeciąga się, kończy bardzo późno i zgrywam za laptopa wszystko jak leci. jpg. bez ostrzejszej selekcji zdjęć nawet.

nie rozumiem pytania -A co się dzieje w czasie skanowania??? Dobre wróżki przenoszą piksele 1-1 bezstratnie
    mozna jasniej?

Uzależniony Awatar birez
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

birez - tak, podtrzymuje to
    To dlaczego moj tiff po zeskanowaniu mimo ze byl wiekszy ponad 10 krotnie od tego ktorego drukowalem nie byl zdjeciem lepszej jakosci ?
    Ba ! Byl znacznie gorszy !

Przeciez wieksze zdjecie zawiera wiecej informacji, szczegolow...

Chyba mam w takim razie cos zepsute

A nie jest to czasem tak, ze wiekszy plik moze ale wcale nie musi oznaczac ze znajduje sie tam wiecej przyslowiowych szczegolow ?
    Ze jest mozliwe ze mimo kilkukrotnej roznicy w wielkosci pliku tak na prawde na zdjeciu bedzie to samo ?

Czy wreszcie nie jest tak, ze jest mozliwe, ze wieksze zdjecie moze miec mniej albo i nawet duzo mniej szczegolow ?
    - Panie Spock, prędkość hiperfokalna !
    - Nie możemy kapitanie, za dużo krążków rozproszenia !

Do galerii nie zapraszam, bo poszła była do /dev/null

Domyślnie

tak, to oczywiste. przeczytaj co napisałem w poście wcześniejszym, numer 388
    większy plik nie musi oznaczać większej ilości szczegółów.
    ale większy plik może oznaczac większą liczbę szczegółów i takie było moje założenie

Miasto
    Białystok

Domyślnie

Skoro tylko może, to nic to nie oznacza. Skan ma 3x więcej niż raw? A może nawet 10x więcej? I co? I nic. Sam obaliłeś argument.

FoFot.pl
    Canon IRC

Strona 40 z 114 PierwszyPierwszy ... 3038394041425090 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów